Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Set fra Stadion Allé

Fem årsager til 13 point i fem kampe

Taktiske justeringer, held og en mere skadefri trup er årsager til, at AGF bedømt på antallet af point er Superligaens mest formstærke hold lige nu.

Troels Henriksen, Jyllands-Postens sportsredaktør, skriver med indsigt, refleksion og skarpe meninger om sportens verden.
Bedømt alene på antallet af scorede point er AGF Superligaens mest formstærke mandskab over de seneste fem runder. I denne periode af Superligaen har FC Midtjylland hentet ni point, mens OB og FC København har opnået 10 ud af 15 mulige point, og Lyngby med 12 er lige bag AGF’s 13.

Når det er konstateret, indrømmer jeg dog blankt, at denne bundlinje ville dumpe hårdt på ethvert journalistisk metodekursus, alene fordi holdene i Superligaen ikke har haft samme modstandere i de seneste otte runder. At AGF’s selvfølgelig ikke har været af samme kvalitet som Lyngbys, FC Københavns og FC Midtjyllands i mesterskabsslutspillet.

Derfor skal konstateringen blot bruges til at illustrere, hvor flot en periode, AGF har præsteret i lidt mere end en måned siden 0-1 nederlaget i Aalborg 17. april. Det er endda i tre af runderne sket under et enormt negativt pres. Underforstået at spillerne præsterede for at undgå skuffelsen om at rykke tættere på en nedrykning frem for at spille for at opnå et trofæ, en position, en medalje. Den slags har både i nyere historie i AGF samt i det lidt længere perspektiv fået holdet til at bukke sammen under trykket fra omgivelser og egne forventninger, men det er ikke sket mod AaB, Silkeborg, Viborg og to gange Esbjerg.

Det er kun retfærdigt, at der bliver sendt stor respekt i retning mod det arbejde, både Glen Riddersholm og spillerne har ydet over den seneste måned.

Jeg har tidligere i disse klummer i sæsonen sendt hård kritik mod nærmest alt i AGF. Fra topledelse over mellemledelse til spillerne. Derfor er det kun retfærdigt, at der bliver sendt ikke andet end stor respekt i retning af det arbejde, som både cheftræner Glen Riddersholm og spillerne har ydet for AGF over den seneste måned.

Dykker man lidt ned i substansen på forvandlingen af AGF’s sæson fra den rene elendighed i det pinlige 1-3 nederlag i april på hjemmebane til Silkeborg til holdets nuværende præstationer, finder jeg fem mulige forklaringer.

Defensiven

1. Det vigtigste for AGF har været, at Glen Riddersholm har fundet en defensiv, som holdet kollektivt hviler i. Tilføjelsen af Thomas Juel-Nielsen er den mest positive, overraskende, jeg kan huske i AGF, og det er bare om at få forlænget hans kontrakt i en fart. Hans samarbejde med teknisk habile Jesper Juelsgård fungerer flot, og foran de to har Björn Sverrisson fundet formen som en effektiv skærm for sit forsvar samt en hidsig presspiller. På venstre back præsterer Jens Stage som en solid superligaspiller, mens målmand Aleksandar Jovanovic endelig har rystet sin alvorlige hovedskade fra begyndelsen af sæsonen i Esbjerg af sig.

Skaderne er væk

2. Glen Riddersholm har fraset karantæner kunnet stille med mange af de samme i startopstillingen kamp efter kamp. Det har givet spillerne nogle af de indbyrdes relationer, som de har manglet, og Martin Spelmann er ved at ramme niveau. Det er hverken kønt eller med omtanke, men jeg garanterer, at han er ubehagelig at møde for enhver modstander.

Fysisk overskud

3. Ved at spille med de samme spillere, sætter holdet et mere effektivt pres og genpres på modstanderen. Det dræner et hold konstant at møde hidsige Spelmann, Amini og Sverrisson, når de erobrer bolden, hvilket man især så i første kamp i Esbjerg, da hjemmeholdet manglede overskud til sidst. Det skaber samtidig en dynamik i kampene i Aarhus, der opildner et hjemmepublikum. Derved er Atletion blevet en rigtig hjemmebane i stedet for at være en tyngende kulisse af uforløst forventning.

4-4-2

4. Glen Riddersholm har ikke spillerne til sit foretrukne 4-3-3 system. Han har truppen til at spille 4-4-2, fordi han mangler dygtige, målfarlige kantspillere med fart. Til gengæld har han en overvægt af teknisk gode, lettere langsomme midtbanespillere og to gode angribere med vidt forskellige evner i Morten ’Duncan’ Rasmussen og Kasper Junker. Jeg kan kun gentage, at AGF hurtigst muligt bør forlænge med Junker for at undgå, at han bruger kontraktudløb til et for billigt salg i løbet af næste sæson.

Held

5. I flere af kampene kunne AGF lige så godt have tabt. Især de to mod Esbjerg. I 1.halvleg af kamp et tøvede AGF, og Esbjerg sad på tingene. En fortjent 1-0 scoring her havde ændret kampbilledet til dobbeltopgøret totalt. Derudover var AGF et panisk hold i det sidste kvarter af kampen i onsdags. Var Awer Mabil en bedre afslutter, skulle AGF spille mod Horsens i dag. I stedet er det Viborg mandag og søndag i et helt lige dobbeltopgør, som AGF dog vinder, hvis holdet fastholder det stramme taktiske koncept og forbedrer evnen til at agere koldblodigt, når det hele skal afgøres i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Set fra Stadion Allé

Sportsredaktør Troels Henriksen er hver fredag fast klummeskribent for JP Aarhus

Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Bolig
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere
Gør din computer hurtigere med en simpel oprydning
Er din computer blevet langsommere med tiden, findes der nemme løsninger, som kan komme problemet til livs. Læs computereksperternes råd her. 
Se flere
Energioptimer hytten og tjen mere ved et salg
Ved at springe fra et energimærke op til det næste på listen, kan du lægge i omegnen af 50.000 kroner til boligens værdi, lyder det fra Teknologisk Institut. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her