Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Bag scenen med Susan Himmelblå, Benny, Arnold og alle de andre

Der er travlt bag scenen den sidste time, inden 24 skuespillere, dansere og musikere går på scenen i Hermans med musicalen "Midt om natten".

Lillian Tveiten er ved at ordne Pernille Højmarks hår, så hun kan komme til at ligne sin rolle: Kranen. Kurt Ravn er ved at træne sin stemme bagved. Foto: Mikkel Berg

»Det er politiet.«

Jesper Lohmann går rundt i politiuniform med en megafon og træner stemmen, men smilet om munden afslører, at der også er lidt leg i det.

Kurt Ravn og Allan Mortensen går rundt og varmer stemmen op, mens David Owe tager armbøjninger, Pernille Højmark får sat paryk på, Lise Baastrup retter på sit formfuldendte 80’er-hår, Troels Malling sidder uden for og grubler over, hvor det passagerfly, der er højt oppe over hans hoved, mon er på vej hen, og Jimmy Jørgensen er slet ikke dukket op endnu.

Alle skal være på plads på scenen nu.
Louise Münzenberger, forestillingsleder

Han skal først på i anden akt af musicalen ”Midt om natten”, der lige nu spiller på Hermans i Tivoli Friheden. Så han har god tid. Det har de andre ikke.

Der er kun få minutter til forestillingsstart, hvilket forestillingslederen Louise Münzenberger gør opmærksom på med høj og klar røst: »Alle skal være på plads på scenen nu.«

Kurt Ravn, Jesper Lohmann og Allan Mortensen deler sminkerum på Hermans. Foto:Mikkel Berg Pedersen

En vis ærefrygt

De 23 skuespillere (24, når Jimmy Jørgensen møder ind) er helt rolige, men målrettede. Alle kender deres opgave, kostumet er på, og makeuppen lagt. De går til musicalen med den ærefrygt, man næsten automatisk rammes af, når man tager fat i et stykke dansk kulturhistorie. For det er ”Midt om natten”, Erik Ballings film fra 1984, der stadig i dag er af de mest sete danske film med 922.000 solgte biografbilletter. Kim Larsen, som mange i dag betegner som Danmarks nationalskjald, skrev manuskriptet og komponerede musikken om de to sorgløse venner, Benny og Arnold, der ernærer sig ved forefaldende måneskinsarbejde.

Ikke nok med det: Albummet, med musikken til filmen – albummet kom først og inspirerede til filmen - er med 650.000 solgte eksemplarer stadig det mest sælgende danske album. Det rummer klassikere som ”Papirsklip”, ”Haveje” og “Midt om natten”. I musicalen er der desuden drysset andre hits fra Kim Larsen og Gasolin' ud med rund hånd.

Meget er sket siden. Også i musicalen, der havde premierer i København i marts, og nu er på turné. Den fortæller om, hvad der egentlig skete med Benny, Arnold, Susan Himmelblå og alle de andre fra fribytterlivet. Tiden er med andre ord gået, så Kurt Ravn, der spiller den aldrende Arnold, putter gele i håret og massive mængder pudder for at kunne lægge ansigtet i de gamle folder. Han er fortæller i forestillingen, tænker tilbage på sin rebelske ungdom.

Det er tæt, dér i Hermans. Ikke bare bag scenen, hvor man virkelig godt kan komme til at træde hinanden over tæerne i bogstaveligste forstand, men også på scenen.

Scenen er lille

»Det er den mindste scene, vi har spillet på, så det har skuespillerne skullet øve sig på, men den er god, fordi vi er så tæt på publikum. Det giver en helt særlig oplevelse, og derfor synes vi, at Hermans skal være en del af musicalscenen,« siger Peter Sindberg, der har købt forestillingen sammen med Hans N. Hansen, engang direktør i Musikhuset Aarhus.

De har solgt 7.500 billetter i Aarhus, men vil gerne have endnu flere ud til Hermans i løbet af spilleperioden, der varer til den 27. maj. De taler om den lille plads, de mange medvirkende, på et fællesmøde en halv time før forestillingsstart. Pas på der, ræk en hånd her, brug teaterskub, ikke rigtige skub, og vær alle opmærksomme på, at det er tæt, lyder det.

Snart er der helt stille bag scenen. Alle er på deres pladser. Musikerne slår tonen an: ”Strisserne kom, før vi ventede dem, midt om natten”. Så er vi i gang.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: En vej uden om forældelse

Jan Ravn Christensen (SF), medlem af Teknisk Udvalg, Aarhus Byråd & Thomas Medom (SF), rådmand for Børn- og Unge, Aarhus Byråd
Selvfølgelig skal en kort forældelsesfrist ikke gå ud over medarbejderne, når kommunen har brugt så lang tid på at komme til bunds i undersøgelserne.

Debat: Psykisk sårbarhed er mere end spørgeskemaer

Ditte Fredensborg, formand, DSU Aarhus, Baldrianvej 69, Risskov
Hvordan kan vi, der ellers bryster os af at have et af de bedst fungerende velfærdssamfund, leve med, at vi har en psykiatri, der er så underprioriteret?

Debat: 68’ernes mærkværdige marxisme

Peter Bisgaard, civilingeniør, Hornslet
Det ville være sjovt, hvis nogen ville beskrive realiteterne bag den tekniske og politiske udvikling.
Aarhus' historie

Kronik: Erindringen om Aarhus kan være tyrannisk

Henrik Wigh-Poulsen | Biskop, Aarhus Stift
Om 20 år vil Aarhus blive ved med at kalde alle dem hjem, der har oplevet lykkelige år her.
Annonce
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Byrådet i Aarhus giver undskyldning til fyrede teknik-medarbejdere
»Det er en uforbeholden undskyldning for forløbet i sagen og kulturen i afdelingen,« sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S), da et samlet Aarhus Byråd undskyldte over for en gruppe fyrede medarbejdere i teknik og miljø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her