Kultur

Morgenløb med en tidligere ambassadør og hans borgmesterven

Tirsdag morgen fyldte en noget speciel løbegruppe godt i morgentrafikken. Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark og borgmesteren havde inviteret aarhusianerne på morgenløb.

Rufus Gifford løb 5 km med aarhusianerne i efterårsmørket.

Den populære eks-ambassadør fra USA Rufus Gifford har gennem sine fire år i Danmark opbygget et venskab med borgmester Jacob Bundsgaard (S), som han prioriterer at mødes med, når han er i byen. Løb er noget af det, de har fundet en fælles interesse i – til Aarhus City Halvmarathon slog ambassadøren således borgmesteren med omkring 11 minutter, hvilket vist har skubbet til borgmesterens konkurrencegen. Megen konkurrence var der dog ikke, da de to tirsdag morgen sammen med en gruppe aarhusianere begav sig ud på 5 km løbetur. Alle skulle kunne være med.

Bundsgaard inviterer hver anden onsdag eftermiddag til sit ”Løb med Bundsgaard” som et led i kommunalvalgkampen, men tirsdag passede han endnu en tur ind for at få Gifford med, nu han er i byen.

I dag løber jeg bare en morgentur med en god ven.
Rufus Gifford, tidligere amerikansk ambassadør i Danmark

»Man siger ikke nej til borgmesteren,« konkluderede Gifford med et smil, selvom han gav et par løbere ret i, at 7.30 er noget tidligt at løbe på denne tid af året.

Men det var alligevel populært. Så mens vinden ruskede bladene af træerne, støvregnen kølede, og mørket stadig lå tungt over byen, fik den omkring 30 mand store gruppe løbere gradvist sværere ved at samtale, efterhånden som vejrtrækningen blev mere og mere besværet. Der var nok også lige i overkanten af mennesker til socialt midtby-løb i morgenmylderet, som et par rutinerede løbere konstaterede undervejs.

Cirka 30 morgenfriske aarhusianere, herunder flere fra borgmesterens kampagnekontor, var mødt op til løb.

»Cykel bagfra!« og »bil på vejen, hold til højre« lød det jævnligt for at få vildfarne løbere på cykelstien til at rette ind på fortovet. »Her er ikke plads,« som én konstaterede. Selv borgmester Bundsgaard måtte lige guide folk ind til siden.

Kan ikke lære ham noget

Rufus Gifford er i Danmark i forbindelse med en længere foredragsrække i hele landet om sin tid som ambassadør og sit syn på USA, og måske der også er tid til snak om fremtiden. I august afslørede han nemlig, at han går efter en plads i den amerikanske kongres. Det og meget mere kunne løberne tirsdag spørge ind til, mens de forcerede Godsbanen, Søren Frichs Vej og et lille stykke af Brabrandstien.

Men det oplagte spørgsmål – hvad kan en tidligere kampagnemand for præsident Barack Obama give en borgmester af råd til kommunalvalgkampen – ja, dét havde ambassadøren ikke så meget at sige til.

»Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at han ved, hvad han gør – bedre end andre i Aarhus – ham behøver jeg ikke give råd.«

At løbet var en støtte til borgmesteren som et led i den valgkamp, der så småt er i gang i byen, afviste ambassadøren.

»Jeg er slet ikke i en position, hvor jeg politisk kan støtte en enkelt kandidat. I dag løber jeg bare en morgentur med en god ven. Men jeg synes, han som borgmester har gjort et fantastisk stykke arbejde, og jeg ønsker ham al mulig held og lykke.«

Helt så afvisende var borgmesteren ikke.

»Han har lavet kampagnearbejde for en af de mest populære og stærkeste politikere i verden. Så forhåbentlig kan jeg få lidt tips og tricks – han kommer forbi kampagnekontoret senere,« fortalte Jacob Bundsgaard inden løbeturen.

Og han var ikke den eneste, der tirsdag udviste stor sympati for den tidligere ambassadør.

Borgmester Jacob Bundsgaard og den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford er gode venner. Tirsdag morgen havde de inviteret aarhusianerne - og pressen - med på en løbetur. Fotos: Tanja Carstens Lund

God motivation

En skare af mange forskellige mennesker havde forsamlet sig ved tirsdagens morgenløb. Løbeklubben Runaar stillede med omkring 10 repræsentanter, der vel næsten synes, det er spild at svede løbetøj til for bare fem km, mens andre var mere end rigeligt tilfredse med længden på turen.

Veninderne Anja Vestergaard Olesen og Sara Lassen så mandag, at borgmesteren inviterede til morgenløb med ambassadøren og blev enige om, at det var én måde at få overstået deres fælles træning på. De har ikke før løbet med borgmesteren, men planlægger at deltage i Kronprins Frederiks 50-års fødselsdagsløb til maj, som især Sara Lassen skal træne op til. Hun er ikke vant til at løbe. Som hun siger: »1,5 km lyder ikke af meget, men når man starter fra scratch, føles det som et halvmaraton.«

At den amerikanske ambassadør løb med, var noget af en motivation for de to, der har stor respekt for ham.

»Jeg er gymnasielærer og havde på et tidspunkt Rufus Gifford ude at møde mine elever. Han er virkelig inspirerende,« fortalte Anja Vestergaard Olesen, der efter en længere rejse også skal i gang med løb igen.

Byrådsmedlem Henrik Arens (V) deltog også. Han har angiveligt været udsat for pres fra en byrådskollega, hvorfor han også var mødt op til lidt tidlig motion, ligesom flere frivillige fra borgmesterens kampagnekontor var.

Cirka en halv time efter starten stod alle lidt svedigere tilbage ved Scandinavian Center, hvor enkelte kunne nå at få et billede til gemmerne med de to løbe-”kendisser”, før de hastede videre.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?

Debat: Skolereformen skal tage højde for børns alder

Renie Schriver Bahn, Ternevej 2, Risskov
Efter at have set en meget oplysende udsendelse på DR2 7/1, ”Kroppens hemmeligheder: At vokse”, hvori det bl.a. blev oplyst, at børn vokser ekstremt hurtigt fra 0-1 år, afløst af en meget hurtig vækst indtil ca. 8-9 år, tænker jeg på de små førskolebørn og 0., 1. og 2. klasse.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her