*

Kultur

Et længe ventet hjem har åbnet sine døre

Åbning: Veteranhjemmet i Brabrand har ikke kun været længe undervejs – det har også været længe ventet. Veteraner over hele Midtjylland og deres familier har manglet et sted at gå hen for at finde ro eller for at tale. Det har de fået nu.

Harald Jensen, der var udsendt under krigen på Balkan, nyder, at natur omgiver veteranhjemmet, som ses i baggrunden. Han sætter også pris på, at hans familie kan opholde sig i veteranhjemmet. Foto: Jan Dagø

En meget høj ringeklokke med en snørklet melodi klinger lystigt, når der er gæster. Og det er der ofte denne dag på regionens eneste hjem for krigsveteraner og andre tidligere udsendte. Men i løbet af tre sekunder står Helle Precht klar til at tage imod både håndværkere, arkitekter og de besøgende, der blot er nysgerrige efter at se det nye veteranhjem. For det skal føles som et hjem, forklarer den daglige leder. Derfor går man også rundt i strømpesokker eller hjemmesko, og man må gerne sidde med fødderne oppe i sofaen. Det er ikke et behandlingscenter, og det skal heller ikke føles sådan, understreger hun.

God til at lytte

Frem fra stuen kommer Gunnar Jensen gående med en målestok i hænderne. Han har lige målt op til et nyt poolbord, som man håber, at en sponsor vil donere. Gunnar Jensen er en af de 80 personer, der har meldt sig som frivillig. Han gik på pension i oktober fra et job som controller hos Danfoss, men som han siger, er det altid rart at have noget at lave. Han har ikke selv været udsendt til farlige egne af verden, men han er god til at lytte. Han ved, at besøgende vil komme til huset for at få adspredelse. Han ved også, at mange veteraner søger et fællesskab og en forståelse fra andre. Og så vil han gerne hjælpe veteranerne med økonomiske spørgsmål, hvis de skulle have brug for det. Derudover holder han meget af naturen.

Fakta

Veteranhjem

  • Veteranhjemmene i København, Aalborg, Fredericia og Aarhus er doneret af staten som tak til alle de danskere, der gør tjeneste uden for landet. Det kan være soldater, der har været udsendt, sygeplejersker, læger og politifolk.
  • Ideen til etableringen af veteranhjemmene i Danmark stammer fra soldater og marineforeninger, som har haft til opgave at værne om kammeratskabet, når soldaterne kom hjem igen. Hjemmene kan ikke erstatte offentlige myndigheders opgaver, men de vil fungere som en ekstra støtte til dem, der har brug for det, og et mødested til dem, der er kommet styrket hjem.
  • Veteranhjemmet i Aarhus oplyser, at der er mellem 1.400 og 1.600 veteraner i Aarhus Kommune og 6.000 i Midtjylland.
  • Veteranhjemmet ligger på Edwin Rahrs Vej 61, Brabrand. Villaen, der før var en privat villa, er 364 m2 og har 11 værelser til rådighed. Udearealet er 33.000 m2.
  • Driften varetages stort set udelukkende af frivillige hjælpere. Forsvarsministeriet, Realdania og private og erhvervsmæssige donationer sørger for det økonomiske grundlag for Veteranhjem Midtjylland.

Frivillige har ventet

Naturen ligger lige uden for panoramavinduerne. 33.000 m2 privat grund plus det løse. Det løse vil i dette tilfælde være bl.a. Brabrand-søen, Hasletoppen, som er et nærliggende bakkeområde, og skovområdet lige ved siden af huset. I laden over for villaen, som tidligere har huset heste, kan man lave et motorcykelværksted, forklarer Helle Precht.

Hun kom til veteranhjemmet fra et job som afdelingsleder i familieafdelingen i Horsens Kommune. Hun har derfor allerede erfaring med at arbejde tæt på myndigheder. Hun har ikke en veteran i sin omgangskreds, men hun har en god fornemmelse for, hvad en anden person har brug for. Det vil derfor primært være hende, der taler med de brugere, som har brug for det, og hjælper dem videre.

