Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Stjernearkitekten Bjarke Ingels på gennemrejse

Dansk arkitekturs største rockstar var et smut i Aarhus forleden for at markere starten på et stort Ø-havnsbyggeri.

Arkitekt Bjarke Ingels havde medbragt sin egen specialspade malet af kunstneren Mormor.

Fire og en halv time. Det var, hvad Bjarke Ingels’ besøg i Aarhus varede forleden.

Den danske stjernearkitekt er kendt for at have et ultra tætpakket program – også denne dag, hvor han var kommet for at tage første spadestik til det, der bliver det verdenskendte BIG Architects’ første bygningsværk i Aarhus: et nyt ejendomskompleks på Aarhus Ø med ca. 250 boliger – hvoraf de første cirka 90 allerede var solgt inden spadestikket.

Højt til loftet, masser af udeareal, tonsvis af dagslys og rå og ægte, enkle overflader, hvor folk selv kan sætte deres præg på boligen. Du gider jo ikke bo i en lejlighed, hvor en indretningsarkitekt pådutter dig en personlighed.
Bjarke Ingels, – om den gode bolig

Arkitekten, der til daglig bor i New York, var fløjet til København og havde haft møde med en bygherre i hovedstaden, inden turen gik til Aarhus med den nye vandflyver – en 38 minutters tur, som den travle herre var svært begejstret for og entusiastisk viste fotos fra på mobilen til de andre spadestikstalere, bl.a. borgmester Jakob Bundsgaard (S) og teknikrådmand Kristian Würtz (S).

Om eftermiddagen gik turen videre til Horsens, hvor han skulle være en af hovedtalerne om nytænkning på ledernes arrangement, VL-døgnet, der i år blev afholdt i det tidligere statsfængsel.

Bagefter havde arkitekten flybillet til Venedig og Arkitekturbiennalen 2016, hvor han fredag skulle være en del af den officielle åbning af den danske pavillon.

Trods de kun fire og en halv time i byen blev der – ud over spadestikceremonien – også tid til bygherremøde om altanløsninger med Aarhus-byudvikler Rune Kilden, der er idémanden bag projektet på Aarhus Ø.

»Han har et stramt program, men når du er sammen med ham, er han meget nærværende og engageret,« fastslog Rune Kilden.

Arkitektens egen spade

Selv om det ikke er Bjarke Ingels, men en sagsarkitekt på BIG’s kontor i København, Søren Martinussen, der står for at samle trådene på projektet i hverdagen, er Ingels meget inde over, fortalte Rune Kilden.

»Han er skyld i, at jeg er begyndt at se tv-serien ”Game of Thrones”, så jeg kan følge med i, hvad han snakker om,« grinede Rune Kilden om møderne, hvor Bjarke Ingels gerne refererer til yndlingsserien på HBO.

Bjarke Ingels har tydeligvis et hjerte, der banker for projektet – faktisk så meget, at han dårligt havde lyst til at tage det første spadestik.

For mindre end 20 år siden definerede man Aarhus som Jyllands hovedstad eller Københavns lillebror. Aarhus er nu – som jeg ser det – meget mere sig selv og en væsentlig aktør i det internationale Europa med eget værdisæt.
Bjarke Ingels

Med sig havde han nemlig sin egen spade. Den var dekoreret med en håndtegning af den lokale Aarhus-kunstner Mormor, som har været en af de kreative sparringspartnere i forhold til projektet og skal være med til at udsmykke det færdige byggeri.

Allerhelst ville Bjarke Ingels skåne den fine spade, som han også begejstret postede et snapshot af på Instagram til sine 165.000 følgere.

»Det gør ikke noget, hvis man lige kan se, at den har været nede og nive i sandet,« opmuntrede han dog sig selv inden den uundgåelige handling.

Aarhus rykker lige nu

Københavneren Bjarke Ingels havde kun få links til Aarhus, inden byudvikler Rune Kilden kontaktede ham med sin idé om, at BIG da skulle skabe sit første projekt i Aarhus – det skulle lige være arkitektens fortid som censor ved uddannelsen Kaospiloterne, et venskab med Uffe Elbæk eller at Ingels’ vekslende lejligheder i København af en eller anden besynderlig årsag altid har ligget som genbo til en Emmerys.

De mange besøg i Aarhus i forbindelse med byggeprojektet de seneste tre år har imidlertid givet ham indtrykket af en by under forvandling:

»For mindre end 20 år definerede man Aarhus som Jyllands hovedstad eller Københavns lillebror. Aarhus er nu – som jeg ser det – meget mere sig selv og en væsentlig aktør i det internationale Europa med eget værdisæt og egen tiltrækningskraft,« fastslog Bjarke Ingels.

»Da vi var herovre i forbindelse med masterplanen, var det her kæmpetårn (City Tower, red.) lige blevet opført. Man har bygget et enormt højhus i Aarhus, som ville være fuldstændig umuligt i København.«

