Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Jazz, film, frikadeller og videbegær indtager Aarhus

Folkeuniversitetet vil i de næste 10 dage trække tråde fra fortiden til nutiden. Med Århundredets Festival vil det fortælle om krig, køn, krise og andre også fra nutiden genkendelige emner.

Aarhus Jazz Orchestra er fredag med til at spille årets Århundredets Festival i gang i ved festi valens åbningsfest for 800 gæster på rådhuset. Arkivfoto: Folkeuniversitetet

Aarhus skuer bagud i de næste 10 dage, hvor kulturinstitutioner af alle arter er med til at danne rammen om Folkeuniversitetets Århundredets Festival, der i år handler om 1900-1950.

Det er tredje gang, at vidensfestivalen finder sted. I 2012 handlede det om 1700-tallet, i 2014 om 1800-tallet, og indimellem var der i 2013 en mindre festival om kærlighed og i 2015 om det gode liv.

Dette års festival åbner med et brag på rådhuset med en fest for 800 gæster, der skal høre Aarhus Jazz Orchestra spille op i fortidens stil.

Derfra tager over 200 andre arrangementer over, alt sammen med henblik på at give nutidens borgere indblik i livet i første halvdel af 1900-tallet.

»Det særlige ved festivalen er, at vi inddrager alle mulige institutioner i byen. Vi møder stor begejstring over det hele – de vil gerne være med og give arrangementerne ekstra energi og lave noget, der er anderledes, end de plejer,« siger Hanne Lundgren Nielsen, der er festivalchef ved Folkeuniversitetet.

»Vi blander genrer, hvor basis er vidensformidling, men hvor det gerne må være krydret med noget sanseligt og også gerne mad.«

Mad på bordet

Derfor kan man få højt belagt smørrebrød med tilhørende håndbajer i Badeanstalten Spanien, komme til vidensbrunch på Dokk1 sammen med Folkeuniversitetets rektor Sten Tiedemann og en række forskere med forstand på bl.a. Karen Blixen og danskernes sexliv under Besættelsen, se film og høre om gode filmhistorier samme sted eller spise til middag på Ambassaden i Rosensgade, som tidligere var et pensionat.

1900-1950

Festival om 50 begivenhedsrige år

To af arrangørerne fra Folkeuniversitet, giver her deres bud på væsentlige omdrejningspunkter i festivalen.

Festivalchef

Hanne Lundgren Nielsen:

  • 1: Det nybrud, der sker i kunsten med de mange nye ismer. Vi ser især på surrealismen.
  • 2: Infrastrukturen, der bliver udbygget med veje og broer.
  • 3: Kvindernes valgret og hele kvindesagen.

Kunstnerisk leder

Sofie Frøkjær Justesen:

  • 1: Demokratisering af alle landets borgere, også bl.a. tyende og fattige, hvor man ser på mennesker som individer.
  • 2: Populærkulturen med de nye medier som radio, fjernsyn, biografteater osv., som var med til at skabe nye fritidsinteresser og en ny skelnen mellem arbejde og fritid.
  • 3: Dansk design, der kom ind i en revolutionerende og demokratiserende udvikling.

Se mere på aarhundredetsfestival.dk

»Vi har kaldt arrangementet ”Fællesskab og frikadeller”. Her sidder man til bords med en pensionatsværtinde, der er historiker og forsker i madkultur. Det er et af de mere intime arrangementer,« siger kunstnerisk leder af festivalen, Sofie Frøkjær Justesen.

Der er også mad på bordet i Den Gamle By, hvor der er sønderjysk kaffebord og ”Smag på historien” om Genforeningen. Her kan man bl.a. høre kulturhistoriker Inge Adriansen fortælle, at det bugnende kaffebord blev brugt før Genforeningen til at danne nogle fællesskaber for det danske mindretal, hvor man samtidig hørte nogle oplæg.

Der opstod også traditionen, at man gerne måtte fylde tallerkenen op til kanten, fordi man ikke skulle forstyrre oplægsholderne med fade, der hele tiden blev sendt rundt. Ligesom jazzorkesteret spiller også musikere fra Det Jyske Musikkonservatorium op i datidens toner og inviterer til syv gratis koncerter i musikhuset.

»Musik er i den grad en del af den tid. Der opstår en helt ny ungdomskultur med den,« siger de to arrangører.

»Nogle arrangementer skal man have billet til, andre er gratis. Flere af de gratis skal man egentlig melde sig til, men man kan altså godt prøve bare at møde op,« siger de to arrangører.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Himmelbjerget er smuk i al sin enkelhed

Erling Melgaard Jarsbo
Himmelbjerget og omgivelserne trænger på ingen måde til udbygning med "hypet bras" og forgængeligt ragelse.
Aarhus' historie

Seks bud: Her er menneskerne, der former Aarhus om 20 år

Mona Juul. adm. direktør, Envision A/S

Aarhus er en skøn by – også om 20 år. For det er mennesker, der former byen. Ikke omvendt.

Debat: ”Generation innovation” bygger et Aarhus i kraftig vækst

Bente Steffensen, direktør, Erhverv Aarhus

Aarhus er en havne- og handelsby. Det gælder også for år 2038, hvor ungdommen byder ind med flere innovative løsninger, der får erhvervsliv, forskning og befolkning til at vokse i fællesskab.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her