»Det er relationerne til andre mennesker, som jeg synes er mest interessant. Det var det, jeg virkelig holdt af ved jobbet i Horsens, men jeg havde været der i mange år. Med hensyn til denne opgave havde jeg rigtig mange ideer, som jeg gerne ville sætte i gang. Og det var dem, der ansatte mig, enig i.”

Hun begyndte som noget af det første at indhente erfaringer fra de allerede eksisterende veteranhjem i København, Fredericia og Aalborg. Nogle kom med råd med hensyn til at skabe klare regler. Andre havde haft svært ved at rekruttere frivillige, men her opdagede hun hurtigt, at Aarhus ikke ville få et problem.

Mange interesserede har ventet på det aarhusianske veteranhjem, så ganske hurtigt fik hun samlet et korps af 80 frivillige fra midten af 20’erne til midten af 80’erne. Antallet må gerne stige til 150, når foråret kommer. Der skal være en vært døgnet rundt, samtidig med at der også skal laves udendørsaktiviteter. Der skal være noget at lave hver dag, hvis man har lyst. Det behøver ikke at være store ting. Det kan være at læse avisen, tage ud og fiske, cykle en tur, spille pool eller Fifa eller fortælle sin historie over aftensmaden.

Også et hjem for pårørende

Den store trædør åbner sig igen, denne gang uden ringeklokke, og ind kommer Harald Jensen; en både høj og bredskuldret mand, der fra 1993 til 1997 var udsendt under krigen på Balkan.

Han fortsatte sit arbejde, selvom han efter to år fik konstateret PTSD. Siden år 2000 har han været på førtidspension.

Fra den sorte lædersofa i entreen – lige imellem køkkenet og panoramavinduet ud mod dalen – forklarer han, at han ikke fik brug for et fællesskab med andre ligesindede umiddelbart efter sin hjemkomst. Det behov kom først senere. Desværre var der bare ikke nogen mulighed for at få det fællesskab. Der fandtes et enkelt værested for veteraner i Horsens, og det var kun åbent en dag om ugen. Og det har en meget stor betydning for ham, at hans familie også kan opholde sig i veteranhjemmet.

Gunnar Jensen arbejder som frivillig i veteranhjemmet. Han gik på pension sidste år fra et job hos Danfoss, men vil gerne have noget at give sig til. Han har ikke selv været udsendt, men er god til at lytte. Foto: Jan Dagø

»Familierne kan også have brug for at komme væk. De har siddet derhjemme i måneder eller år med alle problemerne, imens deres familiemedlem er udsendt. Og efter noget tid kommer der en mand hjem, som også har en masse problemer, som familien pludselig også skal deale med. Det er ofte det, der leder til skilsmisser. Så familierne har også brug for et sted at finde ro – som ikke er deres eget hjem,« forklarer han.

Var oprindeligt kritiker

Når veteranhjemmet for alvor kan åbne for aktiviteter og besøgende i løbet af foråret, vil Harald Jensen tage turen fra Horsens til Brabrand mindst fire gange om ugen. Han vil lave mad med de andre, meget gerne på et bål, da det er mænds redskab til at lave mad på, som han siger, imens de tager gas på hinanden, og han vil udnytte, at naturen omgiver dem og bringer en masse muligheder.

»Hvis veteranhjemmet lå inde i byen, ville der være for mange begrænsninger. Og det ville ende med at minde mere om et behandlingshjem.«

Han var egentlig til at begynde med en af kritikerne af at placere veteranhjemmet i Brabrand. Men da stedet var fastlagt, tog han ud for at kigge sig omkring. Og en af de ting, der slog ham, var, at man kunne tage derhen og ikke opleve nogen forstyrrelser. Noget, der ellers virkelig kan være en udfordring i Aarhus, mener han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lad os lige smutte til London eller Paris

Jonathan Ries, bestyrelsesmedlem Vedvarende Energi Klosterport 4F, Aarhus C
Vores forbrug har taget overhånd, når danskere flyver til udlandet på en smuttur for at holde julefrokost. Hvad med miljøet?

Debat: Hvorfor blev Camilla Fabricius ikke rådmand?

Randi Bruhn Mannion, Hvidmosevej 8, Ebeltoft
Endelig kom der et svar fra formanden fra Socialdemokratiet i Aarhus på spørgsmålet om, hvorfor Camilla Fabricius ikke blev rådmand i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her