Kultur

Dinner og toppen af poppen

Krorock: Sabro Kro i nordvest, Norsminde Kro i syd og Hotel Ferdinand i midtbyen arrangerer alle intime koncertaftener med landets bedste kunstnere – og hertil en god middag.

Medina, Burhan G og Tim Christensen er blot tre af de navne, som de seneste år har gæstet Sabro Kro, og næste stjernestop for direktør Jakob Beck Wätjen og de kun 250 gæster er Tina Dickow den 13. februar. Foto: Gregers Tycho

Musikfolket kender listen: Train, Voxhall, Atlas, Radar, Fatter Eskil, Musikhuset, Scandinavian og så videre.

Færre kender formentlig følgende tre ”spillesteder” i Aarhus-området: Sabro Kro, Norsminde Kro og Hotel Ferdinand. Men kroer og restauranter er i stigende grad ved at udvikle sig til alternative ”venues” for livemusik, typisk solo-intimkoncerter, og typisk skal der købes middag med til billetten.

Er man f.eks. Tina Dickow-fan, kan hun høres solo den 13. februar på Sabro Kro, er man til Rasmus Walther, har Norsminde Kro ham på besøg den 18. februar, og Cæcilie Norby kan høres den 2. april på restaurant Ferdinand ved åen.

På Sabro Kro blev idéen fostret for godt tre år siden.

»Det gammeldags weekendophold med en musiker og dans var nedadgående, og så prøvede vi at udvikle et nyt koncept. Det gik godt, og vores gæster, som ofte er lokale, fortæller os, at de rigtig gerne vil have mere af den slags,« fortæller Jakob Beck Wätjen, direktør for Montra Hotel Sabro Kro.

Kroen har de seneste år haft op mod 30 koncertarrangementer med topnavne som Tim Christensen, Medina, Sanne Salomonsen, Lis Sørensen og Rasmus Walther, og dette forår byder på Tina Dickow, Erann DD, Dodo and the Dodos, Michael Hardinger og Moonjam.

Mulighed for en snak

Og udover at gæsterne får en eksklusiv intimkoncert, er der i nogle tilfælde også chance for at komme i snak med kunstnerne, når der er livemusik på kroen.

Krorock

Koncerter på vej

 • Sabro Kro
 • Tina Dickow, den 13. februar.
 • Derudover kommer Michael Hardinger Band, Moonjam, Dodo and the Dodos og Erann DD i løbet af foråret.
 • Billetprisen svinger fra ca. 600-1.000 kr. afhængig af kunstneren, og det er inkl. en treretters middag.
 • Norsminde Kro
 • Rasmus Walther, den 18. februar.
 • Derudover er der foreløbig booket koncert med Michael Learns to Rock, og flere navne kommer til.
 • Billetprisen for en Rasmus Walther-koncert inkl. en treretters middag er 855 kr.
 • Hotel Ferdinand
 • Cæcilie Norby, den 2. april.
 • Flere navne kommer til i løbet af foråret.
 • Billetprisen for en Cæcilie Norby-koncert inkl. en fireretters middag er 995 kr.

»På en måde er verden blevet mindre for alle, og kontakten mellem kunstner og publikum skal være tættere og tættere, og med vores arrangementer får publikum netop mulighed for at komme helt tæt på kunstnerne og i nogle tilfælde også chancen for at stille spørgsmål, ønske numre og høre anekdoter,« siger Jakob Beck Wätjen.

Ved åen i centrum af Aarhus ligger restaurant Ferdinand, og her har direktør Ebbe Langhoff Gøgsig også udviklet et musik- og dinner-koncept, som de seneste fire år har resulteret i seks til otte livekoncerter hvert år.

»Vi startede med musikarrangementer for at lave en anderledes hverdag hernede og tilbyde vores faste og nye gæster nogle sjove aftener med hovedsagelig etablerede kunstnere. Vi har efterhånden været hele vejen rundt med kendte navne som Peter AG, Poul Krebs, Sko/Torp og Sanne Salomonsen,« fortæller direktøren, der er udfordret af pladsen i restauranten.

