Kultur

Aarhus klar med nyt program for 2017

Fonden Aarhus 2017 har afsløret en smule af, hvad der sker i Kulturhovedstadsåret.

Fakta
  • Kulturhovedstaden har et budget på 428 millioner kroner og byder på flere end 350 arrangementer hovedsageligt i Aarhus, men også i de øvrige 18 kommuner i Region Midtjylland.
  • Festlighederne begynder ved et stort åbningsarrangement 21. januar 2017 under temaet "Rethink".
  • Programmet byder på fire såkaldte megaevents, som vil være arrangementer med national og international interesse.
  • En af de såkaldte megaevents er Det Kongelige Teaters forestilling om vikingen "Røde Orm". Forestillingen, der bygger på den svenske forfatter Frans G. Bengtssons klassiske roman af samme navn, opføres som friluftsspil på taget af Moesgaard Museum.
  • En anden megaevent er arrangementet "The Garden" i samarbejde med kunstmuseet Aros, som byder på en fire kilometer lang kunstzone fra museet i midtbyen til stranden ved Ballehage.
  • Et af de øvrige trækplastre er filminstruktøren Susanne Biers filmtrilogi, hvor filmene "Brødre", "Elsker dig for evigt" og "Efter brylluppet" omdannes til henholdsvis en opera, et dansestykke og en musical, som sættes op i Musikhuset.
  • Kulturhovedstaden byder også på opførelse af den moderne ballet "Tree of Codes". Forestillingen, hvor dansere fra Pariseroperaens Ballet medvirker, er skabt i samarbejde med den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson.
  • Den Gamle By står bag udstillingen "Aarhus Fortæller", der er en underjordisk udstilling om Aarhus' udvikling fra vikingetiden til nu.

Kilder: Aarhus2017.dk

"Rethinker."

Sådan stod der ryggen af de mange medarbejdere i Fonden Aarhus 2017, som torsdag havde inviteret til pressemøde i Turbinehallen i Aarhus. Og der er blevet gentænkt i fonden, der skal give Aarhus succes som Europæisk Kulturhovedstad i 2017.

"Hvad sker der i 2017?"

Og:

"Hvad går kulturhovedstadsprojektet egentlig ud på?"

Disse spørgsmål har kulturaktører og øvrige borgere i årevis stillet. Fonden har ikke hidtil røbet ret meget, men det blev der lavet om på torsdag formiddag.

Leder Festuge i et år?

"Godmorgen og velkommen," sagde britiske britiske Rebecca Matthews på dansk.

Som adm. direktør i Fonden Aarhus 2017 afslørede hun mere af programmet:

"Der er meget at se frem til," lovede hun, mens de fremmødte trippede utålmodigt i salen.

Juliana Engberg, programdirektør i 2017-fonden, fik dermed ordet:

"Vi skal fejre og provokere os selv i det ekstraordinære år, der kommer."

Musikhuset går nye veje i det store kulturår

Den Gamle By står bag projektet "Aarhus fortæller", hvor byens historie blandt andet bliver projekteret på bygninger i midtbyen.

Den Jyske Opera præsenterer operaen "Intet", der er baseret på Jane Tellers ungdomsroman "Intet".

Aros Aarhus Kuntmuseum bidrager med projektet "The Garden", der handler om, hvordan vi redesigner naturen efter vores eget verdensbillede. Det strækker sig fra midtbyen til Ballehage i Aarhus.

Aarhus Teater præsenterer "Erasmus Montanus", instrueret af Christian Lollike.

Som allerede nævnt i Jyllands-Posten  er Musikhuset Aarhus involveret i gentænkning Susanne Biers film "Elsker dig for evigt", "Brødre" og "Efter Brylluppet", der præsenteres som opera, dans og musical.

Moesgaard Museum lægger tag til Det Kgl. Teaters opsætning af "Røde orm".

Kulturhovedstad 2017? Hvad er det?

Sammen med DR P4 vil 2017-fonden desuden stå bag en række gentænkninger af hits af navne som Tv-2, Thomas Helmig, Tina Dickow og Mads Langer.

Mad vil man også fokusere på.

"Hele verden vil forelske sig i frikadeller," lød det fra Juliana Engberg.

I Fonden Aarhus 2017 forventer man, at programmet vil tiltrække horder af turister fra hele verden.

"Måske  bliver vi endda landets hovedstad for en stund," bemærkede Rebecca Matthews.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Anmeldelse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her