Kultur

Cubaner opsætter opera i Aarhus

Den cubanske komponist Louis Aguirre opsætter opera i Aarhus i anledning af kulturhovedstadsåret.

Glade salsarytmer, gamle amerikanerbiler, cigarer og rom. Sådan ser mange danskere Cuba. De fleste kender den lille kommunistiske østat i Caribien, men nogle kan glemme, at landet på trods af sit evige solskin og azurblå hav er et diktatur.

En mand, der aldrig glemmer det, er Louis Aguirre. Han er eksilcubaner, komponist og aktuel med sin opera ”The Way The Dead Love”, som har premiere den 24. februar på Godsbanen.

»Til premieren på en af mine operaer, stod politiet klar,« siger Aguirre, der mindes tiden som kunster på Cuba:

»Politiet sagde, at min kunst var samfundsundergravende, og jeg blev kørt til afhøring i 20 timer. Efter det forstod jeg, at det var på tide at forlade landet, hvis jeg ikke skulle ende i fængsel.«

Jeg tror, at min baggrund har gjort mig besat af, hvordan mennesker udnytter magt både med regeringer og kvinder. Det er meget sigende for denne opera.
Louis Aguirre, komponist

Vi har aftalt at mødes på Godsbanens café, der med sin overvældende grå beton ironisk nok leder tankerne hen på kommunistiske sociale boligbyggerier fra den gamle østblok. Han sidder ved et bord sammen med sin instruktør, Troels Primdahl.

Aguirre er en mand i halvtredserne, der med sit fuldskæg, briller, lange hår og rolige natur modsiger, hvad de fleste forbinder med Cuba. Men når snakken falder på hans hjemland, bliver tonen hårdere og øjnene skarpere.

»Jeg tror, at min baggrund har gjort mig besat af, hvordan mennesker udnytter magt både med regeringer og kvinder. Det er meget sigende for denne opera,« siger han.

Et ungt kærestepar har sat sig ved nabobordet. De tager et barn op af barnevognen og bestiller kaffe. Aguirre ænser dem ikke, men holder øjenkontakten og fortsætter med at fortælle om sit værk.

»Jeg har lavet en lydoptagelse af to mennesker, der har intens sex. Optagelsen skal bruges i denne opera,« siger Aguirre, der forklarer, at kvindens seksualitet er en vigtig del af operaens budskab.

Når en pointe skal på plads, understreges kunstnerens indlevelse ved, at han banker i bordet. Her kan man ikke skelne mellem manden og kunsten. Det er én og samme ting.

Jeg bøjede mig ikke for magten på Cuba, og jeg bøjer mig ikke for publikum her.
Louis Aguirre, komponist

»Operaen handler om kvinden gennem historien. Der er ikke nogen lineær handling, men hver scene er et statement om kvinden og den undertrykkelse, hun altid har været udsat for,« siger han.

Instruktøren af operaen, Troels Primdahl, har siddet stille og lyttet til Aguirre fortælle om stykket, men da han kan se, at Aguirres beskrivelse af operaen ikke bliver helt forstået, træder han til.

»Fortæl jeres læsere, at de skal forvente, at stykket handler om at være i øjeblikket, især når det kommer til sex, kærlighed og død,« siger Troels Primdahl.

Han fortæller, at ”The Way The Dead Love” ikke er en klassisk opera, som de fleste kender det. Her er musikere, sangere og dansere alle en del af stykket. Der er tale om eksperimentel opera.

Propaganda musik

Som søn af en musikerfamilie begyndte Aguirre at spille violin som fireårig. Familien var en del af eliten i den lille østat og havde tætte bånd til regeringen.

Fakta

”The Way The Dead Love”

  • Den 24. februar kl. 20-21.10, urpremiere.
  • Åbne scene, Godsbanen, Aarhus
  • Billetter: 150 kr./100 kr.
  • ”The Way the Dead Love” bliver lavet i samarbejde med Lydenskab, et ensemble af musikere, der laver anderledes koncertoplevelser med klassisk musik.

»Jeg var en del af systemet og medlem af partiet, så det gik først op for mig, hvordan systemet undertrykte folk, da jeg var i mine sene teenageår,« siger Aguirre.

