Kultur

Så er nedtællingen til 2017 begyndt

Kulturår: Efter års ventetid fik aarhusianerne torsdag en flig af programmet, der skal give Aarhus succes som Europæisk Kulturhovedstad 2017.

2017-direktøren, britiske Rebecca Matthews, har fået sprogundervisning og holdt en del af velkomsttalen på dansk. Fotos: Mikkel Berg Pedersen

Heste, der galopperer op og ned ad taget på Moesgaard med ”Røde Orm” og hans vikinger på ryggen.

Aarhusianere, der lader bilen stå og tager cyklen for at gøre sig selv og miljøet lidt gladere.

Kunst, der breder sig ud over byen fra Aros til Ballehage for at vise, hvordan mennesket til alle tider har redesignet naturen efter deres egen selvopfattelse.

Børn, der skriver, lytter og læser og er med til at skabe rammerne om en børnelitteraturfestival, der skal være en tilbagevendende begivenhed i Aarhus.

Unge mennesker, der sætter ord på deres vision om en bæredygtig udvikling.

Opera, moderne musik, klassisk musik, dans, teater – for ikke at glemme gastronomi, der skal tænkes på en ny måde.

Nedtælling og optur

Der bliver nok at opleve i Aarhus og resten af Region Midtjylland, når Fonden Aarhus 2017 om 365 dage ringer kulturhovedstadsåret i gang.

Nedtællingen er begyndt på fondens hjemmeside, men opturen begyndte torsdag, mener den adm. direktør for 2017-fonden, Rebecca Matthews, der sammen med sin programdirektør, Juliana Engberg, torsdag løftede en flig af programmet for det store kulturår.

30 af 300 projekter

»Vi har kun vist godt 30 af de mindst 300 projekter, der kommer til at finde sted i hele regionen,« siger hun.

»Vi gør det for at give folk et billede af 2017, hvordan det kommer til at forme sig, og hvor mange områder det omfatter – kunst, kultur, gastronomi bandt meget andet. Der kommer mange programpunkter endnu, men vi offentliggør dem ikke før til efteråret, for folk skal have noget at se frem til. Vi arbejder med nogle store kunstnere – taler med dem og er i gang med at udvikle projekter – men det er for tidligt at nævne navne. Det gør vi den 12. oktober, når vi har håndfaste aftaler, for vi vil ikke love noget, som vi ikke holder. Den dag holder vi endnu en stor præsentation, hvor vi ruller hele året ud.«

Der var fuldt hus i Turbinehallen, da Aarhus 2017 torsdag præsenterede hovedpunkterne, de såkaldte megaevents, i næste års kulturhovedstadsprogram. Programchef Juliana Engberg (th.) stod for præsentationen af de godt 30 programpunkter.

Rebecca Matthews lover, at fondens medarbejdere kan se frem til et travlt 2016, for det er ikke kun de 1,3 mio. borgere i Region Midtjylland, der skal genfinde deres lokalområde. Planen er, at turister i stort tal skal trækkes hertil.

Det er for tidligt at nævne navne. Det gør vi den 12. oktober, når vi har håndfaste aftaler, for vi vil ikke love noget, som vi ikke kan holde. Den dag holder vi endnu en stor præsentation, hvor vi ruller hele året ud.
Rebecca Matthews, direktør Aarhus 2017

»Nu skal vi ud at arbejde med international markedsføring, de danske ambassader og den internationale presse for at skabe omtale og interesse for 2017,« siger hun og fortæller, at byens børn i alle aldre kommer til at spille en stor rolle i kulturhovedstadsåret.

»De er vores fremtid, og de skal have lov til at være med til at påvirke den, så det er vigtigt, at de også er en del af begivenhederne,« siger hun.

Børnene i centrum

Aarhus er den første kulturhovedstad, der gør børnene til en central del af begivenhederne, siger programdirektør i 2017-fonden Juliana Engberg.

Fonden har allieret sig med den britiske litteratur- og kunstfestival Hay Festival, der finder sted hvert år i Wales. Det resulterer i en fire dages børnelitteraturfestival på Dokk1 med debatter, workshops, en skrivekonkurrence og et møde med anerkendte forfattere og illustratorer fra børnebogsgenren.

Hvad jeg gerne vil opleve? Det hele

Desuden skal der udvælges 39 europæiske forfattere under 40 år til at skrive en god historie ud fra et fælles tema. De skal alle sammen komme til Aarhus for at læse op af deres værker, som sluttelig skal vurderes af bl.a. den danske forfatter Kim Fupz Aakeson og den britiske ditto, Matt Haig.

Politisk optimisme

Det er ikke bare de mange kulturaktører, der sammen med forventeligt 4.000 frivillige skal løfte 2017 op til en bred, folkelig begivenhed, der har ventet på at få det billede af kulturhovedstadsåret, som de fik i går. Også fra politisk side har der været ventet med spænding.

»Det er en vigtig dag. Jeg er ikke blevet skuffet – det er fantastisk, hvad vi er blevet præsenteret for i dag,« siger kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

»Jeg glæder mig til at høre, hvordan borgerne tager imod programmet. Jeg er sikker på, at det kan flytte Aarhus fra at være en stor by i Danmark til at være en europæisk by.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her