*

Kultur

Spot Festival sparker døren ind

Weekendens Spot Festival er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før med alt fra huskoncerter, film og foredrag til madmarked og sangskrivercamp.

Livekoncerter hjemme i stuerne er kun et udpluk af den nye virkelighed under den 20 år gamle Aarhus-festival, der er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før. Foto: Liv Høybye

Drik en øl med guitaristen i dit køkken, mærk trommeslagets rytme i din egen chaiselong eller syng med i skrædderstilling fra din stues gulvtæppe.

Spot Festival har op til dette års forlængede musikweekend indgået et samarbejde med Low-Fi, som er en ny, dansk, online markedsplads for hjemmekoncerter, hvor aarhusianerne nu har mulighed for at få musikken helt hjem i stuerne. Konceptet er allerede kendt i USA, England og Tyskland, men det er første gang, det sker, i Spot Festivals historie.

»Musik i dag flyder ofte bare i baggrunden. Det er ligesom at tænde for vandhanen. Vi er holdt op med at lytte efter, men i dette format er der et nærvær uden forstyrrende elementer. Det er helt tæt på og intenst,« siger Anne Dvinge, der er stifter af Low-fi.

Torsdag og fredag arrangerer Low-fi de såkaldte ”huskoncerter” med kunsterne Ida Wenøe og Kelvin, der begge skal spille på selve Spot Festival om lørdagen. Det sker som en slags optakt til festivalen, mens der også i løbet af weekenden vil være ”huskoncerter” andre steder i byen.

»Det er meget nøgent og ærligt. Som kunstner kan du ikke gemme dig bag et lydanlæg, og samtidig er der ikke 200 mennesker, der vader forbi, som det sker på en festivalplads. Her er man til stede som både kunstner og publikum,« siger Anne Dvinge.

Livekoncerter hjemme i stuerne er kun et udpluk af den nye virkelighed under den 20 år gamle Aarhus-festival, der er broget, bredere og mere mangfoldig end nogensinde før.

Mad og vinylbanko

Fra torsdag til søndag kan man foruden de mange koncerter blandt andet opleve symfoniske værker med færøske rødder, foredrag med forskere om musikkens indvirkning på hjernen, madmarked i Ridehuset med vinylbanko, et dansk-indisk musiksamarbejde med beats fra Bollywood-stilen, sangskrivercamp og biograffilm i Øst for Paradis.

Fakta

Spot Festival

  • Finder sted fra torsdag den 28. april til søndag den 1. maj.
  • Består bl.a. af ca. 200 optrædende artister.
  • Man forventer besøg fra ca. 1.500 branchefolk, hvoraf 400 er udenlandske.
  • Kunstnere som blandt andre Alex Vargas, Duné, Sivas, Den Sorte Skole, The Eclectic Moniker og Karl William optræder.
  • Foruden koncerterne er der rundt i hele byen alt fra huskoncerter, film og foredrag til madmarked og sangskrivercamp.

»Tiden forandrer sig, og vi føler ikke, vi har gjort andet end at følge med tiden,« siger Gunnar K. Madsen, stifter og leder af Spot Festival.

Da festivalen blev grundlagt for 20 år siden var det blandt andet med formålet at støtte op om den nyere musiks muligheder. Dengang var plademarkedet det forjættede land, som Gunnar K. Madsen udtrykker det, men det marked er forsvundet i dag.

»Musikken bevæger sig og omsætter på langt flere platforme i dag, ligesom musikken ikke mindst interagerer i mange flere kunstarter. Derfor forsøger vi at tegne et billede af, hvor musikken står i dag,« siger Gunnar K. Madsen og ridser op:

»Vi har mangfoldighed med musikken i det benhårde erhverv i Spot Plus over publikumsoplevelserne ved koncerterne til det mere bløde i Dokk1. Derudover er der en masse felter, der krydser hinanden med musik, malerier, teater og film, som formidler andre stemninger.«

Ifølge Anne Dvinge fra Low-fi er Spot Festivals brede udtryksform kun positiv for de mange kreative kræfter, der kæmper for at komme frem. Sådan ser Gunnar K. Madsen også på det.

»Det ligger i vores DNA at prøve nye ting af. Vi har svært ved at sige nej, fordi vi er vokset op nede fra og selv har mødt mange nejer, men vi mener, at man ikke må blive for smalhalset, når det gælder kunstneriske oplevelser,« siger Gunnar K. Madsen.

Følg
Jyllands-Posten
Aarhus lige nu

En ønskejul når livet er svært

Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Er rent drikkevand virkelig ubetydeligt?

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
I VVM-redegørelsen for en ny jernbanestrækning mellem Hovedgård og Hasselager står der under punktet ”Risiko for forurening af drikkevand”, at den er »ubetydelig« for alle tre linjeføringer i og omkring Solbjerg – selv om jernbanen føres hen over vores drikkevandsressourcer.

Debat: Sober vejomlægning ved Stavtrup

Gert E. Aarslev, formand for Stavtrup Lokalråd

Debat: Kulturhovedstad – succes eller fiasko?

Per Hovgaard, Niels Bohr Vej 28, 8260 Viby J
Ikke siden starten af dette kulturhovedstadsvanvid i 1985 har der været en eneste værtsby, der har kunnet melde om succes.
Restauranter
Annonce
Annonce
En ønskejul når livet er svært
Organisationen Ønske Jul hjælper hvert år hårdt ramte familier til at få en god jul. Siden 2012 har de sørget for, at midtjyske familier med ondt i livet også får en juleaften med alt, hvad der hører til. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her