Hvis man er klassisk musiker på Cuba, er man en del af eliten, da det er en velanset genre hos den kommunistiske regering.

»Violiner, noder, papir. Når man studerer klassisk musik på Cuba, får man alt foræret. Det eneste, man skal tænke på, er at blive god. Jeg tænkte ikke på andet end musikken,« siger han.

Selv om han blev forfulgt i sit hjemland, mener han stadig, at det kommunistiske system har verdens bedste uddannelse inden for den klassiske musik.

»Jeg har været heldig, fordi jeg fik lov til at dyrke min kunst. Klassisk musik betragtes som en fin ting, og den bliver brugt som kommunistisk propaganda. Min musik var ingen undtagelse,« siger han.

Lige indtil den dag, da regeringen satte foden ned. Aguirres kunst var blevet for provokerende. Hans talent kunne ikke redde ham længere, og de cubanske musikere, der spillede hans musik, turde ikke længere være med.

Lad os drikke en whisky

I dag bor Louis Aguirre i Danmark og er en af de mere en 3 mio. cubanere, der lever i eksil, men han har ikke lagt alle sine cubanske traditioner på hylden endnu.

Blå Bog

Louis Franz Aguirre

  • Født 1968 på Cuba.
  • Dirigent og kunstnerisk leder for Camagüey Symphony Orchestra samt gæstedirigent for the National Symphony Orchestra i Havana (1995-2002).
  • Aguirres musik er blevet opført i Europa, USA, Kina og Sydamerika.
  • Bor til daglig i Aalborg med sin danske kone og deres børn.

Komponistens rolige hånd hiver et gult cigarrør op af lommen og lægger det på kanten af bordet.

»Cigarrygning er den eneste last, jeg har taget med fra Cuba,« siger han.

Interviewet har været i gang i næsten en time, og Aguirre er blevet rygetrængende, men vi er ikke helt færdige endnu.

Hvad vil du gerne have, at folk får ud af din opera?

»Jeg er faktisk ligeglad. Hvis publikum ikke kan lide den, kan vi sætte os og drikke en whisky bagefter og få en snak som mennesker. Jeg bøjede mig ikke for magten på Cuba, og jeg bøjer mig ikke for publikum her,« siger han.

Svaret kommer hurtigt og seriøst. Cubaneren har dog ikke mere travlt med at komme ud at ryge, end at han lige kan nå at uddybe.

»Min musik er hellig, den holder mig i live. Derfor tænker jeg kun på mig selv, når jeg laver den,« siger han, inden han forsvinder ud i vinterkulden.

”The Way The Dead Love” bliver lavet i samarbejde med Lydenskab, et ensemble af musikere, der laver anderledes koncertoplevelser med klassisk musik.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rituel drengeomskæring er en ligestillingskamp

Jasmine Søgaard, gymnasielærer og socialdemokrat, Malling
Som samfund har vi pligt til at beskytte børnenes ret til at bestemmelse over egen krop

Debat: Er mere magtanvendelse virkelig svaret?

Anni Sørensen, formand for Landsforeningen LEV
Der er en nærliggende risiko for, at nye magtanvendelsesbeføjelser fører til besparelser i botilbud for voksne med udviklingshæmning. En sådan spiral kan resultere i ønsker om endnu flere beføjelser.

Debat: Skæbnetime for folkeskolen

Janus Boye, medlem af hovedbestyrelsen i landsforeningen Skole og Forældre, Aarhus | Henrik Vinther Olesen, folketingskandidat (R), Aarhus
Stadig flere vælger folkeskolen fra, og ændrer vi ikke kurs, er spørgsmålet: Vil du savne folkeskolen, når den ikke længere er her?
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Biler
Kias nye model mangler højdepunkter
Kia Stonic er lavere end de fleste af konkurrenterne, og det gør, at man savner lidt af crossover-fornemmelsen. Prisen er også i den høje ende, mens komforten halter. 
Se flere
Altid sulten? Disse fødevarer mætter mest
Vil du gerne opnå den bedst mulige mæthed med færrest mulige kalorier, peger en diætist her på den perfekte kostplan for at nå det mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her