Annonce

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ugen på spidsen

Lattergas og båthorn

Ugen på spidsen om FCK, Smukfest, flødeskum og opskriften på at forsvare sig mod en ulv.

Et tilbageblik på ugen der gik, hvor den aarhusianske folkesjæl spiddes med et stænk satire og ironi af journalist Jørgen Rye. Infotainment og goddawdo fra selve smilets by.

Mandag – skrald

Smukfestledelsen sætter børn ned til 10 år til at rydde op efter unge, som tilsyneladende aldrig fik lært at rydde op efter sig, da de var børn – men så får festivalledelsen kritik for at bruge børnearbejdere. Huggene kommer fra et V-regionsrådsmedlem, der maxer ud – som det hedder nu til dags – i sin kritik af festivalledelsen:

»Ifølge Unicef er det nemlig skadeligt for 10-årige at arbejde mere end en time uden for hjemmet. Smukfest har et budget, hvor oprydning af lossepladsen bør overlades til professionelle firmaer,« mener han.

Fra festivalledelsen lyder forsvaret, at der ikke er tale om børnearbejde, men frivilligt arbejde, og håndboldklubben, der har sendt drengene ud for at hjælpe med at rydde op, har det også fint nok, for indsatsen giver penge i klubkassen. Så hvor efterlader det os i den her sag?

Måske skal vi i stedet have fat i Unicef og få lavet en tilføjelse til børnearbejdeparagraffen, der vel bl.a. er skabt til at beskytte børn i den tredje verden og sådan noget. Smukfest er jo også en tredje verden, så vi må kunne ændre paragraffen, så der står, at børn ikke må arbejde mere end en time uden for hjemmet, medmindre de er på Smukfest og skal lære at rydde op.

Tirsdag – vådt

Så er der Aarhus på Danmarkskortet. Efter en lang og tør sommer er næste plage over os – det våde vejr. En måler ved Aarhus Syd har registreret, at der er faldet 68,1 mm nedbør fra midnat til kl. 9 tirsdag morgen.

»Det er den højeste måling af nedbør, som DMI har registreret på et døgn i år. Ikke bare for Aarhus-området, men for hele Danmark,« oplyser en klimatolog.

Har du en flødesifon, så sørg for aldrig at mangle patroner – man ved aldrig, hvornår trangen til lækkert skum melder sig.

Sådan der, Aarhus. Hvor Aalborg kun kan levere 20-30 mm og Køge/Roskilde-området får 20-35 mm, maxer vi ud med 68,1 mm. Smilets by – med vand på.

Onsdag – båthorn

Så er ulven ankommet til Østjylland. Og som altid, når vi får gæster, byder vi hjerteligt velkommen her. Ulven er i løbet af sommeren set to gange i Norddjurs omkring Bønnerup, Glesborg og Tranehuse, og nu er det vist for alvor snart på tide, at vi hver især gør os klar til mødet.

Til det brug har Miljøstyrelsen lavet vejledningen ”Hvad gør du, hvis du møder en ulv”, og den er såguda ret spøjs læsning med tips om både sang, båthorn og træklatring.

Her kommer de gode råd:

Hvis du møder en ulv, skal du først og fremmest optræde bestemt. Hvis det ikke får ulven til at smutte, skal du selv gå din vej med front mod ulven, mens du synger, snakker eller råber højt og vredt. Her er det ikke oplyst, hvad man skal synge eller råbe, men mit forslag kunne være følgende:

Råb: »Fyyyyh, din slemme ulv« og afsyng derefter ”Lidt i fem”, for ulve hader Rasmus Seebach. Har jeg hørt. Hvis den søde ulv – trods sangen – stadig følger efter, skal du stoppe og gøre dig stor ved at holde armene og eventuelle tasker i vejret. Og nu skal du faktisk, ifølge Miljøstyrelsen, gå tilbage i retning mod ulven, samtidig med at du laver larm, evt. med et medbragt båthorn eller en musikafspiller – ja, det står der faktisk.

Til sidst – når ulven sandsynligvis har fået nok af larmen og angriber – skal du slå og sparke den, så meget du kan. Og derefter kravle op i et træ. For som det forklares af Miljøstyrelsen: Ulve kan ikke klatre i træer.

Torsdag – skum

Vejrabatterne flyder med brugte lattergaspatroner, efter at en hel masse unge er begyndt at bruge lattergaspatronerne som rusmiddel. Hvis man prikker hul på sådan en fætter, kan det åbenbart give en rus i ca. 20 sekunder, forlyder det. Men det er en særdeles farlig leg, oplyser Sundhedsstyrelsen, for gassen kan give iltmangel og i værste fald føre til kvælning. Problemet er imidlertid, at patronerne kan købes alle steder, fordi de er lavet til sifonflasker, som bruges til at lave bl.a. flødeskum.

Så hvad gør vi? Ja, Imerco gør i hvert fald ikke meget for at begrænse salget, for på firmaets hjemmeside kan man læse følgende:

»Har du en flødesifon, så sørg for aldrig at mangle patroner – man ved aldrig, hvornår trangen til lækkert skum melder sig.«

Måske skal vi sætte politifolk op hos isenkræmmeren for at udspørge de unge om, hvad de dog skal bruge alle de patroner til? Men de køber vel det hele på nettet. Så der er nok kun én vej frem i den her spegede sag: Forbyd flødeskum.

Fredag – samba

»Hold kæft en kedelig og uinspireret indsats.«

»Jeg vil gerne rose David Nielsen for at levere så ringe et taktisk oplæg, at jeg faldt i søvn tidligt i kampen.«

»Det var godt nok en fesen kamp. Den går lige i øjnene.«

»Spiller vi sådan mod FCK, får vi tæsk.«

Søndag kl. 16 er der Aarhus-København-brag på stadion, og de første 10.000 billetter er allerede solgt til AGF-FCK. Det er aldrig kedeligt at følge AGF, og de ovenstående kommentarer efter 0-0-kampen mod Randers viser, at en placering som nr. 5 i superligaen ikke er nok for de hvide fans – de vil også se noget sambabold.

Svaret på kritikken fra David Nielsen i en optakt til FCK-kampen er følgende:

»Hvis du har et konstant behov for at blive bekræftet i, at du er en god træner eller spiller, så skal du ikke være i AGF. Du får aldrig den kredit, du selv mener, du er berettiget til. Men jeg er ligeglad. Fuldstændig.«

Det ligner efterhånden debatten om det danske landshold til VM, hvor der kom point i kassen, men spillet var kedeligt. Sådan er den danske sambaselvforståelse. Vi vil åbenbart hellere tabe 4-3 end spille 0-0.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Ugen på spidsen
Et tilbageblik på ugen der gik, hvor den aarhusianske folkesjæl spiddes med et stænk satire og ironi af journalist Jørgen Rye. Infotainment og goddawdo fra selve smilets by.
Et tilbageblik på ugen der gik, hvor den aarhusianske folkesjæl spiddes med et stænk satire og ironi i JP Aarhus af journalist Jørgen Rye, der har skrevet om Aarhus i byens aviser siden 1995.

Infotainment og goddawdo fra selve smilets by.

Annonce
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her