Kultur

Direktør hos Aarhus2017 bevilligede millionbeløb til sit eget projekt

En tidligere programdirektør hos kulturhovedstaden Aarhus 2017 bevilligede 1,3 millioner kroner til sit eget projekt i Horsens Kommune. Det er ulovligt, siger professor.

Kasketforvirringen er total hos Aarhus 2017.

TV2 Østjylland kan i dag afsløre, at projektleder i Horsens Kommune Ole Wolf bevilligede 1.3 millioner til sit eget kulturprojekt i Horsens Kommune, mens han var udlånt til Aarhus2017s sekretariat som konstitueret programdirektør.

Han gav altså et milliontilskud til et projekt, hvor han selv var juridisk og økonomisk ansvarlig hos Horsens Kommune for de fondsmillioner, som han havde råderet til som direktør.

Tilskuddet sker i et bevillingsbrev, hvor programdirektøren Ole Wolf skriver til sig selv og giver 1,3 millioner kroner til sit eget projekt, Urban Lab, der er et projekt for moderne bymiljøer.

"Kære Ole Wolf" indledes brevet med overskriften "Bevilling fra Fonden Aarhus 2017." Brevet bliver derefter underskrevet "Med Venlig Hilsen Ole Wolf, konstitueret programdirektør." Endeligt ønsker han sig selv en glædelig jul.

Da Ole Wolf som programdirektør har ret til at indgå kontrakter, så er det, ifølge fondsloven, ulovligt at være inde over sine egne projekter. Det forklarer professor i selskabs- og fondsret, Søren Friis Hansen, Copenhagen Business School – for det ville ifølge professoren kunne medføre, at 'direktører kunne forhandle kontrakter med sig selv og tidoble deres egen løn.'

- Han må simpelthen ikke være inde over sine egne projekter. Det er slet og ret ulovligt og i strid med loven. Det sikreste måde at gøre den bevilling lovlig, er hvis den var godkendt af bestyrelsen – og endda kun de medlemmer af bestyrelsen, der ikke er i kommuner, hvor projektet finder sted, siger professoren til TV2 Østjylland.

Langt størstedelen af pengene i Aarhus2017-fonden stammer fra det offentlige, og det drejer sig i alt om 350 millioner kroner, men hvis pengene var givet uden om fonden – altså direkte fra det offentlige til projektet, så ville man aldrig kunne se et eksempel, hvor en person giver penge til et projekt, som han selv står i spidsen for.

Det mener forskningschef og kommunalforsker, Roger Buch, Danmarks Medie og Journalisthøjskole. Han understreger, at medarbejdere i det offentlige bør vide, at man ikke har med sine egne projekter at gøre.

- Det her et tydeligt eksempel på, hvordan man aldrig ville gøre i det offentlige med bevilling af midler. Man kan ikke være formand for en lokal sportsklub og samtidig sidde i en kommune og bevillige penge til den sportsklub. Så der er nogen meget entydige regler, der gør, at man aldrig ville kunne se noget, som det man ser her, forklarer Roger Buch.

Aarhus 2017 erkender, at brevet, der er et af 30 bevillingsbreve, som bærer Ole Wolfs underskrift, får det til at se ud, som om han har bevilliget penge til sit eget projekt. De siger dog, at reelt var alle projekter godkendt af adm. direktør i Aarhus2017, Rebecca Mathews.

- Det er en fejl, at Ole Wolfs underskrift står på det her brev. Bevillingerne er givet af vores direktør Rebecca Mathews. I det her tilfælde har den midlertidige programdirektør så haft til opgave at formidle oplysningen om bevillingen til 30 projekter. I det her ene tilfælde er der så sket en teknisk fejl, hvor et navn ikke er blevet rettet, siger kommunikationschef Bent Sørensen.

Hvorfor har I ikke tjekket det ordentligt inden I har sendt ud?

- Det er en fejl, og det burde have været tjekket, men vi har sendt brevet til den rigtige mailadresse.

Hvorfor bad I ikke Ole Wolf trække sig for sit eget projekt, mens han var programdirektør?

- Det bad vi ham også om, siger Bent Sørensen.

Men de juridiske dokumenter, som fonden skal bedømmes på, er de breve som sendes ud af huset. Og altså ikke hvad de internt har snakket om på gangene. Her er det væsentligt for myndighederne, at det er den konstituerede programdirektør, der står som afsender på brevet, hvor han bevilliger penge til sit eget projekt.

- For de har jo ikke fremlagt nogen dokumentation for det, de siger. Man bliver nødt til at forholde sig de dokumenter, der er i en sag. Og det er som sagt ulovligt, hvis han har været med at arbejde med sin egen bevilling, siger professor Søren Friis Hansen, der mener, at fonden står til bødestraf.

I en mail skriver Ole Wolf, der i dag er tilbage i sit arbejde som konsulent i kulturforvaltningen i Horsens Kommune, at han ikke kan se problemet.

- Jeg gav ikke en bevilling til et projekt, jeg selv var juridisk ansvarlig for. Beslutningen om bevillingen blev truffet af Rebecca Matthews. Når jeg står som afsender på brevet skyldes det, at brevet er baseret på en standardtekst, hvor mit navn ved en fejl ikke er blevet ændret, skriver Ole Wolf.

Sagen kommer frem efter, at TV2 Østjylland kunne afsløre, at 24.8 millioner kroner fra kulturhovedstaden er sendt tilbage til Aarhus Kommune, selv om det ellers er i strid med fondsloven at give penge til fondens stifter. I den sag har Erhvervsstyrelsen krævet en redegørelse af Aarhus 2017 i næste uge.

Kilde: TV2 Østjylland
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her