Kultur

Weekend i rommens og whiskyens tegn

Fredag og lørdag er der rom- og whiskyfestival i Ridehuset med smagsprøver på omkring 800 mærker. Medarrangøren Hasse Bank Johansen vil lære aarhusianerne at sætte pris på den gode rom og whisky.

Hasse Bank Johansen er romekspert, men har ingen favorit: Der er en rom til hver dag i ugen, siger han. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der har været fokus på det gastronomiske Aarhus i flere år, nu skal aarhusianernes kvalitetsbevidsthed om spiritus også løftes.

Det er målet med Rom og Whisky Festival Aarhus, som Hasse Bank Johansen er medarrangør af i Ridehuset fredag og lørdag.

»Aarhus har haft fokus på den gode kvalitet inden for mad i mange år, bl.a. med Food Festival, men på spiritusfronten har vi ikke rigtig nogen events, selv om der er kommet mange gode spiritusprodukter de senere år, som sætter fokus på smag, historie og oplevelse,« siger Hasse Bank Johansen, indehaver af de to cocktailbarer St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade og Gedulgt i Fredensgade.

»Festivalen skal være med til at øge bevidstheden om og oplevelsen af, hvad vi indtager. Når man ved, hvor og hvordan en rom bliver lavet og af hvem, får man større respekt for produktet i stedet for bare at købe det billigste,« siger Hasse Bank Johansen, der som bartender har opnået en plads i top-20 ved VM i cocktails.

800 mærker

På festivalen har 20 danske distributører hver sin stand, hvor de præsenterer deres sortiment, i alt cirka 800 forskellige mærker inden for rom og whisky.

»Udstillerne hører til blandt Danmarks bedste inden for deres område, de holder foredrag og smagninger og ved alt om deres produkter, så deltagerne kan få hele historien om producenten, produktionsprocessen og lokaliteten,« siger Hasse Bank Johansen.

Der bliver udleveret et smageglas ved indgangen, og de fleste udskænkninger er gratis. Vil man smage exceptionelle rommer og whiskyer, skal man hen i Unik Baren. Her står de sjældne og meget dyre flasker, der kan koste op til 3.-4.000 kr. stykket. Her koster en centiliter omkring 150 kroner.

Der bliver også udleveret en flaske vand ved indgangen. Det er nemlig en god idé at skylle både glas og mund med vand mellem hver smagning, ligesom man er velkommen til at hælde rester ud i de spande, der står ved hver stand. Man bør også give smagsløgene en pause undervejs, så de ikke bedøves helt. I Ridehusets gård serverer Memphis Roadhouse grillmad hele dagen.

Revival for rom

Rom har oplevet en stor revival i de seneste år. For få år siden var der kun enkelte mærker på butikshylderne i Danmark, nu er der flere tusinde, lyder Hasse Bank Johansens gæt.

»Rom er den nemmeste spiritus at drikke ren på grund af dens bløde, søde nuancer. Derfor er den også et godt sted at starte for en nybegynder i spiritussens verden,« siger han.

Men festivalen har også rommer til de erfarne romdrikkere, som der efterhånden er mange af.

»Mange vil gerne udfordres i dag med kraftigere smage, flere krydderier, større tørhed; noget, som ofte kendetegner de lidt yngre rommer,« fortæller Hasse Bank Johansen.

Han mener ikke, at man skal gå så meget op i en roms alder.

»Man kan ikke sammenligne rommers aldre i forhold til smag, fordi ældre og yngre rom ofte blandes, og det er kun den ældste roms alder, der står på flasken. Man skal bare smage på rommen og finde ud af, om man kan lide den eller ej. På festivalen får man lov at smage på mange forskellige, så man kan vælge mere præcist på butikshylderne bagefter,« påpeger Hasse Bank Johansen.

Whisky fra Indien

Beder man ham om at vælge sin favoritrom, ryster han smilende på hovedet.

»Der er en rom til hver dag i ugen, en til hvert humør. Nogle gange vil man have en blød smag, andre gange en mere kraftig smag. Jeg har mange favoritter.«

Spiritus

Rom- og whiskyfestival

  • Ridehuset, Vester Allé.
  • 12. og 13. maj kl. 12-18.
  • 20 danske distributører og ca. 800 mærker.
  • Billetter a 315 kr. via Billetlugen.

Også danske romproducenter kan være med internationalt. Skotlander Rom fra Nordjylland blev sidste år kåret som verdens bedste lyse rom.

Der sker også meget nyt på whiskyområdet. Whisky bliver altid forbundet med Skotland, men nu er der kommet andre lande på banen, bl.a. Japan og Indien. Danmark har også mange dygtige producenter, f.eks. Stauning Whisky.

»Danskerne har en nytænkende teknologisk tilgang til whiskyproduktion i forhold til de traditionelle måder. Vi formår at være innovative og kreative, samtidig med at der bliver der kælet for detaljerne. De danske producenter bliver fulgt tæt internationalt,« fortæller Hasse Bank Johansen.

Har man fået smag for et produkt, er der en butik på festivalen, som sælger et udvalg på 300-400 flasker.

Der vil også være enkelte andre slags spiritus end rom og whisky på festivalen, især fra små danske producenter, bl.a. Njord Gin, der er ved at indrette destilleri i Aarhus, Frederiksdal Kirsebærvin og Nordisk Brænderi.

Hasse Bank Johansens to cocktailbarer, St. Pauls Apothek og Gedulgt, vil også have hver sin stand på festivalen, den ene med romcocktails og den anden med whiskycocktails.

»Vi har valgt et produkt fra hver udstiller og laver cocktails med dem for at vise, at de udover at kunne drikkes rent også kan blandes. Nogle synes, at det er blasfemi at putte en god whisky i en cocktail, men jo bedre spiritussen er, jo færre elementer skal man bare have i cocktailen, så spiritussen kan få lov at stå frem,« forklarer Hasse Bank Johansen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her