Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hjælpen til de psykisk syge er mere eller mindre ikkeeksisterende

Nogle vil synes, at det er en meget hård overskrift. Men desværre ser vi gang på gang, hvordan mennesker med psykisk sygdom bliver negligeret af politikerne og af myndighederne i Danmark.

Nogle vil synes, at det er en meget hård overskrift. Men desværre ser vi gang på gang, hvordan mennesker med psykisk sygdom bliver negligeret af politikerne og af myndighederne i Danmark. Den 10. april i Jyllands-Posten kan vi således læse følgende vedrørende psykiatriske patienter:

»Landets psykiatere er på grund af massiv mangel på psykiatriske sengepladser tvunget til i stor stil at udskrive ikkefærdigbehandlede patienter. Det fremgår af en ny spørgeundersøgelse, som Lægeforeningen har gennemført. Næsten 6 af 10 adspurgte voksenpsykiatere angiver, at de enten dagligt eller ugentligt må udskrive en patient, som ikke er færdigbehandlet«.

Og før det har vi læst i BT, at færdigbehandlede psykiatriske patienter ikke kan udskrives fra psykiatriske hospitaler, fordi kommuner ikke kan finde bosteder/bofællesskaber til de ovennævnte patienter. Som der bl.a. står i BT den 2. april:

»I 2016 var der i gennemsnittet 66 færdigbehandlede psykiatriske patienter indlagt på hospitalerne hver dag. Det er en stigning fra 57 året før«.

Alle kommunerne har skåret ned eller vil skære ned på det sociale område – herunder det psykiatriske område – såsom væresteder for psykisk syge. I Aarhus er der kun ét værested tilbage med uddannet personale, hvor der før år 2011 var fire væresteder med uddannet personale. Hvor går de psykisk syge hen? Til varmestuer, såsom Kirkens Korshær, hvor de desværre bliver fristet med euforiserende stoffer og/eller alkohol. Desværre har jeg kendskab til mindst en psykisk person, som er begyndt med de hårde euforiserende stoffer efter at have besøgt en varmestue, hvor narkomaner og alkoholikere er.

Hvis man som psykisk syg bor alene hjemme og skal have behov for støtte, så bliver der desværre mindre og mindre støttetimer til den psykisk syge. Og det gælder desværre over hele landet.

Den 11. april oplevede jeg en person, som var så psykotisk, at vedkommende begyndte at smide sit tøj midt på strøget i en storby. Det viste sig, at personen følte sig forfulgt. Heldigvis blev der ringet efter politiet, og vedkommendes forældre kom også.

Jeg spørger: Skal den psykisk syge have det så slemt, så vedkommende ikke ænser, at han/hun stripper midt på gaden? Burde den psykisk syge ikke have fået hjælp?

Hvor er hjælpen til de psykisk syge?

Det er mig en gåde, hvorfor flertallet af folketingsmedlemmerne ikke vil have psykiatrien på finansloven, når de hver dag kan læse via pressen, at psykisk syge ikke får den hjælp, som de har behov og brug for.

Psykiatrien skal på finansloven nu og her, ellers vil der være flere skrækkelige historier om psykisk syge personer.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Forslag til et højhus på Hængslet igen

Søren Møller
Hvorfor lytter ingen til det gennemarbejdede forslag til en smuk måde at bebygge Hængslet, som Fællesrådet for Aarhus Ø har lavet?

Debat: Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta

Camilla Fabricius
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab.

Debat: Kvalitet i folkeskolen handler ikke om sted

Jan Petersen (S), Mads Nikolajsen (SF)
Der er flere svar på, hvorfor overbygningsklasser skal samles.
Aarhus' historie

Tidligere politichef: Den sag glemmer jeg aldrig

Tidligere chefkriminalinspektør Allan Lund stod i 2003 i spidsen for efterforskningen af den dengang meget omtalte voldtægtssag fra Botanisk Have i Aarhus. Han tænker stadig på den uopklarede sag, selv om han nu er gået på pension.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her