Kultur

Byens nye vartegn skal være 128 meter, 40 etager og med adgang for alle

Glade projektmagere, arkitekter og politikere talte landets højeste bygning i vejret, da de torsdag præsenterede Aarhus Ø’s kommende fyrtårn, der skal summe af byliv.

Højhuset får 40 etager, og bygningens 280 ejerlejligheder vil have to til seks værelser. Claus Hommelhoff oplyser, at højhuset koster ca. 1,5 mia. kr. at opføre, og indtil videre er han eneste investor i projektet. På længere sigt er planen dog, at andre investorer skal kobles på byggeriet.

Det bliver højt – og ikke bare Aarhus-højt.

Det fremgik tydeligt af bulen i tæppet, som ved siden af en ca. 10 meter lang model af byens havnearealer skjulte en miniatureudgave af det kommende fyrtårn på Aarhus Ø.

Det her er en drøm, der er gået i opfyldelse.
Claus Hommelhoff, investor i Anpartsselskabet Lighthouse United

Politikere, byudviklere, en pengestærk finansmand og arkitekter var torsdag mødt op i Aarhus Kommunes udstillingscenter på Kalkværksvej for at overvære afsløringen af landets højeste bygning, som borgmester Jacob Bundsgaard (S) var hurtig til at kalde »et af de mest markante vartegn i umindelige tider«.

Når bygningsværket Lighthouse med en udkigspost i toppen står færdigbygget i 2020, vil det skyde 128 meter mod himlen og sætte et endeligt punktum for de mange Aarhus Ø-byggerier.

»Det her er en drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg kom til Aarhus som ganske ung knægt for 40 år siden uden en krone på lommen, og i dag står jeg og har fået håndslag på at bygge Danmarks højeste og smukkeste hus. Det er utroligt, at det har kunnet lade sig gøre. Det er samtidig slutningen på Lighthouse-projektet, der begyndte for otte-ni år siden, og det er fantastisk at få lov til at færdiggøre det,« sagde Claus Hommelhoff.

Med via Skype

Han er investor i Anpartsselskabet Lighthouse United, hvis højhusbud JP Aarhus i lørdags kunne fortælle var anbefalet til Aarhus Byråd, der onsdag aften godkendte salget af den såkaldte X2-grund.

Højhuset får 40 etager, og bygningens 280 ejerlejligheder vil have to til seks værelser. Claus Hommelhoff oplyser, at højhuset koster ca. 1,5 mia. kr. at opføre, og indtil videre er han eneste investor i projektet. På længere sigt er planen dog, at andre investorer skal kobles på byggeriet.

Byens højeste

Domkirken fører stadig

Lighthouse-fyrtårnet vil med sine 128 meter slå de nuværende højeste bygninger i Aarhus med mange meter:

  1. Aarhus Domkirke: 96 meter
  2. Aarhus City Tower: 94 meter
  3. Ceres Panorama: 70 meter
  4. EY Huset: 68,5 meter
  5. Prismet: 63 meter

Desuden er det 95 meter høje La Tour Tårnet på vej i Aarhus N. Her har der også været planer om et 115 meter højt Sky Tower på Graham Bells Vej. Også ejendomsudvikler Olav de Linde har barslet med planer om at opføre et højhus på 96,7 meter på Mindet.

Med i konsortiet Anpartsselskabet Lighthouse United er også byudvikler Rune Kilden, og arkitekt Kim Herforth Nielsen, partner i arkitektfirmaet 3XN, har slået stregerne til det markante vartegn, mens landskabsarkitekterne Schønherr har skabt haver og fællesarealer.

Fra en ustabil Skype-forbindelse fra Toronto, Canada, hvor Kim Herforth Nielsen skulle præsentere et nyt havneprojekt, forklarede arkitekten, at højhusbyggeriet i Aarhus Ø er et af de vigtigste i hans karriere, bl.a. fordi han kommer fra byen.

»Helt bogstaveligt har vi fået et fyrtårn for Aarhus, forstået på den måde, at det også viser, hvordan man laver byudvikling. Det her bliver ikke bare boliger, men projektet viderefører mange af de ting, som bygherren har testet og har vist sig at være mega-succeser, f.eks. øhaverne. Vi har lavet mange analyser og udformet bygningen, så den er optimal ifht. sol og vind,« uddybede Kim Herforth Nielsen senere over for JP Aarhus på en mere sikker telefonforbindelse.

