Kultur

»Sangen "Iben Hjejle” er en hyldest til rappenskralderne«

Trioen Bogfinkevej elsker Aarhus, har pladekontrakt med Universal Music og hitter stort med singlen ”Smilets by”. Se og hør en bid af trioens næste single ”Iben Hjejle”, der udkommer i februar.

»Du er min Iben Hjejle.«

Vi er i studie 1 på Gøglerskolens Street Art Academy i Ceresbyen, og de tre medlemmer af Bogfinkevej giver den hele kasketten med en akustisk version af deres nye single, der faktisk hedder ”Iben Hjejle” og udkommer i starten af februar.

»Det er en hyldest til rappenskralderne,« lyder forklaringen med et godt grin.

Sådan er det hele vejen med Aarhus-hiphop-trioen Bogfinkevej – det skal være sjovt, uhøjtideligt, nærværende og dermed det, som har gjort trioen kendt – autentisk.

Aarhusiansk kunne man også tilføje, for de elsker den by, de bor i, og modsat andre lokale musikalske talenter, har de ingen planer at emigrere til hovedstaden. Det fremgår også glimrende af den single, som har banet vejen for deres popularitet. ”Smilets by” hedder den, og den udkom i december og er en hyldest til Aarhus.

De tre medlemmer af Bogfinkevej er:

Søren Karim Bech – kaldet Karim - 26 år, halvt algier og halvt dansk. Han er vokset op i Højbjerg, men flyttede til Mejlgade og bor nu i Klostergade. Har gået på Katedralskolen og taget en bachelor i jura på Aarhus Universitet, men Karim indtil videre sat jura på pause for at give musikken en chance. Karim er den snakkende og udadvendte, og han har altid rappet og skriver teksterne sammen med Mads.

»Jeg er glad og stolt over at bo i Aarhus, og så er jeg AGF-fan. Det giver lidt ydmyghed,« siger Karim, der laver de største armbevægelser, når bogfinkerne spiller.

Mads Horsdal er også rapper i bandet og 22 år. Han er født og opvokset i Mørke, men flyttede til Aarhus som 18-årig og har lige taget en HF. Han underviser som Karim deltids på Street Art Academy og giver også musikken en stor chance nu. Han har altid skrevet musik og rappet, og da han flyttede ind i en lejlighed på Bogfinkevej, som gennem tiden har huset en masse af byens hiphoppere, mødte han Lau.

»Jeg har ikke lavet noget,« siger Mads om sin foreløbige karriere, og han er ret god til de finurlige og tænksomme kommentarer.

Laurits Gad – kaldet Lau – er alderspræsidenten, chaufføren, guitaristen og håndværkeren i bandet. Han er 28 år og opvokset i Åbyhøj, hvor han gik på Gammelgaardsskolen, og senere tog han musiklinjen på Laursens Realskole. Derfra blev han murer, og han arbejder fortsat som murer. Lau står for melodierne og akkorderne i bandets sange, og han synger også.

»Jeg kan godt lide at bygge ting. Det er dejligt at gå hjem fra arbejde og se, at man har bygget noget,« siger Lau, der oplyser, at han bor i Vejlby-Risskov, hvorefter han får Karims kommentar:

»Sig nu bare Vejlby.«

Bogfinkevej er kort fortalt historien om tre fyre i Aarhus, der finder sammen i en sofa i lejligheden på Bogfinkevej og skriver nogle sange, som de lægger op på deres Facebookside. Stilen er rap kun tilsat akustisk guitar, og videoerne begynder efterhånden at blive delt temmelig meget i miljøet. Da rapperen Wafande deler deres sange, begynder pladeselskaberne også at få øje på den underlige trio i Aarhus.

Efter flere henvendelser bliver det Universal Music Denmark, der skriver kontrakt med Bogfinkevej i oktober sidste år, og det bliver fejret.

»Jeg har egentlig altid syntes, at hvis man fik en pladekontrakt, var det slut med at være undergrund, men det er jo et fedt skulderklap, og vi fejrede det da også med champagne,« siger Karim.

For Lau var det en drøm, der gik i opfyldelse.

»Lige siden jeg begyndte at spille, har det været drømmen at få en pladekontrakt. Så det er jo rigtig fedt,« siger han med et stort smil.

Trods det uhøjtidelige skal man ikke tage fejl af de tre hiphoppere – de vil noget og deres musik skal lyde præcis, som de vil have det. De har undervejs forsøgt sig med forskellige producere, men det hele faldt først i hak, da de mødte produceren Es, som også har produceret for to andre rappere med Aarhus-baggrund: L.O.C. og Johnson.

»Es kan høre, hvem vi er, og hvor vi vil hen. Det er enormt vigtigt for os, at musikken bevarer det jordnære og enkle og ikke bliver til overproduceret pop,« forklarer Laurits Gad og suppleres af Karim:

»Jeg tror, at folk kan lide Bogfinkevej, fordi de kan se, at det er os, som vi er. Det er hyggeligt og helt nede på jorden og en stor kontrast til stor Audi og solbriller. Vi er nok det modsatte af Gulddreng, der i øvrigt godt kan lide vores stil.«

Bandets Facebook-side har i den grad banet vejen, og her kan man i øvrigt også møde Karim i rollen som ”Fede Kåre” der underviser i aarhusianske begreber som dorsk, helt stil og længe fin. Det er mega sjovt, men hvorfor nu det?

»Udover at spille musik er vi jo også pisse sjove mennesker,« forklarer Mads Horsdal med et godt glimt i øjet under kasketten.

Forude venter Bogfinkevejs udgivelse af den nye single ”Iben Hjejle” i starten af februar og en syv-numres EP i løbet af foråret. De har lige spillet en tætpakket koncert på HeadQuarters i december og skal i foråret blandt andet give koncert på Spot Festival og i Tivoli Friheden og varme op for Wafande.

»Vi skal blandt andet spille i Lille Vega i marts som opvarmning for Wafande. Det bliver en test på, om vi også har et publikum i København,« siger Karim med tilføjelsen:

»Det tror jeg, vi har.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Opråb fra 23-årig: Den danske præstationskultur er sygelig

Katrine Læbo, studerende, statskundskab, Børglumvej 25, Risskov
Der er for stort et fokus på præstationer og for lidt på, hvem man er som person.

Debat: P-vagt drev borgerjagt

Regner Laursen, Kløvervej 4, Hammel
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her