Kultur

Tre generationer under samme tag

Stadig flere danskere vælger at bo flere generationer under samme tag – fx bedsteforældre, børn og børnebørn. Mød en storfamilie på syv i Højbjerg, hvor svigersønnen fik idéen og ikke har fortrudt, selvom han godt indimellem kan føle sig i undertal.

De tre generationer i familien Gerkens Nygaard nyder foråret i haven foran deres fælles hjem i Højbjerg. De har boet under samme tag i seks år, og såvel børn, forældre som bedsteforældre synes, at det fungerer godt. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Ikke alle svigersønner er som Johnny Nygaard:

Han foreslog konen at flytte sammen med svigerforældrene, og nu har de såmænd boet under samme tag i Højbjerg i seks år – og planen er at blive sammen mange år endnu.

»Vi var alligevel altid sammen, så det var helt oplagt,« konstaterer han.

Manglende vuggestueplads

Han og konen, Luise Gerkens Nygaard, blev for 15 år siden forældre til deres første søn, Alexander. Da Luise skulle tilbage efter barsel, kunne de ikke få en vuggestueplads.

Mine forældre er her og kan hjælpe os med alt det, vi selv har svært ved at nå i hverdagen.
Luise Gerkens Nygaard

Mormor, Adi Gerkens, tog orlov fra sit job ved Aarhus Kommune og klarede børnepasningen den første tid. Det samme gjorde hun med de efterfølgende børnebørn: Nicholas på nu 13 år og Tristan på ni år.

»Mine forældre var hos os mere eller mindre hele tiden. Det pressede dem. Hver gang vi skulle sidde og hyggesnakke, tænkte de på, at nu skulle de også nå hjem til deres eget og støvsuge, gøre rent og alt det der,« fortæller Luise Gerkens Nygaard.

Det gav familien idéen til at finde et hus, der var stort nok til at rumme tre generationer: en 300 kvm stor villa i Højbjerg, som de fik bygget om til to boliger med eget køkken og bad, men fælles hoveddør og kælder.

Det er en måde, stadig flere danskere bor på.

Praktisk løsning for familier

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af husstande, hvor flere familier bor sammen, steget med 26,7 pct. fra 2005 til 2015 – fra 162.105 dengang til nu 205.506 boliger.

Spørger man ejendomsmæglerkæden Nybolig er det primært familier, der vælger den løsning, fordi det er mere praktisk i hverdagen.

Det nikker de ja til rundt om bordet i storfamilien Gerkens Nygaard, der har budt indenfor til kaffe og mormors kringle efter fællesmiddagen søndag aften – fordi søndag aften faktisk var det eneste tidspunkt på ugen, hvor alle kunne være samlet på én gang.

Plejehjem er rædselsfuldt

Ægteparret Luise og Johnny Nygaard, begge 43 år, har fuldtidsjob som henholdsvis lægesekretær på Edta-klinikken i Silkebog og it-konsulent ved Aarhus-virksomheden Frontdata, men derudover er hun ved at tage en tre-årig uddannelse i naturmedicin på Heilpraktikerskolen i Silkeborg og har kalenderen fyldt med undervisning, bl.a. en fast weekend hver måned.

»Mine forældre er her og kan hjælpe os med alt det, vi selv har svært ved at nå i hverdagen,« konstaterer Luise Gerkens Nygaard, der samtidig føler stor glæde ved at kunne hjælpe dem i hverdagen – også når de bliver ældre.

Hendes forældre, Adi og Rudie Gerkens, på henholdsvis 72 og 71 år er begge gået på pension – Adi Gerkens fra en stilling som jobvejleder; Rudie Gerkens er uddannet arkitekt og har bl.a. været på Risskov Tegnestue.

De føler sig også privilegerede over bofællesskabet.

Adi Gerkens siger:

»Min bror bor på et plejehjem. Han har ingen børn og er meget ensom. Det er rædselsfuldt.«

»Vi får så mange input og oplever meget gennem jer,« supplerer Rudie henvendt til resten af familien omkring kaffebordet.

Liv i huset

Bedsteforældrene smiler, når de fortæller om, hvordan børnebørnene altid banker på og kigger ind på vej hjem fra skole eller fritidsaktiviteter.

»Så kommer Nicholas for eksempel og står og tripper og fortæller begejstret med hele kroppen om et eller andet sejt skud, han lige har lavet til fodbold,« fortæller Adi Gerkens, der også gerne henter den mindste, Tristan, i skolen.

Spontant fællesskab

De tre drenge er gået op på deres værelser for at lave lektier til mandag morgen, men ind imellem de tyske verber kigger den 15-årige Alexander ned og giver sit besyv med i forhold til at bo med bedsteforældrene.

