Kultur

Til smagsprøvefest med prins Henrik

Mad: Tirsdag var der åben havefest og besøg af prins Henrik hos Restaurant Frederikshøj. Det var i anledning af Europæisk Gastronomiregion 2017.

I 2017 er Aarhus ikke alene Europæisk Kulturhovedstad, men kan også bryste sig af at være Europæisk Gastronomiregion 2017.

Det blev fejret tirsdag med en åben havefest hos Restaurant Frederikshøj, hvor bl.a. prins Henrik gæstede begivenheden.

Dagens begivenheder var todelte, hvor der både var et lukket arrangement med mad fra kendte Aarhus-kokke, og derudover var der en åben havefest med fokus på lokale råvarer.

»Vi er kommet for smagsprøverne,« sagde Güzin Øzbay, der tirsdag var kommet til begivenheden med en gruppe venner.

Gratis smagsprøver var der mange af. Havregrynskugler med sort havre, tangpesto og øl brygget på hamp var bl.a. på menuen. Smagsprøverne blev delt flittigt ud ved de fem forskellige stande, og i løbet af de første par timer kom godt 100 besøgende til havefesten hos Restaurant Frederikshøj. Både unge som gamle gæster kæmpede i køerne om at få bidder af de forskellige retter.

Dagens vært var Wassim Hallal, medindehaver af Restaurant Frederikshøj, og ambassadør for Europæisk Gastronomiregion i år. Han var godt tilfreds med gæsternes modtagelse af fejringen.

»Det har været et halvt års tilløb til det her, og et par dages forarbejde i køkkenet, så det er dejligt at høre, at gæsterne var tilfredse. Vi har hygget os ude i køkkenet, selvom vi har haft en stram tidsplan,« sagde Wassim Hallal.

Wassim Hallal kan tænke på en ret i et år – og så går det galt

Sammen med en række andre Aarhus-kokke tilberedte Wassim Hallal i alt seks retter, som blev serveret til det lukkede arrangement.

Det var med Wassim Hallal i spidsen, at Restaurant Frederikshøj i 2015 høstede den første Michelin-stjerne til Aarhus. Siden har de to aarhusianske restauranter Domestic og Gastrome også fået en stjerne hver.

I konkurrence med Toscana

I løbet af året vil der være i alt 130 begivenheder, der skal sætte fokus på maden i regionen. Det betyder bl.a., at de lokale råvarer skal fremhæves, mente regionsrådsformand Bent Hansen.

»Landbruget er vores største erhverv. Vi er godt med på produktionen, og med de lokale madvarer og drikkevarer kommer vi omkring hele paletten. Når vi vil være en international region, skal vi konkurrere med Toscana, og det kræver selvfølgelig noget,« sagde Bent Hansen (S), regionsrådsformand.

Prins Henrik smagte på smagsprøverne til den åbne havefest. Kunne De tænke dem at få pimpet deres koldskål, spurgte Tobias Andersen fra Food Maker. Han tilbød bl.a. at komme bacondrys over. I baggrunden borgmester Jacob Bundsgaard og regionsformand Bent Hansen. Foto: Benjamin Nørskov

Titlen som Europæisk Gastronomiregion deler Region Midtjylland nemlig med både Lombardiet i Italien og Riga-Gauja i Letland.

Det er andet år titlen bliver uddelt af det internationale ekspertnet International Institute of Gastronomy, Culture and Tourism til egne, der skiller sig ud gastronomisk.

Mottoet »Rethink Aarhus«, der er blevet sat i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad er også blevet tænkt med i Europæisk Gastronomiregion.

Dagens tema var fremtidens mad, og derfor var der bl.a. fokus på råvarer, der kan udnyttes bedre i fremtiden, fremtidens hospitalsmad og områder, der fremover skal have mere opmærksomhed, som f.eks. madro i folkeskolernes spisepauser.

Vild rødgrød med fløde

Særligt én ret af danske råvarer vakte opsigt hos havefestens gæster: Rødgrød med fløde.

Grøden er et eksempel som Region Midtjylland tog med for at vise, hvordan fremtidens hospitalsmad skal se ud. Grøden indeholder bl.a. kondenseret, karamelliseret mælk og hvid chokolade.

Foto: Benjamin Nørskov
Treårige Vilfred Skotting forsøgte ihærdigt at skrabe beholderen med rødgrød med fløde ren for rester, mens både hans mor og mormor begejstret roste grøden.

»Det er rigtig godt. Og det er ikke mit indtryk, at hospitalsmad nu er ligeså godt,« sagde Nille Hald, mor til Vilfred Skotting.

Flere andre besøgende er enige i, at grøden vil imponere, hvis den ender med at blive serveret på landets hospitaler.

»Den røde grød med fløde er helt vild! Lige nu er der elendig mad på sygehusene. Jeg har selv haft kræft og været indlagt, og det her ville i hvert fald være en klar forbedring,« sagde besøgende Jimmi Roland.

Det er planen, at den lovpriste grød kommer på menuen på hospitalerne i Region Midtjylland i januar 2020.

»Vi har fokus på at lave mad, som de syge kan lide. Det er ikke tilfældigt, hvad de får serveret. Jeg kan love, at til januar 2020 er det her den slags mad, der bliver serveret på hospitalet i Gødstrup,« sagde Lone Viggers, Ernæringschef hos Hospitalsenheden Vest, der tirsdag serverede rød grød med fløde til de besøgende.

Med serveringer af nytænkt rødgrød med fløde, stegte melorme og tangpesto var det en stolt regionsrådsformand, der kunne afslutte formiddagens fejring.

Foto: Benjamin Nørskov

Foto: Benjamin Nørskov

Foto: Benjamin Nørskov

Foto: Benjamin Nørskov

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her