Blå bog
Om arkitekten
 • Bjarke Ingels (f. 1974) er dansk arkitekturs ubetinget største nulevende rockstar.
 • Arkitekten, der i dag bor og arbejder i New York, er fornylig af Time Magazine blevet udpeget blandt de 100 mest indflydelsesrige personer i verden anno 2016 – som eneste dansker i øvrigt.
 • Seneste nyt om Ingels er, at han for det amerikanske firma Hyperloop skal være med til at realisere visionen om et højhastighedstog på 1200 km/t, der drevet af solenergi skal kunne transportere passagerer fra San Francisco til Los Angeles på under 30 minutter.
 • Bjarke Ingels er fortaler for såkaldt ”hedonistisk bæredygtighed” – et begreb, han selv har lanceret.
 • Tanken er, at bæredygtighed ikke behøver at betyde kompromisser og afsavn for det moderne menneske, men at kreativitet kan skabe bæredygtige løsninger, der faktisk gør tilværelsen endnu mere bekvem.
 • Bjarke Ingels er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København (1999).
 • Noget af det første, han gjorde sig bemærket med, var VM-husene i Ørestaden og havnebadet på Islands Brygge, som blev til i et samarbejde med kollagen Julien De Smedt på deres tegnestue PLOT (2001-2005).
 • Siden gik Ingels solo og startede tegnestuen BIG, som han i dag driver med en række partnere. BIG beskæftiger ca. 170 medarbejdere på kontorer i København og New York.
 • Blandt de mest spektakulære projekter er den midlertidige flytning af Den Lille Havfrue til verdensudstillingen i Shanghai og idéen om en skibakke oven på Amagerforbrændingen i København.
 • Mange kender nok også 8-tallet i Ørestaden, M/S Museet for Søfart i Helsingør og Superkilen på Nørrebro. Undervejs er bl.a. Lego-huset i Billund og Blåvand Bunkermusem.
 • BIG’s første byggeri i USA er netop blevet indviet – skyskraberen ”courtscraper” med 900 lejligheder på West 57th Street i New York, og flere projekter er på vej i udlandet, bl.a. i Tyskland, Kina og USA.
 • Bjarke Ingels har blandt andet modtaget Eckersberg Medaillen (2005), Wall Street Journals “Innovator of The Year” (2001) samt Kronprinsparrets Kulturpris (2011).

»Vandflyveren er også et ret fedt symbol på et Aarhus, der er mere udadvendt og forbundet og mere internationalt.«

Hans observationer passede godt med dagens avisartikler, der kunne fortælle, at rejseguiden Lonely Planet netop har rangeret Aarhus som den næstmest seværdige by i Europa – foran Venedig.

Lokal inspiration

Byens nye strømninger kan ses i det projekt, BIG har udviklet til Aarhus Ø i tæt samarbejde med bygherrerne og Aarhus Kommune – Bjarke Ingels kaldte flere gange bygningskomplekset både ”lokalpatriotisk og kosmopolitisk”, deraf også navnet AARhus, inspireret af kendebogstaverne for Aarhus i de internationale lufthavne.

Bygningen, der fra det laveste til det højeste punkt spænder over 20. etager, er dybt forankret i byens værdier. Salgsmaterialet fortæller, hvordan bygningen er inspireret af bl.a. kvaliteterne i byhusene i Øgaderne og Frederiksbjergs karréer.

Samtidig lægger projektet vægt på at skabe masse af byliv omkring sig med bl.a. restauranter, caféer, havnebad og små badehuse – inspireret af blandt andet Strandbarens liv.

Bygningen har fået sin terrasseform for at give alle boliger mest mulig glæde af udsigten fra hjørnegrunden, der ligger med et unik vue over Mols, bugten og Aarhus by.

»Vi har forsøgt at samle så mange af Aarhus’ forskelligartede kvaliteter inden for ét fodaftryk,« sagde Ingels.

»Men det er også noget med at skabe en by, som har kvaliteter, som er tiltrækkende langt ud over et snævert defineret nærmiljø.«

Hvad er den gode bolig, som du ser det?

»Højt til loftet, masser af udeareal, tonsvis af dagslys og rå og ægte, enkle overflader, hvor folk selv kan sætte deres præg på boligen. Du gider jo ikke bo i en lejlighed, hvor en indretningsarkitekt pådutter dig en personlighed.«

For ham selv er udelivet noget af det væsentligste. Han bor i en ca. 200 m2 stor ejerlejlighed i kvarteret Dumbo i New York lige ved siden af Manhattan-broen.

»Og den er udelukkende valgt, fordi den har mere udeareal end indeareal, hvilket er ret svært at finde i New York,« fortalte han.

Skulle han vælge en bolig i Aarhus, skulle det selvfølgelig være en af hans egne i AARhuset. Helst en af dem med størst terrasse – eller rismarker, som han selv kalder dem, fordi de kommer til at ligne netop det.

Drømmeprojekt i Aarhus

Han glæder sig til at sætte sit præg på Aarhus – og håber at få lov til at sætte flere aftryk, helt specifikt nede omkring Godsbanen, som er et af de miljøer i byen, han selv er mest fascineret af qua det lidt selvgroede look, som minder ham om en klassisk kulisse fra en Olsen Banden-film.

Her har han en drøm om at bygge de nye rammer til Arkitektskolen Aarhus.

BIG er blandt de tre tegnestuer, der er udvalgt i prækvalifikation til at dyste om vinderprojektet til den nye arkitektskole – de to andre er en fransk og en japansk tegnestue.

Han sammenlignede Arkitektskolen Aarhus med et andet, helt særligt projekt, han lavede år tilbage – en ny underjordisk sportshal, der samtidig er et bakkelandskab i skolegården på hans gamle gymnasium: Gammel Hellerup Gymnasium.

»Arkitektskolen i Aarhus ville være en drømmeopgave. Det ville om noget være et miljø, man har forstand på og har 117 idéer til, hvordan det kunne gøres bedre,« sukkede Bjarke Ingels inden afgang til Horsens og Venedig.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen er skyld i dårlige trafikløsninger

Erik Skals
Aarhus Letbane koster mange borgere ekstra transporttid i stedet for som tænkt af politikerne at lette vores transportbehov.
Aarhus' historie

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.

Vi må planlægge fremtiden – bedre

Af Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening

Er vi i dag – i 2018 – på vej i den retning, som vi ønsker at vores by skal udvikle sig frem mod 2038?
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her