Kultur

Fiskecirkus startede som gentænkning af Kattegatcentrets café

Der er totalt udsolgt til Fish-á-deli Circus, et omrejsende cirkus med cirkusdirektør, heste, kokke, musikere og ildspyende historiefortællere, der i disse dage besøger Aarhus.

Fish-á-deli Circus er levendegørelsen af restauratør Jakob Vinklers langvarige drøm om at skabe en oplevelse uden lige.

Tilbage i 2014 blev han som en del af Region Midtjyllands forberedelser til Kulturby 2017 bedt om at lave en afdækning af, hvordan småproducenter og lokale restauratører kunne samarbejde med større kulturinstitutioner. Det mundede blandt andet ud i en konkret opgave, hvor han gentænkte det grenaaensiske Kattegatcenters café for at give bud på, hvordan centret bedre kunne udnytte lokalområdets ressourcer.

Fish-á-deli Circus var det vildeste af to forslag.

Centret valgte det mindre vidtrækkende forslag, og projektet blev lagt i skuffen og først hevet op et par år senere - også med Kulturby-støtte. Denne gang blev der spurgt til eksempler på, hvordan lokale producenter kunne samarbejde med kulturliv og havnært erhverv.

Og her passede projektet perfekt ind i den aktuelle debat omkring fiskerilovgivning og udfordringerne ved bifangst.

»I Danmark har vi generelt en skæv holdning til fiskeri - noget der især ligger ved kunderne. Vi spiser torsk, laks og rødspætter. Men laksen er opdræt fra Norge, der bliver fileteret i Kina og fløjet tilbage hertil. Alt imens de mange tons fjæsing, der bliver landet i Grenaa bliver solgt til minkfoder for en krone og firs kiloet,« fortæller Jakob Vinkler, der omskrev lidt på sit projekt og fik et pænt tilskud til at gennemføre det.

Ideen: At lave et omrejsende madcirkus, der formidler retter lavet af blandt andet fjæsing, tang og lokale råvarer.

»Madoplevelser er tit opbygget, så man sidder og spiser, mens man bliver underholdt. Jeg ville gerne koble det sammen.«

Og det lykkedes - med totalt udsolgte pladser. Næste skridt er at bringe forestillingen til Grenaa og derefter til udlandet - aktuelt arbejdes der på Skotland, Tyskland og Frankrig.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her