*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Set fra Stadion Allé

David Nielsen er en god fangst af AGF

Den nye AGF-træner er det største, endnu uforløste trænertalent i Danmark, og hans stil passer til sine chefers. Men han har en svaghed.

Første arbejdsdag for AGF's nye træner, David Nielsen. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
AGF

Når det nu ikke kunne være anderledes. Når AGF igen følte sig nødsaget til at fyre en cheftræner i Glen Riddersholm, viste klubben sig velforberedt ved samme dag som fyringen at kunne trække David Nielsen fra Lyngby til AGF. Det er godt gjort.

Det er altid interessant, når spillere med markante personligheder bliver trænere, men jeg skal da gerne erkende, at jeg ikke så det store lys i David Nielsen som cheftræner i Superligaen, da jeg i 2008 læste hans selvbiografi, ”Sorte Svin”.

I den fortalte David Nielsen blandt andet, at han forsøgte at tabe en kamp for AaB med vilje mod FC København. Det gjorde han, da et nederlag til FC København ville gøre det mere sandsynligt, at AaB ville opnå Uefa Cup-deltagelse, fordi AaB havde tabt pokalfinalen til FCK. Skete det, ville David Nielsen modtage 300.000 kr. i bonus.

I bogen fortalte Nielsen også, hvordan han brutalt nedlagde sin medspiller Allan Gaarde, som nu er sportschef i AaB, på træningsbanen, fordi Gaarde irriterede David Nielsen. De to endte i håndgemæng, som sluttede med, at David Nielsen slog Gaarde ned. Den nye AGF-træner fik 20 dages betinget fængsel for vold efter beskrivelsen i bogen. Jeg troede, at David Nielsen var færdig i fodboldbranchen efter den bog, og trænerkarrieren begyndte da heller ikke i Danmark.

Mindre job i Norge gjorde David Nielsen til cheftræner for Strømsgodset i den bedste, norske række, som han gjorde til Norges næstbedste hold i 2014/2015. Først herefter fik han sit første job som træner for en professionel klub i Danmark. Syv år efter selvbiografien.

Set fra sidelinjen: AGF er Superligaens mest uberegnelige hold

Jeg er ikke i tvivl om, at David Nielsen i dag er et helt andet menneske end beskrivelsen af spilleren i ”Sorte Svin”, men personligheden, sin karakter har han beholdt.

Man skal ikke tilbringe lang tid med ham for at se, hvor karismatisk han er. Man tror på David Nielsen, og jeg kan sagtens se en flok fodboldspillere se op til ham og følge ham blindt i troen på, at det giver succes.

På den måde er David Nielsen lige så meget en leder som en fodboldtræner. Det var Glen Riddersholm også, men som mennesker er han og David Nielsen vidt forskellige. Glen Riddersholm blev jo aldrig rigtigt et idol for tilhængerne af AGF. Det tror jeg, at David Nielsen allerede er.

Jeg var til Lyngbys første kamp uden ham som træner, og da gav både holdets store profil Mikkel Rygaard samt anfører Thomas Sørensen udtryk for, at de forstod David Nielsens valg af AGF, fordi Nielsen først og fremmest er en motivator, som får det bedste frem i folk. At den store udfordring i AGF på den baggrund passede fint til David Nielsen på grund af AGF’s uforløste potentiale.

Kommentar: Et forsvar for Riddersholm

De to sagde dog også, at det var deres nye cheftræner, Thomas Nørgaard, der som assistent under David Nielsen havde stået for meget af det taktiske og den daglige træning. Den fodboldfaglige forberedelse til kampene. Det er helt normalt. Sådan en rolle havde eksempelvis Brian Priske også som assistenttræner for Ståle Solbakken i FC København, indtil Priske blev opsagt for en måned siden.

Der ligger helt fast, at Lars Friis, AGF’s assistenttræner under Glen Riddersholm, ikke fortsætter under David Nielsen, som derfor skal finde sin assistenttræner.

I Superligaen 2017 er denne rolle undervurderet, for mens cheftræneren mere bliver en slags topchef for sin stab og spillerne, er det ofte assistenten, som tager sig af dagligdagen. Han er en sportslig nøglemedarbejder, og her skal David Nielsen finde en fodboldnørd med stor taktisk forståelse, som supplerer ham som motivator og leder.

Aarhusianeren Brian Priske er ledig og ville være et scoop, men jeg tror ikke, at det bliver ham, da han har en nær forbindelse til Riddersholm.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Set fra Stadion Allé

Sportsredaktør Troels Henriksen er hver fredag fast klummeskribent for JP Aarhus

Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her