Annonce

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Er det nemt at være ung i dag?

Ungdommen er en turbulent tid, hvor vi formes af venner, oplevelser, uddannelse og arbejde og starter på en rejse, som aldrig ender, og som handler om at finde ud af, hvem vi er, og hvad vi måske gerne vil arbejde med og interessere os for i fremtiden.

Fremtidsforsker Marianne Levinsen, Center for Fremtidsforskning

I Fremforsk laver jeg talrige dybdeinterviews med unge for at få indsigt i deres liv, valg, venner, sociale medier og drømme om fremtiden. Desuden bliver jeg jævnligt interviewet om unge og af unge om farlige tendenser i fremtiden. I øjeblikket hitter de sociale medier og teknologi. Tidligere var det spil og mobiltelefoner, som fordærvede datidens ungdom.

Hvad er bedre som ung i dag set i et historisk lys?

Materielt har unge aldrig haft flere midler end i dag, og de fleste har store værelser og oplevet flere rejsemål i verden, fordi børn og unges behov og forbrug prioriteres højt i de danske familier.

Mange unge har allerede som 15-årige været i flere lande og forlystelser, end jeg har nået som 52-årig.

Børn og unge har fået lov at have en mening og blive hørt i familien samt i daginstitutioner og skoler. Det startede så småt med den moderne pædagogik i 1970’erne, men tog for alvor fart i 1990’erne, hvor børn og unge fik ret til at have en selvstændig stemme i familien og systemerne. Dog er det oftest et begrænset demokrati med retten til at blive hørt, mens andre træffer den endelige beslutning.

Langt de fleste fortæller, at de har et godt liv og et trygt hjem og forældre, som man kan regne med og tale med, når der er brug for det. Ikke mindst oplever de, at deres forældre er meget engagerede i at hjælpe og støtte dem på alle tænkelige måder (SFI 2010/2014).

Venner og fællesskaber har de unge rig lejlighed til at dyrke i skolen, i klubben eller på efterskolen, og i dag har unge utallige muligheder for at dyrke og udvikle venskaber fysisk og digitalt, hvad enten det er musik, idræt eller spil, som de er optaget af.

I dag har de unge digitalt indfødte helt unikke muligheder for at skabe og dyrke interesser og fællesskab med unge i andre dele af verden. Noget som slet ikke var muligt for få årtier siden.

Hvad er svært som ung i dag?

Illustration: Rasmus Sand Høyer

I nutidens og fremtidens samfund er vi alle som aldrig før tavse vidner til alverdens begivenheder og i særdeleshed de mere alvorlige som krige, katastrofer og terror. Oftest kan vi som mennesker blot tage det skete til efterretning og stå tilbage med følelsen af afmagt.

Det har slået mig at høre mange unge udtale sig om eventuelt at rejse ud – f.eks. til et europæisk land som 16- eller 17-årig. De siger ofte, ”det tror jeg ikke, jeg tør gøre”. De forklarer, hvordan alt det, de hører om terror og ulykker, gør, at de opfatter verden udenfor som farlig og uforudsigelig.

Med andre ord – børn og unge bombarderes med alverdens ulykker hver eneste dag, og det påvirker dem faktisk på den måde, at de bliver bange og usikre på verden. De er tavse vidner som vi andre, men uden at have en livserfaring og kontekst at sætte begivenhederne ind i. Løsningen er ikke at forbyde adgang til nyheder. Men er der virkelig behov for, at de danske medier døgnet rundt afspiller de samme ulykker og i den forbindelse interviewer den ene følelsesladede udenrigskorrespondent efter den anden om, hvor forfærdeligt folk oplever det på stedet. Sjældent følges det op af objektive fakta eller analyser af situationen, som kunne perspektivere det skete på en anden og mindre dramatisk måde.

Vi som forældre og voksne mennesker skal også besinde os på ikke at lade følelser og fornemmelser løbe af med os og smitte børn og unge med vores egen angst og usikkerhed. Vi har et ansvar for at hjælpe, skærme og forklare så meget, som vi nu er i stand til.

Noget andet, som for alvor udfordrer de unge, er de ufatteligt mange valg og beslutninger, som de selv føler, at de døgnet rundt skal forholde sig til.

Mange fortæller, at de ønsker og trænger til at slappe af, men i stedet hele tiden overvejer, om det er lektier, familie eller venner, som man burde prioritere, og derfor går tiden med at stresse over, hvad man kunne vælge at gøre i stedet for at slappe af.

Ud fra de bedste intentioner har vi forældre, skoler og samfund givet de unge utroligt mange valg og muligheder, men i virkeligheden betyder det, at den enkelte føler, at han eller hun står alene med ansvaret for at træffe de rigtige beslutninger i sit eget liv.

Der er grund til at overveje, hvordan man i hjem, skoler og på arbejdspladser kan arbejde med at strukturere de unges hverdag på en måde, som giver lov til den afslapning og fordybelse, som de har brug for, for at udvikle sig som mennesker.

Så nej, det er ikke altid nemt at være ung i dag.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvor er de unge oprørere?
René Holm Hanssen
Unge kan med rette have en fornemmelse af, at de skal tilfredsstille forældre, venner, staten, politikere m. fl. – og at dét er livsprojektet, der går forud for deres egen måde at være i verden på, at finde fodfæste og en egen mening.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her