Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Champagnepropperne gav genlyd blandt træstammerne i Skovbadet

Fredag middag åbnede skovbadet på Aarhus Ø officielt. Både aktører og interesserede mødte op til et glas bobler og en gåtur i den iscenesatte skov.

Det har krævet mange og særlige kræfter at plante de 600 træer på en måde, så man sikrer træernes videre overlevelse. Foto: Morten Lau-Nielsen

»Det er faktisk den eneste åbning i festugen, hvor man får bobler.« Sådan lød det lokkende fra direktør Rikke Øxner, da hun bød velkommen til de fremmødte ved indvielsen af det såkaldte Skovbad på Aarhus Ø fredag.

Ved første øjekast skulle man ellers tro, at gæsterne var blevet svigtet til den længe ventede indvielse. De blev nemlig mødt af blot to mennesker ved begyndelsen af den 600 meter lange og 10 meter brede skov. Det var dog ikke retvisende. Arrangementet foregik selvfølgelig dybt inde i den dybe skov. Efter at have bevæget sig halvdelen af skovens længde igennem buske og træer – store som små – åbenbarede sig en lille oase af boblende drikkelse og fredagsstemning blandt de fremmødte.

Man skal dufte og røre ved skoven. Det er virkelig en sanseoplevelse
Stig L. Andersson, landskabsarkitekt, SLA

Efter velkomst ved Rikke Øxner fik »manden bag det hele«, landskabsarkitekt Stig L. Andersson, ordet. Hans firma, SLA, har stået for udtænkningen af skovbadet. Han var mere end tilfreds med resultatet af mange ugers hårdt arbejde:

»Man bliver bare glad af at være her. Blodtrykket falder og man føler sig mindre stresset,« fortalte han for en lyttende forsamling, der sammen var taget på skovtur i et område, Aarhus Ø, der ellers er kendetegnet ved storby og beton. Men selvom skoven – for nu – er opstillet, er følelsen af at befinde sig i naturen reel nok. Det mener landskabsarkitekten:

»Man skal dufte og røre ved skoven. Det er virkelig en sanseoplevelse,« fortalte Stig L. Andersson.

»Klokken har slået 12, og det er fredag. Så må vi vist godt drikke et glas bobler,« lød det fra en veloplagt Rikke Øxner, hvis stemme, ifølge hende selv, var påvirket af Thomas Helmig-koncerten aftenen forinden. Foto: Morten Lau-Nielsen

Især lugtesansen blev vækket. Aarhus Ø og området omkring det nye havnebad forbindes mest af alt med duften af saltvand. Men under festugen er saltvandet byttet ud med den karakteristiske duft af nåletræer. Allerede inden man når skoven, rammes næseborene af granduft. Noget man ellers ikke forventer i en betonjungle.

Fint borgmesterbesøg

Inden Rikke Øxner gav mikrofonen videre til Stig L. Andersson, fortalte hun, at borgmester Jacob Bundsgaard ville lægge vejen forbi, når han kom ind med vandflyveren klokken 12.20.

Gæsterne ventede i spænding på borgmesteren, der dog lod sig vente på. Efter 25 minutters forsinkelse blev han dog sat af af sin chauffør. Med sine blankpolerede sko, der senere på dagen skal møde dronningen til den officielle åbning af festugen, trådte han fra den grå asfalt på Bernhard Jensen Boulevard direkte ind i skovens bund af træflis.

Dét var, hvad arrangørerne havde ventet på. For i samme øjeblik, som borgmesteren sagde de første ord i mikrofonen, begyndte de 600 træer at udskille en tåge af bittesmå vandpartikler omkring sig. For øjnene af forsamlingen forvandledes skoven fra en skov til et skovbad.

Skovbadet på Aarhus Ø

I anledning af Aarhus Festuge er der plantet i alt 600 træer på en strækning, der måler 600 meter i længden og 10 meter i bredden.

Skovbadet er anlagt på Bernhardt Jensens Boulevard, hvor Letbanen i fremtiden skal fragte passagerer ud til Aarhus Ø.

350 kubikmeter træflis. Så meget har man brugt til at skabe en autentisk skovbund.

De 600 træer skal efter festugens afslutning genplantes i Gellerup Bypark.

Ifølge Rikke Øxner har det taget måneder at udvikle den helt rette tåge, som hverken var for tung eller let. Pludselig var det ikke borgmesterens ord, der fængede, men derimod hvad der lignede bryg fra mosekonen. Jacob Bundsgaard kunne da heller ikke dy sig for at hive telefonen frem og knipse et par hurtige billeder.

Aarhus Festuge i gang: Renee Toft Simonsen på kor? Når musikken spiller, kan alt lade sig gøre

Borgmesteren udtrykte desuden begejstring over de mange træer og buskes videre færden, når festugen slutter.

10 dage får træerne lov til at tage aarhusianerne med på skovtur under festugen. Herefter flyttes de 600 træer til den nye bypark i Gellerup. Netop den rejse fra Aarhus Ø til Gellerup er med til at understøtte festugens treårige tema, der handler om at bygge bro. Det fortalte borgmesteren:

»De får et liv herefter. Ved først at have haft hjem her og efterfølgende i Gellerup bygger vi bro mellem to bydele; Aarhus Ø og et af Aarhus' udsatte områder,« sluttede borgmesteren, inden han igen blev hentet af sin chauffør og kørt videre mod dagens næste gøremål.

Skovbadet er åbent i hele festugen, og der vil desuden afvikles forskellige aktiviteter i skovbunden.


Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Send de stressede hjem og lege med deres unger
Hanna Line Jakobsen
Leg er den perfekte kur mod stress – den eneste bivirkning er glæde. Men mere end halvdelen af de danske familier oplever, at de bruger for lidt tid på leg, og hvert tiende danske barn føler ikke, det har tid til at lege. Det er ulykkeligt for både børn og voksne.
Debat: Unge skal have en stressfri start på arbejdslivet
Jon Johnsen
For den enkelte kræver en god overgang fra studium til arbejdsliv en erkendelse af, at man ikke bare kan drøne hovedkulds derudad i forventning om at præstere perfekt fra første dag.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her