*

Kultur

100 år med traditioner og eksperimenter

En flok forudseende kunstelskere etablerede i 1917 en kunstbygning i Aarhus. Det fejrer Kunsthal Aarhus torsdag.

Kunsthal Aarhus fejrer torsdag sit 100-års jubilæum med lokal, national og international kunst. »Dette sted skal kunne rumme det hele,« siger kunstfaglig direktør Jacob Fabricius. Foto: Tanja Carstens Lund

Kan duftene af Aarhus samles på en flaske?

Ja, mener udstillingsstedet Kunsthal Aarhus, der i anledning af sit 100-års jubilæum torsdag samme dag lancerer en unisex-parfume, ”100”, med de mange dufte, som borgerne i Aarhus har fortalt minder dem om denne by.

Dog har man ikke kunnet få duften af ramsløg, som mange borgere ellers havde med i deres dufthistorie, og lugten fra Aarhus Oliefabrik med i parfumen, som beskrives som en frisk grøn træduft med noter af bl.a. bergamot og cedertræ og er lavet i blot 300 eksemplarer. Smykkekunstneren Lea Guldditte Hestelund har desuden skabt et sølvsmykke, som hænger på 100 af flakonerne.

Kunsthal Aarhus

100-års jubilæum

  • Kunsthallen i J.M. Mørks Gade fejrer den 28. september kl. 14-17.30 sit 100-års jubilæum.
  • Alle er velkomne til festen, hvor man kan se en ny jubilæumsudstilling, opsnappe duften af den nye Aarhus-parfume ”100”, spise kage og se kunst.
  • Samtidig indvies to nye værker i kunsthallens park af henholdsvis FOS og Nat Bloch Gregersen & Matilde Mørk.
  • Der er gratis entré i kunsthallen.

Parfumen er dog kun en lille del af den fejring, som kunsthallen har sat i værk, og som får et ekstra tryk torsdag. Da er der både kunst, kunstneriske kager, hvor nogen skal spises, andre blot ses, sange, taler, alternative fødselsdagsflag og musik samt mulighed for en passiar med flere kunstnere.

Der er også en jubilæumsudstilling, der er tilrettelagt af forfatteren Klaus Marthinus og har værker af Franciska Clausen, Bodil Nielsen, Hanne Nielsen & Birgit Johnsen, Jesper Rasmussen, Olaf Rude, Jan Skovgård og Helen Lykke-Møller. Alle kunstnere, der efter hans mening har haft en særlig tilgang til kunstbygningen.

Udstillingen kan ses til den 5. november.

Klaus Marthinus har desuden sammensat en avis, der fortæller kuriøse historier om kunsthuset gennem de 100 år.

Værd at fejre

Det er 100 år, der er værd at fejre, mener kunsthallens kunstfaglige direktør siden januar 2016, Jacob Fabricius.

Han glæder sig over, at der allerede nu i jubilæums- og kulturhovedstadsåret har været 40.000 besøgende mod 39.000 på et almindeligt år.

»Kunsthallen er resultatet af et lokalt initiativ, fordi man ville have et sted for kunst i Aarhus. Man startede ud i 1917 med at lave replica af, hvad man havde set på bl.a. Den Frie, Grønningen og Charlottenborg i København. Det var det vilde og eksperimenterende, man gerne ville vise her i Aarhus også,« siger han og sender positive tanker til bestyrelsen for Århus Kunstforening af 1847, der i 1917 tog initiativet til kunsthallen, der er en af de ældste i Danmark.

Eksperiment og tradition

»Historisk har der været lavet mange eksperimenter her sideløbende med mange mere traditionelle. Det handler om at finde balancen,« siger Jacob Fabricius.

Det er stadig vigtigt, at der vises lokal kunst i den gamle kunstbygning, mener han.

»Det er vigtigt, at man her har både mødested og et inspirationssted, hvor man kan vise lokal, national og international kunst,« siger han, mens han sidder i den kinesiske kunstner Song Dongs hjem, som er blevet til en kunstinstallation, og som har trukket mange gæster til udstillingsstedet.

»Det er dét, jeg gerne vil. Dette sted skal kunne rumme det hele.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Er rent drikkevand virkelig ubetydeligt?

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
I VVM-redegørelsen for en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager står der under punktet ”Risiko for forurening af drikkevand”, at den er »ubetydelig« for alle tre linjeføringer i og omkring Solbjerg – selv om jernbanen føres hen over vores drikkevandsressourcer.

Debat: Sober vejomlægning ved Stavtrup

Gert E. Aarslev, formand for Stavtrup Lokalråd

Debat: Kulturhovedstad – succes eller fiasko?

Per Hovgaard, Niels Bohr Vej 28, 8260 Viby J
Ikke siden starten af dette kulturhovedstadsvanvid i 1985 har der været en eneste værtsby, der har kunnet melde om succes.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her