*

Kultur

Tomme flasker kan give en dagsløn på 10.000 kr. på Smukfest

77 professionelle og en helt masse løse flaskesamlere rydder op på Smukfest og tjener masser af penge.

Alene Flaskebod 2 udbetalte onsdag 50.000 kontante kroner i pant. Foto: Benjamin Nørskov

Når man kan tjene op til 10.000 kr. om dagen på at samle flasker, krus og kander på en festival, giver man sig ikke tid til at stoppe op og lytte til musikken.

Man kan se det på de professionelle pantsamlere på Smukfest.

De er helt upåvirkede af, om det er Peter Belli, Annisette eller Simon Kvamm, der optræder på en af scenerne. Deres blik er stift rettet mod jorden, og knap har en kande eller en flaske sluppet hånden, før den er samlet op.

For det er det, gæsterne gør på Smukfetst Skanderborg. Smider det, de har i hænderne, om det så er en glasflaske, et plastikkrus eller en papbakke. Lige der, hvor de står.

Der er tilmeldt 77 pantsamlere til årets festival i Skanderborg. Foto: Benjamin Nørskov

»Generelt gider danskerne ikke rydde op efter sig, når de er på festival,« siger Charlotte Schilling Brorsen, der bl.a. står for Flaskebod 2 inde i bøgeskoven.

Da festivalgæster er et mere end almindelig tørstigt folkefærd, er der rigeligt at se til for pantsamlerne.  Alene Flaskebod 2 udbetalte onsdag 50.000 kontante kroner i pant, fortæller hun.

»Der afregnes kontant, det er det letteste for alle parter. Der kommer jo også mange børn med deres forældre i hånden, som bare skal have udbetalt nogle få kroner. Andre skal have mange, mange flere penge,« siger hun.

Hun har bl.a. for et par år siden haft besøg af fire unge rumænske studerende, der gav den gas med indsamlingen og tjente til fire måneders ophold i Danmark. Andre samler ind for at købe en ny cykel eller en computer.

En hel del børn løber netop rundt med handsker på og en plastiktaske i hånden og samler ind.

Men langt de fleste er til de 77 pantsamlere, der er tilmeldt festivalen.

 De har betalt indgangsbillet som alle andre, men får inden festivalen et kort, som de kan vise til vagterne. Det skal vise, at det ikke er mistænkelig adfærd, når de kommer temmelig tæt på teltene på Kærligheden, hvor en særlig gruppe pantsamlere sørger for oprydningen.  

På denne enorme teltplads, som især tiltrækker de unge, blev der på halvanden time i søndags samlet 8.000 dåser fra Tyskland.

”Vi giver 1 kr. for fem tysker-dåser,” fortæller Mogens H. Jørgensen, der under festivalen har fast arbejde i Flaskebod 3, der ligger lige uden for festivalpladsen.

Ved siden af ham i den travle udendørs flaskebod, hvor dunsten af gammel øl hænger tungt, sidder en række pantsamlere på hug og sorterer dåser og flasker. Dåserne sættes i bakker, der kan rumme 25, så det er let at afregne med dem. De får 1 kr. pr. flaske, 5 kr. for en kande med låg – der har været øl eller vodka og juice i dem – og 5 kr for en champagneflaske. Plastikkrus afregnes i metervis – 1 meter giver 30 kr. 

Her uden for pladsen kan de få et lille hvil og en kop kaffe, hvis de trænger. De giver sig tydeligvis dårligt tid til det.

»Men vi har brug for en lille pause,« siger Wahom Amanuel, der er flygtning fra Afrika og sammen med nogle venner har fundet ved til festivalen for at tjene lidt penge. Men 10.000 kr. bliver det ikke til. Måske bare et par tusinde om dagen, siger han, detr har hørt om denne usædvalige måde at tjene penge på via Facebook.

Han sidder i skovkanten og slapper lidt af, inden turen igen går til festivalpladsen 100 meter væk.

Indtrykket er, at mange af indsamlerne går overordentligt professionelt til værks.

»Sidste år var jeg på Tinderbox i Odense for at høre Rammstein. Der mødte jeg da nogle af de indsamlere, der også er her,« smiler Mogens H. Jørgensen.

»Jeg har talt med nogle af dem fra Vietnam, og de har fortalt mig, at de på to måneders festival her i Danmark kan tjene, hvad der varer til to årslønninger i Vietnam. Mange af dem er i familie med hinanden, så det bliver da til noget.«

Han synes godt om det samarbejde, festivalen har med de mange indsamlere.

»Det er jo et samarbejde, vi har. Vi sparer masser af kræfter på ikke at skulle samle flasker og dåser op. De hjælper os, vi hjælper dem,« siger han.

Frida, Dicte, Mads og Daniel Foged hyggede sig med at samle lidt flasker, så der blev til lidt ekstraindkøb i boderne. Foto: Benjamin Nørskov

Ovre ved boden står nu fire børn, der har deres bedsteforældre med.

»Vi skal hente dem, så deres forældre kan feste videre,« forklarer Poul og Trine Foged, mens de hjælper børnene med at sortere.

»Det er sjovt at samle flasker og kander, og så får vi lidt ekstra til popcorn og dens slags,« siger den 13-årige Dicte Foged.

Sammen med Mads på 6 år, Daniel på 8 år og Frida på 11 år, alle med efternavnet Foged, har de samlet ind for 59 kr., som deles mellem de fire.

Daniel åbner hånden for at vise, at han stadig har de 25 kr., han afleverede pant for tidligere på dagen.

Det har været en god dag.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her