Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vækst i de kreative erhverv kan ødelægges af forenklingsudspil

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil med den ene hånd skabe mere vækst i vores kreative branche. Samtidig er han med den anden hånd ved at ødelægge grundlaget for nye, spirende kreative miljøer inden for f.eks. spil, digital animation og film, der skal give Danmark den kreative vækst.

Foto: Subway Surfers.

Regeringens Forenklingsudvalg for Erhvervsfremme har foreslået, at de regionale vækstforas erhvervsfremmeindsats fjernes, at pengene placeres centralt, og at erhvervsfremme ”lokalt” skal foregå i væksthuskonstruktioner koblet med en elektronisk portal.

Det scenarie er skræmmende for den kreative branche. Kreative sjæle tænker først og fremmest på, hvordan de skal udfolde sig kunstnerisk – ikke meget på, hvordan de omsætter deres talent til at drive forretning. At udvikle talenterne, så de på sigt bliver gode virksomheder, der skaber arbejdspladser og indtægter til Danmark, kræver stort lokalkendskab koblet med en systematisk, håndholdt indsats.

Det er efterhånden velkendt, at netop den kreative branche rummer et stort vækstpotentiale og kan blive et af fremtidens store indtjeningsområder for Danmark. Lokale aktører i Midtjylland har for længst i samarbejde med Region Midtjylland sat fokus på branchen og igangsat initiativer. Det har øget væksten i de kreative industrier mere end de 25 pct., som Brian Mikkelsen for nylig udtalte skulle være et nationalt mål for industrien.

Vores opfordring til Brian Mikkelsen er, at vi får lov til at fortsætte de gode takter, vi har etableret på regionalt plan.

Vores niche inden for film, animation og spil havde aldrig udviklet sig til den internationale branche, vi har nu, hvis der ikke havde været en særlig indsats for at koble unges talent med forretningsudvikling.

Vi ser nu nogle af vores små iværksættere flyve fra reden som store spillere på det internationale marked. Et eksempel er det verdenskendte spil Subway Surfers udviklet af Kiloo fra Aarhus og Sybo Games med udspring fra The Animation Workshop i Viborg.

I dag har vi i Grenaa, Viborg og Aarhus kreative uddannelsesmiljøer koblet med inkubationsmiljøer, hvorfra vi hele tiden etablerer nye virksomheder og prisvindende aktører på et globalt marked. Det kaster også omsætning af sig til andre dele af regionen. F.eks. internationale tv-serie-optagelser i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er skabt med Filmby Aarhus og støttet af bl.a. regionens kulturmidler.

I hele processen har vi samarbejdet med Region Midtjylland, der spottede det kreative vækstpotentiale i vores branche længe før andre.

Regionen og vækstforum har været en form for business angel, der har bidraget med både erhvervsudviklingsmidler og EU-regionalfondsmidler, og regionen har med sin internationale erfaring hjulpet os ind i konkrete EU-projekter og dermed adgang til netværk og udvikling.

Det var også regional forankring af strukturfondsmidlerne, der gjorde, at vi fik tilstrækkeligt lokalkendskab til at aktivere de bedste eksperter i hinandens netværk og fik de mest relevante partnere med i vores projekter.

Vi kan allerede nu konkludere, at vores region for længst har nået den vækst, som erhvervsministeren ønsker. Vi kan samtidig konkludere, at set fra vores region kan væksten blive endnu større, og at vi med vores lokale styrker i en grad medvirker til, at ambitionen om et Danmark i toppen af Europas digitale elite kan lykkes.

Den kreative branche er ofte tæt knyttet til lokale græsrødder. At omsætte deres talent til forretning kræver nærhed og lokalkendskab – hvilket ikke er specielt karakteristisk for nationale initiativer.

Derfor er vores opfordring til Brian Mikkelsen, at vi får lov til at fortsætte de gode takter, vi har etableret på regionalt plan. Så skal vi nok bidrage til, at den kreative branche bliver et af de områder, Danmark lever godt af i fremtiden.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her