*

Kultur

Hans valg blev hans redning

I hele sit voksne liv har den debuterende forfatter Kim Basse følt sig som et halvt menneske pga. sin opvækst i et stærkt belastet miljø.

Kim Basse tilbragte en stor del af sin undgom på Pusterummet, og hans belastede opvækst har givet ham inspiration til at skrive bogen ”Det halve menneske”. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Hele sin barndom og en del af ungdommen med vidste Kim Basse, hvor grænsen til hans land – ja, til hele hans verden – gik.

»Verdens ende var ved Viborgvej. Inden for betonblokkene i Frydenlund var man tryg. Alle kendte alle,« siger Kim Basse.

Der ved endestationen ligger det værtshus, Bodega Pusterummet, som var et tilholdssted for Kim Basse og hele hans omgangskreds, fra de var så små, at deres forældre måtte hjælpe dem op på barstolen.

Det er her på bodegaen, at vi sidder og taler om den bog, ”Det halve menneske”, som den nu 36-årige journalist har skrevet på baggrund af sin opvækst i dette boligområde, der af de fleste betegnes som stærkt belastet.

Bogen, der udkommer lørdag, bygger på autentiske hændelser, men er tilsat så tilpas megen fiktion, at han kan se den gamle omgangskreds i øjnene.

Bogudgivelse

”Det halve menneske”

  • Journalisten Kim Basse debuterer som forfatter med bogen ”Det halve menneske”.
  • Det halve menneske er ham selv, siger han, fordi han bærer på en arv, en opvækst i et miljø, som det kan være svært at tale om som voksen.
  • Med sin bog sætter han alligevel ord på et liv, der kunne være gået anderledes galt, end det har gjort.
  • ”Det halve menneske” udkommer lørdag på Forlaget Mellemgaard. Den koster 250 kr.

To-tre personer fra det virkelige liv er i flere tilfælde skrevet sammen til en enkelt, de har fået nye navne, og frem for alt har forfatteren ikke haft den kriminelle løbebane med hovedvægt på rambuktyverier, som hovedpersonen har i bogen.

»Nogle smårapserier, mere blev det heldigvis ikke til,« siger Kim Basse, der dog ikke lægger skjul på, at amfetaminen flød i området, og at han samlede sin part af det op. Alkoholen flød i endnu rigere mængder – hans far drak sig ihjel, og selv har han taget sin del.

»Jeg har lagt mange penge her på Pusterummet, og de er ikke brugt på cola,« konstaterer han med et skævt smil.

Livet uden for Frydenlund

Han fortæller om den far, som blev den 16-årige Kims redningsplanke, da han midt i al sin elendighed fandt penge til at sende sin søn på efterskole.

»Han var ikke god, da vi var små, men han blev meget bedre, da vi blev store. Da havde han os selvfølgelig også som drukkammerater,« siger Kim Basse.

Det var efterskolen, der dengang hed Unge Hjems Efterskole i Højbjerg, der i første omgang åbnede Kim Basses øjne for, at der var en verden uden for Frydenlund. Der lærte han meget, ikke bare skolestof, men også, at der var et andet sprogligt kodeks end det, han var vokset op med, og at piger ikke altid var nogen, som spredte ben, og som man talte ned til og om, men også kunne være nogen, man måtte have respekt for.

Dit liv, dit valg

Alvoren i livet gik for alvor op for ham, da to unge mænd fra hans omgangskreds, bl.a. Lars Wølch Jørgensen, blev dræbt af politiet i den såkaldte Tilst-sag i 2001. Den sag kan stadig gøre ham vred, for han forstår ikke, hvorfor det var nødvendigt at skyde efter dem i stedet for bildækkene, men han erkender samtidig, at de to var et sted, de ikke skulle have været.

Hele sagen fik ham til at tænke på, hvilket ansvar man havde for sit eget liv. Han kommer ind på det med afslutningen i bogen: »Valget er dit. Det er dit liv.«

Det er det emne, han kredser om i sin fortælling, men han fortæller også om et samfund, der ikke tager ansvar, og om sin betænkeligheder ved, at der er en marginaliseret gruppe i Danmark, som bliver skubbet endnu længere ud på sidelinjen med de reformer, som regeringen gennemfører for både kontanthjælp og uddannelse.

»Folk har et ansvar for deres eget liv, men man kan ikke løfte det alene, når man vokser op i et område som Frydenlund – børnene kan slet ikke. Jeg savnede selv nogen, der ikke pegede fingre, men rakte en hjælpende hånd,« siger han, der levede »ufatteligt isoleret«, da han endegyldigt brød med sit barndomskvarter.

I dag er han lykkeligt gift med Alissa Maria Kloppenburg. Sammen har de Alma på tre måneder. Begge har de givet hans liv et nyt perspektiv. De blev hans valg, hans redning.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Dansk landbrug er ikke rosenrødt

Holger Øster Mortensen, ”Liselyst”, Præstholm Mk., Odder

Debat: Selvfølgelig skal elever i folkeskolen til julegudstjeneste

Sebastian Joubert | S. Kaimson, Byrådskandidat for De Konservative, Vester Allé 21- 2., Aarhus C
Hvis ikke vi bliver mindet om, hvorfor vi holder jul, bliver det hele bare en gaveregn – uden at der er en mening med det.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her