Annonce
JP Aarhus 20 år
Kultur

Når den politiske korrekthed går op i røg

Fredag er der premiere på ”Biedermann og brandstifterne” på Aarhus Teater. En forestilling om hykleri, blind tillid og politisk korrekthed, hvor mange vil føle sig ramt, forudser instruktør Christian Tafdrup.

"Biedermann er Sverige på en måde. Sverige, der insisterer på at være så ordentlige og korrekte, at det næsten er til at brække sig over," siger Nicolaj Kopernikus, der spiller hovedrollen i Aarhus Teaters nye forestilling. Foto: Laura Krogh

»For sidste gang: Han er ikke brandstifter!« råber Biedermann og braser ind gennem døren i det lille teaktræ-hus. »Vi er nødt til at vise lidt tillid.«

"Biedermann og brandstifterne" for JP-abonnenter

Hovedrolleindehaver Nicolaj Kopernikus introducerer forestillingen ”Biedermann og brandstifterne” på Aarhus Teater den 6. juni. Arrangementet er kun for JP-abonnenter.

Derudover får JP-abonnenter 15 pct. rabat på billetterne til forestillingerne den 22.-26. maj.

Læs mere på mitjp.dk

Forestillingen har premiere fredag den 18. maj og kan opleves frem til 15. juni.

Instruktør: Christian Tafdrup

Medvirkende: Nicolaj Kopernikus, Nanna Bøttcher, Mette Døssing, Morten Suurballe, Christian Hetland, Kim Veisgaard, Holger Østergaard og Aarhus Teaters Kor

​»Du er alt for godtroende,« svarer hans kone opgivende tilbage.

Aarhus Teaters nye forestilling ”Biedermann og brandstifterne” handler om den godtroende og politisk korrekte Biedermann, spillet af Nicolaj Kopernikus, der lader to fremmede flytte ind på sit loft. Trods deres olietønder og tændstikker og de mange påsatte brande i byen, lukker Biedermann øjnene for faren.

Christian Tafdrup er instruktør på forestillingen, der har premiere fredag den 18. maj.

»Det er en enorm skarp politisk satire, der handler om at lukke øjnene for problemerne og stikke hovedet i busken,« siger han.

Det er første gang, han instruerer teater, men han læste teksten af Max Frisch tekst som 13-årig.

Nazisme og flygtninge

Selvom stykket er skrevet i 1958, mener han ikke, at ”Biedermann og brandstifterne” er blevet mindre relevant med tiden:

»Det er en politisk kommentar, som dengang kunne ses som en metafor for nazisme. At folk ikke sagde fra i tide og lod den flytte ind i hjemmene,« siger Christian Tafdrup.

Nogle af hovedtemaerne er frygt og ignorance, og det er også relevant i nutidens samfund, mener han:

»Forestillingen kan nemt læses ind i nutidens flygtningestrømme. Men det er op til publikum selv at fortolke, hvem brandstifterne er i dag,« siger instruktøren.

Han mener, forestillingen er langt mere farlig at spille i dag.

Vores indre hykler

Ligesom at forestillingen er aktuel, vil den også være genkendelig for mange i dag, ifølge Christian Tafdrup.

De fleste kan genkende at have en indre hykler og politisk korrekte holdninger. Mange mennesker vil kunne spejle sig i hovedrollen, fordi der er noget ”biedermannsk” over rigtig mange mennesker.
Christian Tafdrup, instruktør på forestillingen "Biedermann og brandstifterne"

Kunsten skal få perspektivet til at skifte

»De fleste kan genkende at have en indre hykler og politisk korrekte holdninger. Mange mennesker vil kunne spejle sig i hovedrollen, fordi der er noget ”biedermannsk” over rigtig mange mennesker.«

Som publikum kan man kun se til, mens den godtroende Biedermann bliver mere og mere rådvild, men bliver ved med at vende det blinde øje til brandfaren.

Biedermann står sammen med en af brandstifterne på loftet og forsøger at invitere dem på middag for at undgå, at de brænder hans hus ned. Imens tænder han en cigar faretruende tæt på de mange olietønder i det lille teaktræhus.

»Vi må ikke bruge ild på scenen, men vi har gjort det brandfarligt på andre måder. Det er en farlig, men også sjov tekst,« siger Christian Tafdrup.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Tvivlsomme forudsætninger for brutale nedskæringer

Keld Hvalsø, Lone Norlander
Byrådet i Aarhus bør aflyse den store nedskæringsrunde, som brutalt vil ramme skoler, daginstitutioner, ældre, udsatte grupper, kulturlivet og mange andre.
Aarhus' historie
Annonce
Redaktionen anbefaler
Ugen på spidsen
Aarhus sådan set
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her