Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Bigband og kor krydrer Carl Nielsen med jazzklange

Fejring: Sammen med 250 lokale korsangere fejrer Aarhus Jazz Orchestra Carl Nielsens 150 års fødselsdag. Det sker ved en hyldestkoncert i musikhuset, hvor den fynske mesters sange serveres i nye, swingende udgaver.

Mads Bærentzen på flygel skal sammen med resten af Aarhus Jazz Orchestra opføre en hyldestkoncert i anledning af komponisten Carl Nielsen, der ville være fyldt 150 år i år. Foto: Jan Dagø

Carl Nielsen ville være fyldt 150 år i 2015, og overalt i det danske musiklandskab fejres han med hyldestkoncerter.

Carl Nielsens melodier er så stærke; de fortjener den størst mulige anerkendelse og den bedste videreførelse.
Mads Bærentzen, pianist

Lørdag går det løs i musikhuset, hvor Aarhus Jazz Orchestra og 250 dygtige lokale korsangere serverer en klanglig cadeau til den fynske komponist.

Idéen til koncerten fik Aarhus Jazz Orchestras faste pianist, Mads Bærentzen. Sammen med kolleger i orkestret omskrev han til fødselsdagskoncerten ti af komponistens kendte hymner til swingende arrangementer for bigband og kor.

Stærke melodier

»Carl Nielsens melodier er så stærke; de fortjener den størst mulige anerkendelse og den bedste videreførelse. Man kan vende og dreje sangene – de vil stadig stå som let genkendelige. I mine arrangementer rører jeg ikke ved selve melodierne, som koret synger. Bigbandet ledsager sangerne med jazzet underlægning, men publikum vil sagtens kunne genkende Nielsen-sangene,« lover Mads Bærentzen, der med projektet vil kaste et klarere lys over, hvad den danske sangskat kan i en jazzet kontekst.

»Hele bigband-kulturen har jo amerikanske rødder, som vi i de hjemlige jazzorkestre læner os tæt op ad og dyrker. Derimod er vi ikke så gode til at tage afsæt i den musiktradition, som vi selv er rundede af – selv om den jo er langt den vigtigste. Jeg krydrer Carl Nielsen med elementer fra den improvisatoriske verden – på samme måde som de store amerikanske kunstnere skabte deres udødelige jazzstandards,« røber den 41-årige pianist, der også i andre sammenhænge har bearbejdet Carl Nielsen.

150 år
Carl Nielsen og jazz
  • Lørdag den 3. oktober kl. 16 optræder Aarhus Jazz Orchestra og 250 korsangere fra bl.a. Zesongkoret, Odder Voices, Chrysilliskoret og Koriosom ved en stor hyldestkoncert for komponisten Carl Nielsen, der fylder 150 år i 2015.
  • Koncerten finder sted i musikhuset, og sangene, som kor og bigband her opfører, er nyskrevne arrangementer af den fynske komponists kendte hymner.
  • På programmet er bl.a. ”Hvor sødt i sommeraftenstunden”, ”Sænk kun dit hoved du blomst” og ”Jeg ved en lærkerede” – sidstnævnte synges som fællessang.
  • Domkantor ved Aarhus Domkirke, Carsten Seyer-Hansen, leder koncerten. Aarhus Jazz Orchestras pianist Mads Bærentzen er idémand bag konceptet og arrangør af flere af sangene.
  • Koncerten opføres desuden i Silkeborg, Sønderborg og København.
Se mere og køb billet til ”Hyldest til Carl Nielsen” på www.musikhusetaarhus.dk

Han har tidligere arrangeret nogle af komponistens sange i jazzede versioner og indspillet dem på cd.

»Nielsen-sangene er enestående god musik. Når man lytter til dem, er de selve lyden af Danmark. De er geniale, selv om de er enkle. Herhjemme er fællessangstraditionen under pres, for vi synger meget mindre, men Nielsen-sangene vil altid være der, fordi de har så høj kvalitet. Når man har hørt hans sange ganske få gange, føler man, at man har kendt dem altid. Melodierne er på absolut højeste kompositoriske plan, og de vil helt sikkert også leve om hundrede år,« forsikrer pianisten.

Landets bedste komponist

De erfarne korister, som optræder på koncerten i musikhuset, er rekrutteret via paraplyorganisationen Kor72.

Til daglig synger de bl.a. i Risskovkoret, Molskoret og Grenåkoret. Siden april har de øvet de nyskrevne Carl Nielsen-arrangementer flittigt og intenst. Læringsprocessen har sangernes respektive korledere stået i spidsen for, og ved koncerten svinger den erfarne kordirigent, Carsten Seyer-Hansen, dirigentstaven på scenen. Han er til daglig domkantor ved Aarhus Domkirke og en anerkendt kor-kapacitet.

Publikum synger med

Også han fremhæver Carl Nielsen som en af landets bedste komponister.

»Komponisten har skrevet utrolig mange folkelige melodier, men en mangel i Carl Nielsens materiale er korsatser. Med de enkle arrangementer for kor, som vi opfører på denne koncert, lader vi Nielsen tale ind i en moderne musikalsk kontekst. Man kan sige, at vi laver en nutidig folkeliggørelse af hans udtryk. Det er dugfrisk musik på Carl Nielsens kendte melodier,« beskriver Carsten Seyer-Hansen.

Dirigenten knytter undervejs i koncerten nogle mundtlige kommentarer til Nielsen og musikken, og publikum får også lov at røre stemmerne, lover han.

»Som konferencier fortæller jeg om komponisten, hans samtid og sangtraditionen, og selvfølgelig får folk i salen også lov at synge med. Det var komponistens egen tanke, at den folkelige fællessang skulle stå stærkt, så man kan ikke lave en Nielsen-koncert uden at involvere publikum. Vi har valgt nogle velkendte fællessange – herunder ”Jeg ved en lærkerede”,« røber han.

Sammen med Mads Bærentzen ved tangenterne har Carsten Seyer-Hansen på forhånd holdt én prøve med det store kor, der optræder i musikhuset. På selve koncertdagen får sangerne en prøve med hele Aarhus Jazz Orchestra, inden de i samlet flok går på scenen.

»Sangerne er velforberedte, og de glæder sig rigtig meget til at optræde med de nye jazzarrangementer, som er friere i formen end de ting, de er vant til at synge. Her venter alle en stor oplevelse,« lyder det fra den spændte og sprudlende kordirigent.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Sket i byen

På skraldejagt i skovbunden

En gruppe børn og voksne var søndag formiddag ude og samle affald i Riis Skov på foranledning af familiemediet "Børnenes Aarhus".
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Spil ikke hasard med mit barnebarns liv

Hanne Holst Rasmussen
Åbent brev til sygehusledelsen på Aarhus Universitetshospital, Skejby.
Aarhus' historie
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her