*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Skål – fremtiden er serveret

Flere og flere måltider bliver indtaget i flydende form.

Arkivfoto: Melissa d’Arabian

Du står i dit køkken en morgenstund, 10 år fra nu.

Sensoren på dit håndled sender besked til 3D-mixeren på køkkenbordet. Baseret på dit blodtryk, nattens søvnrytme, blodsukkerets tilstand og dagens program giver den besked om, hvad du skal have til morgenmad og i hvilken form.

Er du sen på den til dagens første møde, får du en shake til at drikke på vejen. Er det søndag, får du de helt rigtige mineraler, vitaminer og næringsstoffer som en friskbagt bolle. Og skulle mixeren løbe tør for det ekstra D-vitamin, der skal hjælpe dig gennem den mørke vinter, bliver der automatisk sendt besked til butikken i skyen. Minutter efter er en transportdrone på vej.

Lyder det som science fiction? En del af scenariet er allerede virkelighed.

Flere og flere mennesker verden over går rundt med apparater, der overvåger deres søvn, tæller deres skidt eller vurderer kvaliteten af deres motion. Informationerne omsættes til kostanbefalinger, der let kan dækkes af et skræddersyet pulver, sendt direkte til døren.

Hvad der begyndte som et værktøj for atleter og bodybuildere har spredt sig til travle miljøer som blandt Silicon Valleys topprogrammører. Soyabaserede drikke erstatter dagens måltider, så der er mere tid til at udvikle den næste vinder-app.

Produkter som Soylent vinder frem og tiltrækker lige så store investeringer som de teknologier, miljøet er berømt for. Det gør produkterne, fordi de rammer ned i tre tendenser inden for fødevarer:

Det skal være nemt og hurtigt at indtage passende næring.

Det skal tilpasses til mine behov.

Det skal være bæredygtigt.

Tendensen har mange ansigter fra friskpresset juice med fuldkorn fra danske Wish, baseret på lokale råvarer, til multinationale Kellogg’s To-Go Breakfast Shake. Men konsekvensen er, at flere og flere drikker måltider.

Man behøver ikke være fødevareforsker for at fundere over, hvad sådan en livsstilsændring betyder for tænder og fordøjelse. For slet ikke at tale om smagsløgene, for mange af drikkene har en neutral sødlig smag.

Konsekvensen er, at flere og flere drikker måltider.

Dertil kommer den sociale faktor. Drikke-måltidet er individuelt, som skabt til at indtage alene og foran en skærm eller mens du bevæger dig fra A til B eller arbejder. Der er ikke meget samtale eller fordybelse i madens finere nuancer inkluderet i den pakke.

Til gengæld er der masser af forretning i udviklingen. Lige nu er det mest inden for fremstilling og salg af produkter, men fremtidens potentiale er langt større og vil omfatte software, logistik og produktionsteknologi.

Samarbejdet mellem sektorer som sundhed, fødevarer og it bliver stadig mere vigtigt, og som fødevareklynge skal Danish Food Cluster bidrage. Det gør vi for eksempel med projektet Inclusilver, hvor den danske klynge er gået sammen med otte andre klynger og institutioner i Europa for at skabe nye løsninger inden for personligt tilrettede fødevarer.

Hvad betyder det for dig som forbruger? Forsvinder morgenmad med avisen, frokost med kollegerne og aftensmad med familien helt?

Næppe, men indholdet vil nogle dage være anderledes. Du og dine nærmeste vil måske mødes om andre ting eller på andre måder. Traditionel madlavning bliver i endnu højere grad end i dag et tilvalg ved udvalgte lejligheder frem for hverdag for alle. En luksus, vi vil være mere villige til at bruge tid og penge på.

Lyder det mærkeligt? Så kan du glæde dig over, at du til gengæld kan stille nye krav til dit måltid, der i fremtiden vil passe bedre til dig og gøre mere for dit helbred. Samtidig vil nye typer fødevarer gøre det lettere for os at sikre god ernæring til den voksende globale befolkning og overkomme den mangel på naturlige ressourcer som jord og vand, der begrænser produktionen i dag.

Skål – fremtiden er serveret.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her