Kultur

Maraton-maler: Én strand på 52 måder

Maleri: Kunstmaler Ken Zier har sat sig for at male Lyngsbæk Strand på Mols 52 gange. Én gang om ugen i et år. JP Aarhus var med til maleri nr. 17.

Ken Zier har sat sig for at portrættere Lyngsbæk Strand gennem et års skiftende årstider. Foto: Jan Dagø

Tangen ligger i et bredt bælte og fylder det meste af den smalle strand.

Op af sandbunden står en buket af pensler, så de er nemme at få fat i for vinterkolde fingre.

Ken Zier har som en skagensmaler taget opstilling på Lyngsbæk Strand, der ligger i bunden af Ebeltoft Vig med udsigt til Mols Bjerge, Ebeltoft, Ahl Hage og Helgenæs.

Jeg vil gerne vise, hvor varieret og flot den samme lille plet her på Lyngsbæk Strand kan være året rundt. Nu er der f.eks. fyldt med tang i dag på grund af vindforholdene.
Ken Zier, kunstmaler

Lærred, maling og pensler har han transporteret på sin budcykel de 40-50 meter, der er fra hans hus og ned til strandkanten.

Her sidder han på en flamingokasse og rejser sig ind imellem for at læne sig ind over lærredet. Omgivet af skvulp fra småbølger, en temperatur på et par grader og en himmel, der konstant forandrer sig.

»Det irriterer mig faktisk lidt. For sådan så det jo ikke ud for lidt siden,« siger Ken Zier og hentyder til den lave november-sol, der pludselig bryder igennem.

»Jeg har ellers været heldig med lyset, for det har været ret stabilt.«

Marinemaleren har sat sig for at gennemføre et noget usædvanligt projekt.

Han vil male det samme hav og tilhørende strand 52 gange over et år. Et maleri om ugen.

Efter et par timers hurtig oliemaling er stemningen indfanget. Maleriet gøres færdigt hjemme i ateliet. Foto: Jan Dagø

Man skal bides i

Han begyndte den 17. august, på hvad der var et af årets varmeste dage. Sidst i november, hvor JP Aarhus besøgte hans natur-atelier, nærmede temperaturen sig frysepunktet.

»Der er heldigvis nordenvind i dag, så det føles ikke så koldt. Det er dejligt at sidde her. Man skal helst ud og bides lidt i,« siger den 44-årige kunstmaler, og stikker en pensel ned i sandet og hiver en ny op.

Han kunne ikke finde på blot at tage et fotografi af stranden og male ud fra det.

»Man skal sidde i det selv for at få stemningen med. Det er det ærlige maleri, når man selv er herude. Det er den oprindelige måde, som man gjorde det på for 150 år siden. Jeg synes, man ser farverne på en anden måde, når man selv er her,« siger Ken Zier.

Den aarhusianske maler har boet i Ebeltoft i over 20 år. Selvom han har rejst rundt i hele Europa og malet have, strande og skibe i snart lige så mange år, så er der noget specielt ved det nære.

»Man skal huske at nyde skønheden i sin egen baghave. Jeg vil gerne vise, hvor varieret og flot den samme lille plet her på Lyngsbæk Strand kan være året rundt. Nu er der f.eks. fyldt med tang i dag på grund af vindforholdene. I morgen er det meste måske væk. Det er de små forskelle, man rigtigt kommer til at lægge mærke til, når man begynder at kigge efter,« siger den autodidakte maler, hvis farfar også var marinemaler.

Blå bog
Ken Zier
  • Født 1968 i Aarhus
  • Autodidakt marinemaler
  • Sønnesøn af marinemaleren Wolmer Zier
  • Først fokus på skibe, nu koncentreret om luften, havet og stemningen.
  • Professionel kunstmaler siden 1995 med udstillinger i ind- og udland.
  • I 2012 har han udstillet både i Hamborg, Flensborg, London og Schweiz

»Jeg fik at vide, at havet var det sværeste at male, så det måtte jeg da prøve.«

Marinemaleren har aldrig før været så meget inde på DMI’s hjemmeside, som siden han gik i gang med ”et maleri om ugen”-projektet.

»Det kræver meget planlægning. Ferie er svær at holde, for jeg skal jo ud på stranden en dag hver uge. Jeg tjekker vejrudsigten ofte og forsøger at undgå regnbyger. Jeg plejer at tilbringe et par timer på stranden, så har jeg fanget stemningen, lyset og så at sige temaet for billedet. Så maler jeg videre på det derhjemme. Det kan tage flere måneder at finpudse.«

Når Ken Zier til august har gennemført sit male-maraton, bliver alle 52 malerier udstillet på Fuglsøcentret på Djursland i efterårsferien 2013. Planen er også, at alle billederne skal udgives i bogform med en kort tekst til hvert billede.

»Jeg skriver lidt ned til hvert billede. Hvordan var dagen, drillede maleriet mig, hørte jeg køer, eller så jeg en mus. De små indtryk løfter lige billederne lidt, synes jeg.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her