»Jeg elsker at komme forbi mormor og morfar på vej hjem. Mormor har tit lige bagt boller,« siger han, der også altid kan finde sin yndlingssnack – rosiner – i mormors velassorterede køkkenskab.

Adi Gerkens indskyder:

»I er også altid så søde til lige at tage en pose med fra bageren til os, hvis I er dernede søndag morgen – eller at dele med os, hvis I har lavet noget lækker juice eller hvad nu.«

Snart skal bedsteforældrene tre uger på bilferie langs Rhinen. De glæder sig over altid at have hussittere.

»Sådan har vi det også,« tilføjer datteren. »Vi kommer også altid hjem fra ferie til et rent og fyldt køleskab.«

Familierne spiser sammen to til tre gange om ugen, men ikke faste dage – de laver aftaler fra dag til dag.

»Ellers ville vores frihed gå tabt,« siger Rudie Gerkens. »Vi ville føle os for bundet,« tilføjer hans hustru.

Økonomisk genvist

Fællesspisning er i øvrigt ikke bare hyggeligt, indskyder svigersønnen – det er også økonomisk. Han glæder sig over alle de penge, som familien sparer på mange ting – ikke bare madbudgettet, men også el, vand og varme, renovation, familie- og husforsikringer og meget andet.

Hvad er så det knap så sjove ved den her måde at bo på?

»Man kan ikke bare gå og putte tingene. Vi er nødt til at tage en god og saglig diskussion om mange ting – og det har vi gjort mange gange, lige fra økonomi og jura til børneopdragelse,« fastslår Luise Gerkens Nygaard.

For at kunne købe huset sammen skulle de f.eks. alle fire stå på skødet – som ligeværdige ejere.

»Det betyder så, at hvis der sker et eller andet, kan vi alle blive nødsaget til at flytte – f.eks. hvis Rudie fandt en yngre model,« driller svigersønnen sin svigerfar, der griner tilbage.

»Eller hvis jeg fandt en yngre model – sådan kunne det jo også være,« blinker Adi Gerkens tilbage over kaffekoppen.

Luise og Johnny Gerkens Nygaard har også accepteret, at hvis bedsteforældre skulle gå bort, kan parret ikke blive siddende i uskiftet bo – noget, forældrene har insisteret på af hensyn til deres søn, der også bor tæt på.

Jalousi i familien

»Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at det stiller min bror dårligere, at vi nu har valgt at bo i det samme hus som vores forældre. Den slags konflikter kan splitte familier ad – og det har jeg bestemt ikke lyst til,« siger Luise Gerkens Nygaard.

For ikke at skabe grobund for jalousi har bedsteforældrene også valgt at hellige en hel dag hver uge til hygge med deres søn, svigerdatter og barnebarnet Clara – en dag, hvor bedsteforældrene henter i skolen, og de spiser sammen hjemme hos sønnen. Ombygningen af huset er noget andet, de har brugt meget tid på at drøfte.

»Det har været et stort projekt at sætte huset i stand, og vi har ikke haft den samme energi til det hele tiden,« konstaterer Rudie Gerkens, der med sin baggrund som murer, arkitekt og byggesagkyndig nemt kan ende med rigtig mange af opgaverne.

Forskellige holdninger

»Det handler om, at vi ser behovene forskelligt. Vi er væk på arbejde halvdelen af tiden, og om vinteren ser vi kun huset i mørke, mens mine svigerforældre går i huset i de lyse timer hver dag, og så lægger man mærke til flere detaljer, der skal gøres noget ved,« siger svigersønnen.

De synes dog selv, de er gode til at tage de snakke, der skal til – og få udstukket klare rammer, for det er egentlig det, som det hele handler om.

Storfamilien har mange uskrevne regler, når de tænker over det: De banker på, når de bevæger sig ind på hinandens domæne – og er bedsteforældrene væk, og vil børnebørnene gerne bruge deres køkken til hygge med vennerne, ringer de lige og spørger først.

Baghaven er f.eks. også børnefamiliens med plads til al slags boldspil og vild aktivitet, mens forhaven er bedsteforældrenes med rum til rolig morgenkaffe. Således slår Johnny Nygaard også græsset bagtil, mens Rudie Gerkens klarer det lille stykke græs foran.

Vanskelig børneopdragelse

Børneopdragelsen er det sværeste emne – for når man deler hverdagen med bedsteforældrene, er de ældre ikke bare voksne, der kommer med slikposer og ja-hatten på – de er også med til at opdrage på de yngste generationer.

»Det er det, der kan gøre mig mest frustreret, fordi jeg – der kommer fra en anden familie – kan ende med at komme i undertal i diskussionerne. Min kone og hendes forældre har jo haft så mange år sammen, før vi mødte hinanden, og de har et fælles udgangspunkt,« siger Johnny Nygaard.

Men værre er det alligevel ikke – han har jo selv valgt det.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her