Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Spot Festival sparker døren ind

Weekendens Spot Festival er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før med alt fra huskoncerter, film og foredrag til madmarked og sangskrivercamp.

Livekoncerter hjemme i stuerne er kun et udpluk af den nye virkelighed under den 20 år gamle Aarhus-festival, der er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før. Foto: Liv Høybye

Drik en øl med guitaristen i dit køkken, mærk trommeslagets rytme i din egen chaiselong eller syng med i skrædderstilling fra din stues gulvtæppe.

Spot Festival har op til dette års forlængede musikweekend indgået et samarbejde med Low-Fi, som er en ny, dansk, online markedsplads for hjemmekoncerter, hvor aarhusianerne nu har mulighed for at få musikken helt hjem i stuerne. Konceptet er allerede kendt i USA, England og Tyskland, men det er første gang, det sker, i Spot Festivals historie.

»Musik i dag flyder ofte bare i baggrunden. Det er ligesom at tænde for vandhanen. Vi er holdt op med at lytte efter, men i dette format er der et nærvær uden forstyrrende elementer. Det er helt tæt på og intenst,« siger Anne Dvinge, der er stifter af Low-fi.

Torsdag og fredag arrangerer Low-fi de såkaldte ”huskoncerter” med kunsterne Ida Wenøe og Kelvin, der begge skal spille på selve Spot Festival om lørdagen. Det sker som en slags optakt til festivalen, mens der også i løbet af weekenden vil være ”huskoncerter” andre steder i byen.

»Det er meget nøgent og ærligt. Som kunstner kan du ikke gemme dig bag et lydanlæg, og samtidig er der ikke 200 mennesker, der vader forbi, som det sker på en festivalplads. Her er man til stede som både kunstner og publikum,« siger Anne Dvinge.

Livekoncerter hjemme i stuerne er kun et udpluk af den nye virkelighed under den 20 år gamle Aarhus-festival, der er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før.

Mad og vinylbanko

Fra torsdag til søndag kan man foruden de mange koncerter blandt andet opleve symfoniske værker med færøske rødder, foredrag med forskere om musikkens indvirkning på hjernen, madmarked i Ridehuset med vinylbanko, et dansk-indisk musiksamarbejde med beats fra Bollywood-stilen, sangskrivercamp og biograffilm i Øst for Paradis.

Fakta
Spot Festival
  • Finder sted fra torsdag den 28. april til søndag den 1. maj.
  • Består bl.a. af ca. 200 optrædende artister.
  • Man forventer besøg fra ca. 1.500 branchefolk, hvoraf 400 er udenlandske.
  • Kunstnere som blandt andre Alex Vargas, Duné, Sivas, Den Sorte Skole, The Eclectic Moniker og Karl William optræder.
  • Foruden koncerterne er der rundt i hele byen alt fra huskoncerter, film og foredrag til madmarked og sangskrivercamp.

»Tiden forandrer sig, og vi føler ikke, vi har gjort andet end at følge med tiden,« siger Gunnar K. Madsen, stifter og leder af Spot Festival.

Da festivalen blev grundlagt for 20 år siden var det blandt andet med formålet at støtte op om den nyere musiks muligheder. Dengang var plademarkedet det forjættede land, som Gunnar K. Madsen udtrykker det, men det marked er forsvundet i dag.

»Musikken bevæger sig og omsætter på langt flere platforme i dag, ligesom musikken ikke mindst interagerer i mange flere kunstarter. Derfor forsøger vi at tegne et billede af, hvor musikken står i dag,« siger Gunnar K. Madsen og ridser op:

»Vi har mangfoldighed med musikken i det benhårde erhverv i Spot Plus over publikumsoplevelserne ved koncerterne til det mere bløde i Dokk1. Derudover er der en masse felter, der krydser hinanden med musik, malerier, teater og film, som formidler andre stemninger.«

Ifølge Anne Dvinge fra Low-fi er Spot Festivals brede udtryksform kun positiv for de mange kreative kræfter, der kæmper for at komme frem. Sådan ser Gunnar K. Madsen også på det.

»Det ligger i vores DNA at prøve nye ting af. Vi har svært ved at sige nej, fordi vi er vokset op nede fra og selv har mødt mange nejer, men vi mener, at man ikke må blive for smalhalset, når det gælder kunstneriske oplevelser,« siger Gunnar K. Madsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Analyse: Forstå nervekrigen hos Frederiksens ikke-støttepartier

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen (S), får svært ved at undslå sig en skæbnesvanger forhandling, hvis hun vil være statsminister. Nervekrigen er allerede i gang hos ikke-støttepartierne, og parlamentarisk fremstår De Radikale pludselig som det mest vidtgående parti.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: På fri fod i naturen

Hans Lunde Jensen

Debat: Magten har det bedst på flere hænder

Anders Kühnau
Stærke dynamikker forsøger at gøre politik til en effektiv maskine. Men den trives bedst, hvis den drives af mennesker i flok.

Debat: Mobilen holder aldrig pause

Chr. Thomsen
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Her er en kulturarv, hvor Danmark er verdensførende: Otte store, der har forandret verden
Særligt på ét designområde har danskere slået igennem internationalt: Stole. Derfor har de fået god plads i Frances Amblers nye bog om designikoner fra det 20. århundrede. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her