Udkig og aktiviteter

Byens borgere, turister og andre besøgende vil via en butik med merchandise og salg af lokale specialiteter få adgang til en udkigsplatform med café eller restaurant i toppen af Lighthouse.

På de nederste etager, kaldet Bugtcentret, bliver der etableret et klasseværelse med køkkenfaciliteter, akvarier og et maritimt rum til forskellige aktiviteter. Centret får også et beboerhus til alle beboere i Aarhus Ø og vil desuden indeholde omklædningsfaciliteter til brugerne af Aarhus Havbane, et formidlingssted for bugtens Sea Rangers samt et åbent område til udstillinger og turistformidling.

Som en sløjfe på den nye havnebydel etablerer Anpartsselskabet Lighthouse United en såkaldt ”Ø-linje”, der er en sti mellem de fire øer på Pier 4, og som skal skabe sammenhæng i Aarhus Ø.

Rune Kilden, direktør i anpartsselskabet, forklarer, at køberne har bestræbt sig på at skabe et godt byliv i Aarhus Ø.

»Vi har i de sidste mange år arbejdet meget med bylivet på Aarhus Ø, og med dette projekt forsøger vi nu at forankre det midlertidige byliv til en blivende del af livet i bydelen. Vi har således i hele processen haft fokus på, at projektet kommer til at give noget tilbage til alle og ikke kun til dem, der bor i ejendommen,« siger han.

Vartegn for Aarhus

Ligthouse-fyrtårn

  • Anpartsselskabet Lighthouse United blev torsdag præsenteret som køber af den yderste spids af Aarhus Ø.
  • Planen er at opføre en bygning på 128 meter med 280 ejerlejligheder. I toppen skal være en udkigsplatform for alle. I bunden etableres bl.a. et klasseværelse til aktiviteter, beboerhus til alle i Aarhus Ø og et formidlingssted for Sea Rangers.
  • Byggesum anslås til 1,5 mia. kr.

Får lov til at færdiggøre

A. Enggaard og Henning Larsen Architects havde også budt ind på at opføre højhuset. I bedømmelsen af de i alt to tilbud på højhusbyggeriet har der været tilknyttet fagdommere. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger har kommunen i bedømmelsesprocessen bl.a. lagt vægt på, at køberen skal have den fornødne viden til at bygge et højhus på en grund med vanskelige jordforhold. Ligeledes har de økonomiske muskler til at gennemføre byggeriet haft en betydning.

Flere af folkene i Anpartsselskabet Lighthouse United står også bag de første etaper af Lighthouse-byggeriet, som arkitekt Kim Herforth Nielsen har slået stregerne til. I projektet indgik oprindeligt et fyrtårn på 142 meter på den yderste spids, men det opgav Claus Hommelhoffs selskab Havneinvest efter fire års arbejde at opføre i december 2013, da det blev for dyrt. Således valgte selskabet ikke at bruge sin option til at købe den attraktive grund for ca. 270 mio. kr.

Højden på landets højeste bygning er ikke nagelfast

Efterfølgende har Aarhus Kommune fået lavet dybdegående jordbundsundersøgelser og sat prisen ned til 192,5 mio. kr., da arealene i fjor atter blev sendt i udbud med krav om at opføre en mindst 110 meter høj bygning og 35.000 etagekvadratmeter. Med sine 128 meter slår Lighthouse den nuværende højeste etageejendom, Herlev Hospital, der er 120 meter.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) var glad for, at konsortiet bag de første etaper af Lighthouse-byggerierne får lov til at gøre projektet færdig.

»I var med under de svære år i finanskrisen, og når det nu bimler og bamler på boligmarkedet i Aarhus, er det fantastisk, at I kan få lov til at være med til at afslutte Aarhus Ø-projektet,« sagde borgmesteren som den første, efter at tæppet var trukket af modellen af Danmarks højeste bygning.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Kære statsansatte

Robert Rasmussen, Henrik Hertz Vej 43A, Åbyhøj
I er ikke de første, hvis job bliver flyttet et andet sted hen.

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her