Kultur

Hjemløse holder liv i juletraditionerne

For tredje år i træk har Rikke Sejthen stablet en julefrokost på benene for byens hjemløse.

Jens Gudmand danser med Josephine Skovbon, som er frivillig ved julefrokosten. I baggrunden er det Samara Bahrami sammen med bandet Sam and the Soulmates. Foto: Christian Klindt Sølbeck

For Rikke Sejthen gik juleplanlægningen i gang allerede i oktober. Inden den 1. november havde hun købt alle sine julegaver, og herfra og frem til den 20. december brugte hun al sin fritid ved siden af arbejdet som pr- og marketingmanager på at planlægge en julefrokost. Den årlige julefrokost for hjemløse i Aarhus.

Med over 120 donorers hjælp, et frivilligt køkkenpersonale, tre frisører og tre bands lykkedes det Rikke Sejthen at få alting til at klappe, inden gæsterne dukkede op. Da klokken slog 12 søndag strømmede omkring 100 mennesker til bordene med sild, tarteletter, flæskesteg, frikadeller, kartofler og brun sovs. Nøjagtigt ligesom sidste år.

Vi glæder os og snakker om det på varmestuerne allerede tre-fire måneder i forvejen; at den 20. december, da skal vi herned. .
Sven Erik Andersen

»Det er vigtigt for mig, at det her er en fast ting. At det her er noget, som de hjemløse kan se frem til hvert år. For vi har det altid skidesjovt,« fortæller Rikke Sejthen.

En stor dag

Omkring bordene sidder både nye og velkendte ansigter for Rikke Sejthen, men de fleste kender hinanden indbyrdes. Anne Kristiansen er f.eks. en af dem, der ikke har været med før, men hun går hjemmevant omkring i huset og hilser på de andre – også borgmesteren, som hun mener at have mødt på Rådhuspladsen for nogle år siden.

»Ja, tak for dansen dengang – jeg anede sgu ikke, hvem du var,« griner hun til Jacob Bundsgaard (S), der er dukket op for at ønske de hjemløse en glædelig jul.

Hjemløse

Julefrokosten

  • Hvert år samler Rikke Sejthen ind til julefrokosten i FO Aarhus.
  • Det har hun gjort de seneste tre år.
  • Ud over et festmåltid får de fremmødte også julegaver, gratis klipning og tøj.
  • Alt overskydende mad bliver pakket ned og sendt med de hjemløse, når de går derfra.

Det er Renk Egede, der har taget Anne Kristiansen med. Sammen sidder de ved et langbord med deres venner og skåler regelmæssigt med hinanden, mens tallerkenerne tømmes og fyldes på skift.

»Jeg var her selv for første gang sidste år, og lige siden har jeg bare glædet mig til, at vi skulle samles igen,« siger Renk Egede.

Sven Erik Andersen, der har været med de seneste fire år, er enig:

»Det er en stor dag i dag. Vi glæder os og snakker om det på varmestuerne allerede tre-fire måneder i forvejen; at den 20. december, da skal vi herned. Jeg har slet ikke ord for, hvor flot arrangementet er,« siger han.

100 familiekasser

Røde Kors har doneret 100 soveposer og Northside har givet 100 liggeunderlag. Men langt de fleste af de resterende 120 donorer er privatpersoner. De giver tøj, mad, kaffe og colaer.

»Jeg er virkeligt stolt over den hjælp, jeg får. Alle hjælper. Både gamle fru Jensen, der dukker op med 200 klejner, og børnefamilien, der bare har fire pakker te med. Det, synes jeg, er meget rørende. Sammen kan vi virkeligt gøre en forskel for folk,« siger Rikke Sejthen.

Mens julefrokosten står på, har hun bevæget sig ud i et baglokale for at pakke familiekasser. I år har hun nemlig også samlet ind til 100 af de socialt udsatte familier, der har fået afslag på julehjælp i Aarhus. De får nu en kasse med »alt, hvad de har brug for til juleaften«, fortæller hun.

Mandag formiddag bliver kasserne delt ud.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores massive svigt af ældre medborgere

Hardy Mikkelsen, miljøchef, Holme Parkvej 284, Højbjerg
Vi fralægger os som samfund ansvaret fuldstændigt. Og imens har tricktyvene kronede dage med at bestjæle vore ældre medborgere.

Debat: Timemodellen harmonerer ikke med trenden i tiden

Steen Christensen, lodsejerforeningen for Stilling-Solbjerg Sø, Stilling Kirkevej 12, Skanderborg
Kære (Bane)Danmark Først og fremmest skal jeg anføre, at vi i lodsejerforeningen på ingen måde kan tilslutte os timemodellen, uanset hvilken linjeføring der anvendes, idet vi finder togtransport over så relativt korte afstande ufleksibel og forældet.

Debat: Friheden er etisk begrundet

Filip Steffensen, næstformand, Liberal Alliances Ungdom, Aarhus, Langballevej 134, Mårslet
Restauranter

Farvel til gastronomiregionen

Aarhus var europæisk gastronomiregion i 2017 med over 250 madevents i regionen. Evalueringen af året kommer i januar. Aktørerne håber at kunne fortsætte samarbejdet, bl.a. med byens restauranter.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her