Kultur

Smukfest blev til en glad fest

Det er gået fredeligt for sig under de mange dages festligheder i Skanderborg. Og der er blevet brugt penge, mange penge.

Alt i alt har der været i omegnen af 53.000 gæster, når festivalen slutter søndag aften. Foto: Joachim Ladefoged

En defekt mixerpult betød, at en koncert måtte afbrydes lørdag aften efter blot et par numre.

»Dert var superærgerligt, både for bandet, Saveus, og for de mange, der var mødt op for at høre dem. heldigvis sker det ikke så tit,« siger Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest.

»Vi gjorde, hvad vi kunne for at løse problemet, men det lykkedes ikke.«

Men ellers synes han, at årets Smukfest er forløbet ganske som den skulle.

»Jeg mindes ikke, at hele organisationen og logistikken har fungeret bedre end i år,« siger han.

»Vi har haft en organisation, der har ydet sit bedste og virkelig har været med til at gøre festivalen til antidagligdag. Vi har haft godt 50.000 mennesker ind og ud af festivalen fire dage i træk og det er jo en kæmpe ramme, der skal udfyldes, men vi er glade. faktisk rigtigt godt tilfredse.«

Alt i alt har der været i omegnen af 53.000 gæster, når festivalen slutter søndag aften.

Pengene har siddet lidt løsere i lommen i år. Der skal spises og drikkes, nu man alligevel er her.

Endda lidt mere i år, hvor omsætningen på festivalen ser ud til at stige med godt en mio. kr fra 60 mio. kr. til 61 til og med lørdag. Hertil kommer billetsalget. 

Samtidig har de mange gæster været i så godt humør, at det kun er blevet til få slagsmål og andre hændelser, siger Poul Martin Bonde, talsmand på festivalen.

Traditionelt var søndag en mere stille dag. Det var store afrejsedag, hvilket satte sit præg på trafikken i Skanderborg, men 25-30.000 blev hængende eller kom den ene dag for at høre Aarhus Symfoniorkester, Johnny Madsen, Mads Langer og den store afslutningskoncert med Gnags plus venner.

Samtidig var det en dag for 150 kærestepar, der alle har mødt hinanden på Smukfest. De var inviteret til festivalen, for som Poul Martin Bonde forklarede det, først at være med til den store kærlighedsfest med Mads Langer på Bøgescenerne, derefter til den store afslutningsfest, der på efterhånden traditionel vis er med et dansk band. I år er der Gnags. der har lovet at tage nogle af deres musikalske venner med.

Det varer nogle måneder, inden regnskabet er gjort endeligt op. Men i 2016 var den samlede omsætning med billetsalg på 152 mio. kr. og det er på dette niveau, dette års festival også lander, siger formand Claus Visbye om denne festival, der er den sidste med ham som formand.

Han er færdig med at være formand, men han er ikke færdig med at være på Smukfest, siger han. Næste år bliver bare i mere afslappet stil.

»Der er brugt godt 40 mio. kr. på musikken i år og godt det samme på rammerne i skoven,« fortæller Claus Visbye, der betegner årets festival som en Smukfest Klassik.

»Meget er gået op i en højere enhed i år. jeg vil gerne understrege, at det vitterlig ikke er en selvfølge, at sådan en festival kan finde sted her. Vi har 13.000 medarbejdere, ansatte og frivillige, der er med til at afvikle alt dette, og det kunne simpelthen ikke lade sig gøre uden dem.«

Hans fornemmelse er, at folk synes, at de har fået noget for pengene på årets Smukfest.

»Musik er et spørgsmål om smag og behag, og vi skal have til både gården og gaden. Vi har måske været lidt til den unge side i år, men publikum har været tilfredse. De kommer her jo også for fællesskabet. Det er en stor del af Smukfest.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her