Kultur

Modefolket holder fest for byen

20 containere med lokale tøjmærker, modeshow, skaterbane, streetfood og modelcasting. Boxmarket er en ny modefestival, hvor aarhusianerne kan møde byens modefirmaer.

Christian Chapelle (t.h.), direktør for Headstart Fashion, og Martin Munch, indehaver af Why 7, står bag arrangementet. Foto: Benjamin Nørskov

Lørdag og søndag den 16. og 17. september er der modefest i Balticagade. Molen over for Dokk1 bliver centrum for Boxmarket, en ny modefestival med tøjsalg, modeshow, streetfood, modelcasting og skaterbane.

»Boxmarket er et forsøg på at lave en ny fashion- og livsstilsfestival i Aarhus, som skal bringe moden ud til folket,« siger Christian Chapelle, direktør for modeorganisationen Headstart Fashion, der står for arrangementet sammen med konceptudvikler Martin Munch.

Lokale modefirmaer som Minimum og H20 vil sælge deres nye kollektioner fra de 20 containere, der bliver stillet op under de hvide Univers-sejl, som Aarhus Festuge tidligere har brugt.

»Det er ikke et outlet, her bliver ingen tilbuds- og udsalgsskilte eller tilbud. Det handler primært om branding over for slutbrugeren,« understreger Christian Chapelle.

Nye shoppingoplevelser

I en tid, hvor flere og flere køber deres tøj på nettet, er der behov for at give forbrugerne nye, anderledes oplevelser.

»På Boxmarket kan forbrugerne møde moden i øjenhøjde, og modeproducenterne kommer i direkte kontakt med slutforbrugeren, samtidig med at de mødes internt og kan få udvidet deres samarbejde. Det er en modefest med networking,« siger Martin Munch.

Boxmarket skal være med til at udbrede aarhusianernes kendskab til de lokale modefirmaer.

»Aarhusianerne ved alt for lidt om, hvilke brands vi har i Aarhus. Derfor har vi lavet Boxmarket med hovedsageligt lokale brands,« siger Martin Munch og tilføjer:

»Det handler også om, at vi skal få de aarhusianske tøjvirksomheder til at blive i byen og ikke rykke til København, som så mange har gjort. Vi skal vise, at Aarhus er en god by, der holder events, som tiltrækker folk,« siger Martin Munch.

De to arrangører mener, at der bliver holdt for få mode-events, hvor den almindelige forbruger er inviteret med.

»Da Headstart Fashion blev grundlagt, var det tydeligt, at der ikke skete nok i Aarhus på modefronten, det viste en rapport også, og jeg kan stadig fornemme på folk, at de gerne vil have flere aktiviteter, både forretnings- og netværksmæssige. Det er derfor, vi nu tager risikoen og laver Boxmarket, som både er forretning, event og networking,« siger Christian Chapelle.

Også de små

Foruden containerne får Boxmarket også et område med små, nye tøjfirmaer, det såkaldte Raw Space.

»De nye mærker er interessante for publikum, fordi de tør prøve nyt. De etablerede tager ikke så mange chancer med deres design. Og så handler det også om at give de små firmaer et netværk. Mange nystartede tøjvirksomheder overlever jo ikke de første tre år,« siger Martin Munch.

Aarhus’ helt store modefirmaer som Bestseller og Hummel er ikke med til Boxmarket.

»Nogle aktører er så store, at de kunne have hele området selv, og det er vigtigt for os, at der er en balance mellem de små og de store. Men vi har ikke udelukket nogen, og konceptet kan skaleres, så endnu flere kan komme med næste år,« siger Christian Chapelle.

To modeshows

Lørdag kl. 20 holdes det store modeshow Awow, Aarhus Walks On Water, der er et 2017-event, udviklet af bl.a. Aarhus Universitet, Via University College og Headstart Fashion. Podiet kommer til at gå fra Dokk1 over vandet hen til Boxmarket på Balticagade.

»Der er god synergi mellem Awow-showet og Boxmarket. Showet foregår for fuld hammer i omkring to timer, og så er der Boxmarket før og efter. Ved midnat laver vi muligvis et Boxmarket-show, der er mere nede på jorden. Et råt modeshow med cool upcoming brands,« fortæller Christian Chapelle.

Boxmarket er tænkt som en festival med flere forskellige tilbud.

Unique Models laver modelcasting, Skate House bygger en skaterbane, hvor der undervises og holdes konkurrencer, og bloggeruniverset Bloggers Delight har en stand, hvor Lasse Ribergård Rasmussen vil svare på spørgsmål om det at blogge. Han er leder af Aarhus-afdelingen af Bloggers Delight og er kendt fra sin egen blog, sidseloglasse.com.

De kreatives område

Balticagade, også kaldet Mellemarmen, er hjemsted for mange kreative erhverv, især modefirmaer. Både Minimum og H20 har hovedsæde her.

»Placeringen er perfekt med fem minutter til centrum, lige over for Dokk1, samtidig med at det tunge havnemiljø stadig er her. Det er råt, cool og bynært, men aarhusianerne kommer her ikke til daglig. Vi vil gerne være med til at vise, hvad arealerne også kan bruges til,« siger Christian Chapelle.

Headstart Fashion har selv til huse i Mindet 4-6, lige over for Balticagade.

»Det er ét stort udviklingsområde, der kommer til at eksplodere i de kommende år. Filmbyen udvider, Jyllands-Posten rykker herned, og her er hele Sydhavnen med Kulbroen og Danske Banks nye domicil. Kommunen er i gang med at byudvikle området, og det vil Headstart Fashion gerne spille en rolle i,« siger Christian Chapelle.

Arrangørerne håber at kunne lave et nyt Boxmarket til næste år.

»Vi kommer med en kulturel satsning, men vi har oplevet stor opbakning fra modefirmaerne,« siger Martin Munch.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her