Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Liv og byrum skal i fokus på Aarhus Ø

Alt lige fra teater til havnebad er en del af det nye projekt for Bassin 7 på Aarhus Ø.

Bassin 7, Aarhus Ø, som arkitekt Bjarke Ingels, BIG, forestiller sig, det kan komme til at se ud.

Minihuse i kolonihavestil, havnebad, kajakhavn, caféer, teater, sportspladser.

Visionerne for det nye Bassin 7 på Aarhus Ø er alt andet end beskedne. Der skal skabes byliv, og området skal være en naturlig del af aarhusianernes hverdag.

Mandag eftermiddag præsenterede blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard (S) og arkitekt Bjarke Ingels fra BIG udviklingsplanen for området, og begejstringen for projektet var tydelig hos dem begge.

»Havnen er virkelig blevet gentænkt i bedste 2017-stil,« lød det fra borgmesteren, som uddybede:

Byliv før boliger

»Det bliver et område med markant og distinkt arkitektur, men det bliver først og fremmest et sted, hvor mennesker skal leve og bo.«

I øjeblikket ligger Strandbaren der, hvor den nye ø skal etableres. Strandbaren er netop et af de elementer, som arkitekterne bag projektet er blevet inspireret af. På kort tid har baren tiltrukket mange aarhusianere til havnen og har skabt et urbant, hyggeligt og nærværende miljø midt på havnefronten.

Aarhus Ø
Nyt projekt
  • Et nyt projekt skal skabe liv og byrum på Aarhus Ø med udgangspunkt i Bassin 7, som er det område, hvor Strandbaren i dag er placeret.
  • Et havnebad, et teater og en kajakhavn er nogle af projektets mange elementer.
  • Bjarke Ingels Group (BIG) og Gehl Architects er projektets arkitekter.
  • Anpartsselskabet Kilden og Casa Entreprise er bygherrer på projektet, mens MOE er projektets ingeniører.
  • I løbet af efteråret og vinteren vil projektet blive sendt i dialog med borgere og andre, hvorefter byrådet vil behandle forslagene.

Pointen med at skabe liv og byrum et sted, hvor der i forvejen ikke bor mennesker, er essensen af planerne for Bassin 7.

»Ofte gør man det omvendt. Man skaber nogle boliger, og så går der lang tid, før der kommer noget egentligt liv. Her forsøger vi at lade være med at lave de fejl, som man ofte ser, ved at vi starter med at etablere bylivet og byrummene og dernæst skaber nogle boliger i området,« siger Bjarke Ingels.

Uden at pege fingre giver arkitekten Tuborg Havn og det nye Islands Brygge i København som eksempler på nye havneområder, hvor man i dag har udfordringen, at der mangler liv.

»Det er ikke nogle særlig spændende byrum, for man har haft et meget ensidigt fokus på at skabe nogle salgbare boliger,« siger Bjarke Ingels.

Teater og kolonihavehuse

Den model gør projektet på Aarhus Ø op med.

Bylivet har førsteprioritet. En ny sti, som snor sig ud over havet, skal forbinde de forskellige områder, som tilsammen skal danne liv på den nye ø.

Stien skal omkring et nyt havnebad med en række forskellige bassiner og hernæst omkring et caféområde, som ligger lige ud til en sandstrand. Herfra går turen forbi et teater, hvis lobby har udsigt ud over havnepromenaden, som til sidst ender ved en kajakhavn og en række minihuse, som er projektets bud på en række kolonihavehuse.

En af Bjarke Ingels pointer i præsentationen af projektet gik på, at man har forsøgt at få områdets byrum ned i en hyggelig og intim størrelse.

»Mange af områderne er i virkeligheden på størrelse med Store Torv eller Bispetorv, og sådan nogle store områder kan være svære at fylde med liv. Derfor har vi forsøgt at bringe skalaerne lidt ned og skabe nogle mindre byrum,« siger Bjarke Ingels.

Foreløbigt udspil

Projektet er stadig i sin udviklingsfase, og mandagens præsentation er derfor ikke et endeligt udspil.

I løbet af efteråret skal borgere og andre i dialog omkring projektet, så byrådet i november kan begynde at se nærmere på nogle konkrete planer og forberede forslag til nye byplaner for området.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her