*

Kultur

Hvad har et gipsloft med musik at gøre?

Der er en fest i festen på Smukfest. Den handler om direkte radio, stærk chili og

Mads og hans monopol trak fulde huse på Smukfest. Foto: Benjamin Nørskov

Er det rimeligt, at en kone tager på festival og beder sin mand om at blive hjemme og sætte gipslofter op?

Er der forskel på sex og elskov, skal man fortælle i sin jobansøgning, at man har været værtinde i en swingerklub, skal man blande sig i sin venindes dårlige smag for mænd, og kan man forlange at have hængt en bokseplakat med Mike Tyson og Evander Holyfield op i stuen, eller skal den henvises til kælderen.

Det er dilemmaer, der ikke har meget med musik at gøre, men det skal de heller ikke have, siger talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde.

»Musikken er omdrejningspunktet på Smukfest. Ingen tvivl om det. Men der er en fest ved siden af den, som ikke er ret musikalsk. Det er en gammel tradition, at denne festival netop er en fest-ival. Jeg kalder det for en stor installation med en hel masse små installationer. Det skal være et sted, hvor der er noget at opleve. Man kan ikke bare gå en runde og opleve det hele på et par timer. Der sker hele tiden noget nyt, man skal kunne opleve alle mulige underfundigheder,« siger han.

Det er noget, festivalgæsterne kan lide.  

Masser af folk var med på en lytter, da Mads og Monopolet gav deres bud på folks dilemmaer. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Det er derfor, der er fuldt hus, både stående og siddende, når radioprogrammet ”Mads & Monopolet” traditionelt sender live fra festivalen lørdag formiddag og forsøger at svare på alle de ovenstående spørgsmål.

Derfor at Chili Klaus, der egentlig hedder Claus Pilgaard, kan samle folk, der går planken ud med chili.

Derfor, at folk vil lave kage, høre foredrag, opleve kunst og møde en performancegruppe og grine med standup-komikere blandt meget andet.

»Allle gæster har deres egen festival, og kan opleve den forskelligt, selv om de går i en gruppe,« siger Poul Martin Bonde.

”Hertil kommer alt det, som foregår, uden at vi ved noget om det. Det er det gode ved Smukfest. Der er en fest i festen. Når den går optimalt, er det fuldstændig fantastisk.”

De mange, der sad i regnen lørdag formiddag og lyttede med på Mads Steffensen og hans panel - Simon Jul, Morten Albæk og Signe Lindkvist – ser ud til at være enige.

At opleve sådan et radioprogram en antidagligdag, og hvornår kan man ellers være med til at tage stilling til store og små dilemmaer i andre folks hverdag?

I øvrigt: Nej, man kan ikke selv tage på festival og bede manden om at blive hjemme og sætte gipslofter op og til overflod sms´e ham om at hænge vasketøj op og købe knækbrød.

Den opbakning fra et vist nærmest enigt publikum skaffede manden en gratis søndagsbillet.

Så nu får han en fest.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Følg med, når Jyllands-Posten serverer nyheder, reportager og anmeldelser fra årets Smukfest.

Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her