Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Hvad vil politikerne med fremtidens Aarhus?

Aarhus er et skønt sted, smilets by og ofte fyldt med en stor selvfedme over, hvor smukt, godt og hvor gode vi er i byen.

Tegning Niels Bo Bojesen

Den seneste uges tid har jeg forgæves forsøgt at sætte mig en smule ind i visioner og handleplaner for byens to største partier, nemlig Socialdemokratiet og Venstre. Hvad er der i vente i næste valgperiode?

Efter at have læst valgoplægget fra Socialdemokratiet med visionen ”Vi skal udvikle byen som et åbent, mangfoldigt og internationalt orienteret vidensamfund med plads til alle!” og fra Venstre, som vist nok vil forbedre forhold for erhverv, trafik m.v., hvis der er brug for det, blev jeg faktisk ikke meget klogere om det eventuelle politiske lederskab og pejlemærker for byen og kommunen frem mod 2021. Et slag ind på kommunens hjemmeside om dette års og de seneste års budgetforslag hjalp mig heller ikke synderligt. Dog kan jeg konstatere, at de offentlige politiske systemer genererer en masse tal og beskrivelser på en måde, så det i realiteten er umuligt at få overblik over kommunens serviceydelser og udvikling over tid.

Får de ældre mere og bedre service end før? Eller er der for alvor luget ud i ledelseslagene i en ledelsestung kommune og kommet flere feltarbejdere i direkte kontakt med borgerne?

Informationerne findes sikkert et sted. Man spekulerer på, om det er en fejl eller med vilje, at man både på statsligt og kommunalt niveau udarbejder mange og lange analyser, prognoser og lignende, som gør det umuligt at se, hvilken reel prioritering af midler, der sker og er sket. Tilfældigvis betyder det, at ansvaret for en ønsket eller uønsket udvikling på et område er meget svær at placere hos såvel politikere som embedsværk.

Man spekulerer på, om det er en fejl eller med vilje, at man både på statsligt og kommunalt niveau udarbejder mange og lange analyser, prognoser og lignende, som gør det umuligt at se, hvilken reel prioritering af midler, der sker og er sket.

Aktuelt er Aarhus Kommune i Dansk Industris lokale erhvervsklimaundersøgelse dumpet flere pladser ned ad rangstigen og ligger nu som nr. 85 ud af de 98 kommuner. Undersøgelsen gennemføres hvert år ved at spørge virksomheder om en række forhold herunder trafik og byggesagsbehandling. To områder, hvor Aarhus kommune får meget dårlige tilbagemeldinger fra virksomhederne.

Måske der burde ansættes eksterne folk til at sørge for, at såvel erhvervslivet som almindelige borgere får svar på byggesager. Noget vi kalder kommunale kerneydelser; nemlig at levere det, som myndighed har ret og pligt til at levere til borgere og virksomheder.

Pludselig hopper erhvervschefen Jan Beyer op som trold af æske og forklarer, at undersøgelsen er dårlig og de kommuner, som gør det bedre, slet ikke er så gode og innovative som Aarhus. Ja, Aarhus historiernes tid er ikke forbi. Benægt eller nedgør de andre, de har slet ikke forstået, hvad det går ud på. Det skal siges til borgmester Jacob Bundsgaards ros, at han tilkendegav, at det ikke var godt nok.

Tværtimod har de to driftige vestjyske kommuner som Ikast-Brande og Herning forstået, at det, der betyder noget, er forståelse, handling og hurtig eksekvering på områder, som enten kan fremme eller hæmme en virksomheds mulighed for at udvikle sig.

Det kunne administration og politikere i kommunen godt tage ved lære af, nemlig at tage virksomheder og borgere alvorligt og sørge for, at der tages ansvar og handles på en lang række af de mange kommunale områder.

Aarhusianerne, det vil sige os, der betaler gildet, som det hedder på jysk, har til gengæld mange forventninger til, at næste valgperiode byder på bedre ældrepleje, børnepasning, et bedre socialt system, bedre veje og mobilitet blot for at nævne et par ting.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her