Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Kåring af Dokk1 kritiseres: Debattør kalder forløbet for »fup«

Kritik: Seks ud af otte jurymedlemmer var danskere, sponsoren var en samarbejdspartner, og en af prisens stiftere var en medejer, da Dokk1 i sidste uge blev kåret til verdens bedste nye bibliotek. En uge efter overrækkelsen ulmer kritikken.

Da Dokk1 vandt prisen ”Systematic - Public Library of the Year 2016,” var seks ud af otte jurymedlemmer fra Danmark. Prisen er stiftet af Slots- og Kulturstyrelsen, som bibliotekerne hører under, samt en fond, der har støttet Dokk1 økonomisk. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Smilet var stort, da kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) tirsdag i sidste uge gik op mod podiet i det fyldte konferencelokale et sted i den amerikanske by Columbus.

I hånden fik rådmanden et hvidt, indrammet certifikat som beviset på, at det aarhusianske kulturhus Dokk1 netop var blevet kåret til verdens bedste nye folkebibliotek.

Debat: Fup og fakta om DOKK1-udnævnelsen

»Nu markerer Aarhus sig igen på verdenskortet,« lød det efterfølgende fra rådmanden i en pressemeddelelse, der blev sendt rundt til landets medier. Kulturrådmanden var både »stolt og glad «over, at Dokk1 høstede »international anerkendelse,« forklarede han, mens kulturminister Bertel Haarder kaldte prisen for »en stor anerkendelse af Aarhus.«

En uge senere er situationen en anden. De rosende ord er suppleret af en kritisk debat på de sociale medier, Dansk Folkeparti (DF) kræver en redegørelse om forløbet og flere stiller spørgsmålstegn ved, hvor international prisen i virkeligheden er.

Støttede med 750 mio. kr.

Det begyndte fredag morgen, da Radio 24/7 satte fokus på, at den internationale hæder er stiftet af Slots- og Kulturstyrelsen, som de danske biblioteker hører under, samt foreningen Realdania, der sammen med datterselskabet Realdania Byg har ydet økonomisk støtte til Dokk1.

Da havnepladserne og Dokk1’s p-anlæg skulle bygges, støttede fonden således projektet med omkring 750 mio. kr., og ifølge Dokk1s hjemmeside har Realdania Byg efterfølgende overtaget ejerskabet af p-anlægget.

Samtidig er prisen på 5.000 dollars og titlen som ”Systematic - Public Library of the Year 2016” sponsoreret af it-virksomheden Systematic, der leverer en række it-løsninger til Dokk1.

Også i dommerkomiteen var Danmark bredt repræsenteret, da komiteen skulle udpege en vinder blandt de nominerede, der udover Dokk1 talte et amerikansk bibliotek og to australske biblioteker. Ét jurymedlem var fra Australien og et andet fra Norge, mens de resterende seks ud af komiteens otte medlemmer var danskere.

Og det er netop denne sammenhæng mellem den internationale pris og den dansk-dominerede repræsentation, som er kernen i den kritik, der har ramt det aarhusianske bibliotek.

For imens flere udenlandske medier fik øjnene op for hæderen til Dokk1, som det anerkendte, amerikanske medie TIME Magazine kaldte »det mest banebrydende folkebibliotek i verden,« begyndte kritikken for alvor at rulle, da debattøren David Trads skrev en blog på jp.dk med overskriften »Korrupt kåring af Aarhus-bibliotek som klodens bedste.«

I sin blog argumenterede David Trads for, at Dokk1 havde pyntet sig med lånte fjer, fordi udpegningen af Dokk1 som verdens bedste nye folkebibliotek, ifølge ham, var »fup« og »tæt på at være udtryk for ren korruption« som følge af prisens sammensætning.

Kåringen skal undersøges

Det fik bl.a. tidligere chefredaktør for Se & Hør, Henrik Qvortrup, til at bruge ordet »rå-pinligt« om sagen, mens politisk leder af Liberal Alliance i Aarhus, Lars Boje Mathiesen, skrev på Twitter:

»Biblioteket Dokk1 vinder prisen som verdens bedste bibliotek. En pris, som er sponsoreret af Dokk1!! You can’t make this shit up!«

Kritikken har »chokeret« politisk leder for DF i Aarhus, rådmand Jette Skive, der mener, at sagen skal undersøges.

»Vi kan ikke leve med at få sådan en udnævnelse, hvis det ikke er gået ”fair and square til”,« siger hun og forklarer, at hun nu vil kræve en redegørelse om prisoverrækkelsen.

»Vi er jo stolte af og glade for, at vi har fået sådan et anerkendende skulderklap, men så skal vi også have fundet ud af, om det er gået helt efter bogen,« siger hun.

Hos det australske bibliotek, Geelong Library and Heritage Centre, der var blandt de nominerede til prisen, er manager Sue Noonan dog ikke overrasket over, at Dokk1 løb med sejren.

»Vi var ikke klar over arrangementets sponsoraftaler, men vi føler alligevel, at udvælgelsesprocessen har været fair,« siger Sue Noonan.

Og spørger man formand for dommerkomiteen, vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen Morten Lautrup-Larsen, er kritikken uberettiget.

I et blogindlæg i Jyllands-Posten skriver han, at der hverken var statslige eller kommunale præmiepenge til vinderen, mens Realdania, ifølge ham, ikke har »hverken betalt eller været med til at udpege vinderen.«

Og på trods af, at Danmark havde seks ud af otte pladser i dommerkomiteen, mener rådmand Rabih Azad-Ahmad alligevel, at prisen er en international anerkendelse.

Han understreger, at Aarhus Kommune, ifølge ham, ikke var involveret i prisen.

»Jeg mener, at Dokk1 kunne have vundet, uanset hvordan komiteen var sammensat, så det er ærgerligt, at der er skabt tvivl om komiteens uvildighed. Det, synes jeg, er alvorligt,« siger han.

Kulturrådmanden påpeger, at to jurymedlemmer var fra udlandet og at 16 biblioteker var indstillet til prisen, som tidligere er gået til et svensk og et australsk bibliotek.

»Man kan diskutere, om de fagfolk, der sidder i denne her komité, vil skele mere til Danmark, fordi flere er fra Danmark. Det skal jeg lade være op til folk selv, men der er jo også andre priser, hvor hovedvægten kommer fra samme land. Det, der er væsentligt, er, at det er fagfolk, som dømmer ud fra objektive kriterier. Det betvivler jeg ikke, at de har gjort.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Fup og fakta om DOKK1-udnævnelsen

Morten Lautrup-Larsen, Formand for dommerkomiteen og vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen

David Trads kalder kåringen af DOKK1 som ”Systematic – Public Library of the Year 2016” for fup og beskylder den for ”at lugte af korruption’. Det er grove beskyldninger, som ikke har hold i fakta.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Spil ikke hasard med mit barnebarns liv

Hanne Holst Rasmussen
Åbent brev til sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Hun sagde ja til at overtage farens livsværk som 26-årig: »Jeg har valgt min fremtid«
Selvom hun kunne indkassere en klækkelig sum ved at sælge til en kapitalfond eller udenlandsk spiller, drømmer Julie Bruun langtfra om at skille sig af med familievirksomheden CP. I stedet planlægger hun at blive. For altid. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her