Annonce

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Store spørgsmål er på menuen til madfest i Aarhus

Fredag åbner nordens største madfestival i Aarhus med et nyt globalt fokus og et spørgsmål: Hvordan bliver vi bedre til den helt vilde fødevareinnovation?

Fra fredag er der fest på Tangkrogen, og du er inviteret.

Food Festival er Nordens største med 45.000 kvm oplevelser, og hvert år kigger omkring 30.000 madglade mennesker forbi til hotdogkonkurrence, ostesmagning, køkkenskole, fællesspisning og meget mere.

Årets nyhed sætter fokus på den blomstrende restaurantscene i Østjylland under overskriften Den Ultimative Aarhusmiddag, hvor Ferdinand, Les Trois, Madklubben og Kählers Spisesalon rykker køkkenet ud i det fri.

Samtidig er Food Festival også et sted, hvor fødevarebranchen i stigende grad mødes for at tage temperaturen på en industri, der både ser store udfordringer og store muligheder forude.

Udgangspunktet er, at Danmark flere gange er blevet målt som Europas nummer et inden for fødevareinnovation, og det er vi naturligvis ret glade for i fødevareklyngen.

En stærk tradition for samarbejde, et lavt hierarki på arbejdspladserne og hverdagens mange små skridt mod en mere ressourceeffektiv produktion er blandt ingredienserne bag den position.

Men hvad hjælper det med en stolt historie, hvis fremtiden stiller krav om nye idéer, der er langt mere vilde og vildsomme, end vi er vant til?

Hvordan honorerer vi en voksende verdensbefolknings krav om flere fødevarer, end der er jord og vand til at producere? Hvordan overkommer vi behovet for sundere fødevareløsninger som svar på galoperende overvægt og sukkersyge i den globale middelklasse? Hvordan kan vi sikre alle den luksus, som vi i Danmark tager for givet: at vi kan give vores børn et glas mælk uden at bekymre os om deres sikkerhed?

Hvad hjælper det med en stolt historie, hvis fremtiden stiller krav om nye ideer, der er langt mere vilde og vildsomme, end vi er vant til?

Er det protein fra larver, der er svaret? Kan laboratoriebøffen dække den glubende appetit på burgere? Kommer svaret fra nye plantesorter eller individuelt tilpassede måltids-shakes og fiberpiller?

En strøm af startups fra den israelske foodtech-klynge, Silicon Valleys pengestærke nørder og Asiens nye supermagter udfordrer den danske måde at udvikle fødevarer på, og derfor har et af åbningsarrangementerne på Food Festival i år et nyt internationalt fokus og stiller spørgsmålet: Hvordan bliver vi bedre til radikal fødevareinnovation?

Med i debatten er både danske og internationale aktører samt store og små virksomheder, og bag den står Danish Food Cluster, Innovationsfonden og parterne bag det nye initiativ på Food Festival, Innofood. Samtidig har Region Midtjylland hjulpet Danish Food Cluster med at invitere en håndfuld startups fra Israel til Danmark, så de kan være med til European Food Venture Forum op til Food Festival og mødes med danske virksomheder.

Vil de tre dage med store tanker og nye partnerskaber redde verden? Vil de løse branchens innovationsdilemma, hvor virksomhederne med den ene hånd skal gøre det, de er gode til, og som tjener mange eksportkroner hjem til Danmark – mens de med den anden hånd begynde at føle sig frem i helt nye retninger? Næppe.

Men til gengæld er der en mulighed for, at initiativet gør det samme ved virksomhederne, som Food Festival gør ved dig – hvis du lægger vejen forbi: giver dig en smag af noget nyt, planter en idé til noget andet og serverer dig et anderledes perspektiv på noget så velkendt som mad.

Lone Ryg Olsen er adm. direktør for Danish Food Cluster i Aarhus

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her