Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Set fra Stadion Allé

AGF’s landsholdsfravær er en alarm

Man skal ned på U18-landsholdet for at finde AGF-spillere. Det vidner om en fejlslagen talentudvikling i en tid, da talenter uden stor superligaerfaring kan være mange millioner værd.

Troels Henriksen, Jyllands-Postens sportsredaktør, skriver med indsigt, refleksion og skarpe meninger om sportens verden.

Lad mig begynde med en konstatering i disse dage, da Danmark spiller to kampe om VM-deltagelse.

Der er ikke kommet en bærende, dansk landsholdsspiller ud af AGF’s superligamiljø siden Martin Jørgensen i 1990’erne.

Leon Andreasen blev dygtig i Tyskland og fik 20 landskampe, men han blev aldrig Morten Olsens første- eller andetvalg til midtbanen eller forsvaret. Han kunne bruges mange steder, når landsholdet manglede og var således en ”polyvalent” spiller, som den daværende landstræner ville have sagt.

AGF har som klub og talentudvikler af aarhusianske landsholdsspillere fejlet i de seneste årtier. De nuværende landsholdsudtagelser er et konkret, fint eksempel på det. Således er der ikke én AGF-spiller på A-, U21- eller U19-landsholdet til disse holds kampe i november. Anført af talentfulde Benjamin Hvidt skal man ned til U18-, U17- og U16-landsholdene for at finde i alt otte AGF-spillere.

To af de udtagne spillere til A- og U21-landsholdene er aarhusianere, men deres vej til udtagelserne fortæller alt om, at AGF har været for dårlig til fokuseret at udvikle spillere til tidens fodbold. Både Viktor Fischer fra A-landsholdet og Mikkel Duelund fra U21 har været i AGF, men de forlod klubben for FC Midtjylland, da de kunne skrive kontrakt, som herefter har fået dem udviklet fra unge knægte til dygtige, voksne spillere. Det er således FC Midtjylland og ikke AGF, der tjener de store penge på fremtidige videresalg af Duelund og Fischer.

A-landsholdet har udviklet sig i en retning og har fået et niveau, så det nærmest kun er spillere fra FC København, som kan blive udtaget fra Superligaen. Resten af spillerne er i udlandet, og en stor del af dem har været det, siden de var 16-17 år. Tiden med AGF som direkte leverandør til A-landsholdet er forbi.

Derfor er det mere interessant at se på fraværet på U21-landsholdet, som er blevet en meget givtig forretning for superligaklubberne. I den nuværende U21-trup finder man to Silkeborg-spillere, en fra AaB, to fra Randers og hele fire fra FC Nordsjælland.

Europæisk fodbold har udviklet sig i en retning, så unge, store talenter kan være uhyre mange penge værd. Storklubber i England køber talenterne i Ajax Amsterdam og andre af Europas traditionelt bedste talentmiljøer. Ajax har i de seneste 7-8 år hentet en håndfuld danske teenagere uden stor transfersum, men det varslede et nybrud, da klubben betalte 27 mio. kr. for 17-årige Victor Jensen i FC København, som end ikke havde været udtaget til en superligakamp i klubben. FCK-manager Ståle Solbakken var nærmest lamslået over tilbuddet.

Samtidig har FC Nordsjælland tjent over 100 mio. kr på salgene af Emre Mor og Marcus Ingvartsen, mens AaB opjusterede forventningerne til årsregnskabet med 15 mio. kr., da klubben solgte Joakim Mæhle til belgiske Genk.

Der er mange millioner i spillere med niveau til U19- og U21-landsholdet, og derfor sagde AGF’s nye A+-træner Allan K. Jepsen også i Jyllands-Posten forrige mandag, at målet er at skabe så store AGF-talenter, at de kan sælges inden Superligaen.

Der synes at være nogle på vej, og cheftræner David Nielsen er meget begejstret for Benjamin Hvidt, som AGF skal gøre alt for at udvikle rigtigt og holde på en lang kontrakt. Den udløber i 2019, og allerede nu bør AGF forlænge den til 2021. Ellers vil Hvidt med et kontraktudløb foran sig få overhånden i en forhandling. Det kan resultere i, at AGF må sælge ham for billigt for at modtage en transfersum eller se Hvidt forsvinde uden overgangssum i 2019.

Det er dog ikke nemt for en 17-årig som Hvidt at præstere og udvikle sig på et hold i krise i en by som Aarhus, og derfor rammer AGF’s aktuelle problemer i Superligaen også talentudviklingen. Sådan har det været i 20 år. Lige siden Martin Jørgensen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Set fra Stadion Allé

Sportsredaktør Troels Henriksen er hver fredag fast klummeskribent for JP Aarhus

Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her