Kultur

På kanten mellem hard rock og heavy metal

Aarhus-bandet I’ll Be Damned varmer op for Metallica i Royal Arena.

»Hæ hæ, jeg kan nok bare ikke lade være.«

Som vi sidder der over en cappuccino ved åen, er der ikke meget brøl, mega-skrig, bar mave, stagediving og heavy headbanging over Stig Gamborg.

Info om kæreste, to små børn, hus i Egå og cand. mag. i samfundsfag og religionsvidenskab er der heller ikke så meget rockstar over.

Men klikker man ind på Aarhus-hard-rock-bandet I’ll Be Damned og ser en video af en koncert, får man et markant anderledes billede af den 34-årige aarhusianer.

I’ll Be Damned

Hard rock/heavy-band fra Aarhus

  • Stig Gamborg, 34 år, vokal.
  • Boris Tandrup, 40 år, guitar.
  • Kristian Sloth, 33 år, guitar.
  • Jens Lunde, 30 år, bas.
  • Mathias Pedersen, 29 år, trommer.

Bandet blev dannet i 2010, og debutpladen ”I’ll Be Damned” udkom i 2015.

»I’ve got the feeveeeer,« råber en særdeles energisk forsanger med max. power i front for et band med to guitarister, trommer og bas, der spiller hårdt og tungt.

Og så forstår man bedre den tørre hæ hæ-latter over cappuccinoen.

I’ll Be Damned er historien om fem Aarhus-drenge, der fandt sammen i 2010 om at lave et rock/heavy-band, og syv år senere er de nu nået så langt, at de tirsdag er på plakaten som opvarmning for de allerstørste – Metallica – i den nye Royal Arena i København med plads til 16.000 tilskuere.

»Det er helt vildt. Bare det, at vi er kommet på plakaten som opvarmning for Metallica, har allerede givet os små 1.000 nye følgere på Facebook. Jobbet skal helt klart også bruges som markedsføring, når vi skal rundt i Europa her i år,« fortæller Stig Gamborg.

Selv om han godt ved, at tjansen som opvarmer kun betyder max. 30 minutters spilletid, måske halvdårlig opvarmningsband-lyd og en del publikummer, som ikke gider at høre på dem, skal den altså have fuld gas i Royal Arena.

»Hæ hæ, jeg kan jo ikke lade være,« som han siger.

Det var i 2010, at de to guitarister Boris Tandrup og Kristian Sloth fik nok af kirkeklokkelarmen i deres midtbykvarter og tænkte, at de måtte lave et rockband, der genfandt oprøret og kritikken mod systemerne, kirken, politikerne og alt det andet etablerede i samfundet – sådan som rocken i sin tid var tænkt.

Hard rock-bandet fra Aarhus I'll Be Damned til serien Byens nye bands. I'll Be Damned er udvalgt som en af de fire opvarmere for Metallica i Royal Arena. I midten er det forsanger Stig Gamborg.

Stig Gamborg blev indkaldt som en af to sangere til audition, men fik ikke jobbet.

»Men, hæ hæ, kort tid efter fandt de jo alligevel ud af, at det skulle være mig,« smiler han.

Fans vil have tråd

Oprøret, protesten og kritikken ligger stadig som en grundværdi i bandet.

»Vi har ikke en bestemt politisk side, men vi skriver sange, der vil noget. Det kan være en protest mod alt muligt fra partistrukturen i dansk politik, der begrænser demokratiet, kirken, klimaforandringer og ulighed. Det er vigtigt for os at komme ud med nogle budskaber, og hvis vi ikke råbte op gennem bandet, ville vi gøre det et andet sted,« forklarer Stig Gamborg.

Men er der nogle fans, der lytter efter teksterne? Skal de ikke bare have noget rock?

»Jo, mange fans vil bare have noget tråd i første omgang, men derefter håber vi, at de også begynder at lytte efter budskaberne,« siger han.

Siden begyndelsen i 2010 har I’ll Be Damned fulgt en støt stigende form- og popularitetskurve. Med til at sparke bandet godt i gang var Andreas Papadakis, indehaver af Escobar i Skolegade, der i 2013 faldt for bandet ved en koncert på Fatter Eskil og gav det en stribe job på hans værtshus med beskeden:

»Nu spiller I 10 gange hernede, så folk kan fatte, at I er fede.«

Talentserie

Byens nye bands

  • Musikken i Aarhus bobler af en vitalitet, som ikke er set længe, siger en af byens bookere, og listen over nye talent- og succesfulde Aarhus-bands er pænt lang.
  • Med serien ”Byens nye bands” præsenterer JP Aarhus en stribe af dem.
  • I serien har vi foreløbig skrevet om Velvet Volume, The White Dominos, LISS, Lowly, Yung, Kajsa Vala, She’s a Sailor og Bogfinkevej, og de artikler kan læses på jp.dk/aarhus
  • Du er velkommen med musikalske tips og kommentarer. Send dem til jpaarhus@jp.dk

Det fattede rockfolket i Aarhus i en grad, så der efterhånden blev proppet til koncerterne dernede i Skolegade. Siden har bandet bl.a. spillet en rost Spot-koncert i et udsolgt Voxhall, varmet op for D-A-D på havnen og for Steel Panther og givet en rost koncert på Copenhell.

»Forbandet groovy. De aarhusianske rockhelte serverer en kompetent blanding af Pantera, AC/DC og Aerosmith toppet af med humoristisk livslede, religions- og civilisationskritik,« har Gaffa skrevet om bandet.

Rockdrømmen lever

Stig Gamborg er musikalsk vokset op som sanger i diverse rock-coverbands, og på Marselisborg Gymnasium provokerede han med funk-metal-bandet ”Rød Stue”, når der var grandprix.

Siden 2010 har det været I’ll Be Damned, og spørgsmålet er, hvilken musik rockgruppen egentlig spiller?

Det siges, at hvert nyt metal-band prøver at opfinde sin egen nye genre – Metallica kaldes f.eks. fædrene af thrash metal – og man kan finde hundredvis af metal-subgenrer som black metal, crust punk, sludge, speed metal og meget meget mere.

Stig Gamborgs skala går fra norsk dødsmetal i den hårdeste ende til noget AC/DC-bluesagtig rock’n’roll i den anden ende, og skal han placere I’ll Be Damned på skalaen, lyder det sådan her:

»Vi er i den groovy – ikke bløde – ende af skalaen. På kanten mellem hard rock og heavy metal.«

De fem gutter er med Stig Gamborgs ord ”nogle forbandede halvgamle fyre”, men rockdrømmen er intakt, og med en underskrift på en international pladekontrakt med et tysk selskab i 2016 og både dansk og internationalt bookingagentur kan der ske ret meget i de kommende år.

Tre job som opvarmer for Dizzy Mizz Lizzy i Tyskland er allerede på programmet i 2017, og flere job kommer til, når bandets album bliver udgivet i udlandet.

»Om tre år? Så har vi udgivet to plader mere, fået et stort publikum i Tyskland og spillet på Roskilde. Blandt andet,« smiler Stig Gamborg og tilføjer:

»Volbeat startede jo også som opvarmer for Metallica.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Glæde over True Skov: Bør beskytte 500.000 træer

Gitte Holmslykke, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab | Ida Vogel, bestyrelsesmedlem i foreningen Træer og Landskab
Der er mange muligheder i True Skov, som Aarhus Kommune vil forbedre.

Debat: Nej, landbruget er ikke i gang med en stor kampagne

Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug
Konflikten mellem natur og afvanding er unødvendig, og der er masser af muligheder for at øge vandløbenes vandføringsevne.

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her