Kultur

»Aarhus’ lillebrorkompleks forsvinder mere og mere«

Identifikation: Teaterforestillingen ”Ottetusinde” er efter to års pause igen på plakaten, hvor instruktør Per Smedegaard rører ved den lokale selvforståelse i en had-kærligheds-komedie til Aarhus. Lige fra letbanen til Aros over AGF.

Teaterdirektør Per Smedegaard instruerer den opdaterede opsang til byen, som beskriver borgernes had-kærligheds-forhold til Aarhus. Arkivfoto: Gorm Branderup

En by med et kæmpe potentiale og en by, der udvikler sig. En by, hvor der sker så mange ting, at den positionerer sig med en anden selvbevidsthed end kun at være landets næststørste by.

Det er teaterchef- og instruktør Per Smedegaards beskrivelse af den østjyske by, hvor han har boet i sammenlagt 10 år af sit 41 år lange liv. Oprindeligt er han født og opvokset i Hedensted mellem Vejle og Horsens, hvor der lugter af dødt kød på motorvejen, som han selv siger, men hjertet tilhører lige nu Aarhus. I hvert fald i teatermæssig forstand.

For efter et par års pause er Teatret Svalegangens lokale fortælling om Aarhus på godt og ondt tilbage på plakaten. Men denne gang i en opdateret og aktualiseret version med nye vinkler og nye lokationer. Og således også med en enkelt udskiftning blandt de tre skuespillere. Forestillingen ”Ottetusinde”, der havde sin gang i 2014 på Gruppe 38 i Mejlgade, er fra den 31. marts tilbage i Svalegangens Ny Sal, hvor publikum endnu engang kan få lov til at mærke, når Aarhus via ni karakterer bliver genstand for tæv, kærlighed og nervøse refleksioner, som teatret selv beskriver det.

I Aarhus italesætter vi os selv, i forhold til hvad vi har, og hvad vi er, og ikke så meget, i forhold til hvad vi ikke har og ikke er.
Per Smedegaard teaterchef på Teatret Svalegangen

»Vi ved, hvilken vare vi har. Det vidste vi ikke sidst. Dengang var det et eksperiment, som viste sig at blive en god, rørende og underholdende komedie om, hvad det vil sige at bo i Aarhus lige netop i disse år. Nu får vi forhåbentlig ret i antagelserne om, at den kan sælge mange billetter igen,« siger Per Smedegaard, der har instrueret forestillingen, mens dramatikeren Brian Wind-Hansen er manden bag teksten.

En opdateret historie

”Ottetusinde” blev i sin tid skabt ud fra omkring 200 borgeres bidrag via teatrets Facebook-side. Her kunne man byde ind med idéer, karakterer og historier, der kunne skabe et anderledes og nyt billede af byen. Borger-inddragelsen kom dengang som et ønske om at række ud til aarhusianerne og få deres oplevelse og syn på byen frem for at trække en præmis og en problematik ned over byen og derefter fylde mennesker på. Tilmed kunne borgerne efterfølgende opleve effekten af at se deres egne, selvskabte karakterer i teatermørket. I den nye version af teaterstykket har det som borger dog ikke været muligt at bidrage, idet Brian Wind-Hansen selv har stået for at opdatere stykket, så det passer til 2016.

»Selve indholdet, karaktererne og handlingen er den samme, men der er en masse tekstreferencer, der er ændret,« siger Per Smedegaard.

Han henviser bl.a. til, at fodboldklubben AGF’s situation er anderledes, og at Sigfreds Kaffebar er gået konkurs. Derimod er Aarhus Letbane, kulturhovedstadsprojektet og sloganet ”Danish for progress” nu en del af forestillingen, der også sender publikum forbi bl.a. Royal Casino, Fatter Eskild og Aros.

Hvad er Aarhus?

Da Per Smedegaard tiltrådte som kunstnerisk chef i 2010, var det med en vision om at skabe lokalforankrede forestillinger. Det begyndte med ”Hvid stolthed” om AGF-fankulturen og fortsatte bl.a. med ”Bygning 4-7-12” om Gellerup-planen. ”Ottetusinde” er ligeledes en lokalhistorie, og det er en force, mener Per Smedegaard, der gerne bevæger sig ud af teatret, byen og kommunen for at anskue, hvad det egentlig er, som landets næststørste by står for.

»Det virker, som om regionen står mere på egne ben. I Aarhus italesætter vi os selv, i forhold til hvad vi har, og hvad vi er, og ikke så meget, i forhold til hvad vi ikke har og ikke er,« siger Per Smedegaard, der ligesom i forestillingen via de ni forskellige karakterer oplever en by i udvikling og med stor tilstrømning.

»Aarhus’ lillebrorkompleks forsvinder mere og mere i byen, og det er positivt, for det giver ikke mening at positionere sig i forhold til København. Vi lever i en global verden, så hvem skal vi måle os med? Det handler om, hvem vi selv er,« siger Per Smedegaard.

Blandt de ni karakterer i forestillingen møder man bl.a. en Gellerup-pædagog, en Alzheimer-forsker, en enlig socialrådgiver og en homoseksuel advokat. Fællesnævneren er tilknytningen til Aarhus.

»Når en by forandrer sig, forandrer menneskene sig også, men i forskellig hastighed. Nogle er forud for deres by, andre er bagud. I forestillingen kan man mærke Aarhus lige nu med de lokale referencer, som folk genkender,« siger Per Smedegaard.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet

Debat: Nedrivning løser ikke parallelsamfund

Britt Bager, boligordfører for Venstre, valgt i Østjyllands Storkreds
Jeg kan love, at der vil være langt flere konkrete redskaber i regeringens udspil end et par nedrivninger hist og her.

Åbent brev: Presser Aarhus Kommune retsstillingen for at spare penge på børn med handicap?

Charlotte Jensen, | Kis Holm Laursen, | Gro Nielsen, | Claus Thomasbjerg, | Marianne Banner, | Nina Rasmussen, | Rikke Ingemann, | Conni Andersen, | Anne Kjeld Pedersen, | Viggo Jonasen, | Tomas Bjørn Pedersen, | Morten Olesen, | Jan Østergaard, mangeårig bisidder i handicapsager og til daglig chefanklager
Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd – med håb om en konstruktiv dialog, og at handicappede børn kan komme på den politiske dagsorden i Aarhus Byråd på et oplyst og velunderbygget grundlag.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her