»Med maksimalt 70 pladser er vi nok et af de mindste steder i landet til intimkoncerter, men det kan kun lade sig gøre, fordi vi er dygtige til at lave gode aftaler, og så er vi i forvejen godt kendt blandt musikerne, som ofte bruger vores hotel, når de er på turné,« siger han.

Et hårfint budget

Tager man sydpå, er der med jævne mellemrum livemusik på Norsminde Kro, der opfandt musikkonceptet i 2006 og siden har præsenteret en lang række af landets største navne som f.eks. Mads Langer og Barbara Moleko.

»Med maksimalt 140 billetter kommer publikum helt tæt på kunstnerne, og her får alle de bedste pladser og skal ikke stå i kø,« siger Søren Petersen, direktør for Norsminde Kro.

Med honorarer på op mod 100.000 kr. for de største kunstnere erkender Søren Petersen dog også, at koncert-arrangementerne kører med en stram økonomi.

»Det er et hårfint budget og ikke noget, vi tjener de helt store penge på, men vi vil gerne lave nogle anderledes events for vores gæster,« siger han.

Intime arrangementer

Som omtalt for nylig i JP Aarhus bliver byens kirker i stigende grad også brugt til koncerter, og koncerter i anderledes rammer er en idé, der vokser, fortæller Peter Sørensen, direktør ved Beatbox Booking, der arrangerer koncerter for landets største kunstnere.

»Det er et spørgsmål om at få udvidet geografien, for hvis kunstnerne kun holder sig til de store spillesteder, er der ikke så mange muligheder i Danmark. Samtidig er de intime koncerter en mulighed for et helt anderledes nærvær, hvor især teksterne ofte får en helt anderledes betydning,« siger han.

Det gammeldags weekendophold med en musiker og dans var nedadgående, og så prøvede vi at udvikle et nyt koncept. Det gik godt, og vores gæster, som ofte er lokale, fortæller os, at de rigtig gerne vil have mere af den slags.
Jakob Beck Wätjen, direktør, Montra Hotel Sabro Kro.

Intimarrangementer er dog fortsat koncerter, og ifølge Peter Sørensen siger hans kunstnere typisk nej til arrangementer, hvor der skal spilles under middagen eller musikalske indslag under helt private former, som der ellers er massevis af forespørgsler på.

Eksklusivitet er eftertragtet

Når der i dag kan sælges billetter til 1.000 eller 1.300 kr. til den slags eksklusive arrangementer, skyldes det ifølge fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, danskernes jagt på det unikke.

»Man kan få en oplevelse, som kun få får, og den eksklusivitet er meget eftertragtet af mange. Det er en moderne udgave af 80’ernes backstagetrend, hvor man var noget ved musikken, hvis man fik lov at komme bag scenen hos stjernerne. Alle søger det unikke, men det er jo næsten en umulighed, for problemet er jo ofte, at naboen og alle andre gør det samme,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanens direktør får gyldent håndtryk

Martin Søby, Stockholmsgade 5 2. tv., Aarhus N
Uforståelig at direktør Claus Rehfeld Moshøj belønnes efter eklatant fejl

Debat: Aarhus og magtarrogance

Kristian Bak Jensen, økologisk landmand, Tørringvej 44, Gjerlev J.
Måske er det meget sundt for Aarhus Kommune for en kort stund at mærke, hvordan det er at være den lille.
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Analyse: Hvor skal vi hen, Aarhus?

Analyse: Den 1. januar begyndte den nye byrådsperiode for det nyvalgte byråd i Aarhus Kommune. Men hvad bliver de 31 lokale politikeres udfordringer i de kommende fire år? JP Aarhus kommer her med et bud på byrådets fem væsentligste opgaver.
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her