Annonce

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Imamer, præster og andre religiøse ledere skal beskyttes og kontrolleres

Listen af selvbestaltede prædikanter er endeløs, men ingen politikere har åbenbart lyst til at gøre noget ved det.

Korshærspræst Morten Aagaard, Kirkens Korshær

I disse uger er aviserne fulde af historier om imamer, præster og andre forkyndere, der siger og gør fuldstændigt forfærdelige ting.

Der er muslimske imamer, der prædiker død og ødelæggelse over alle jøder, og katolske præster, der har misbrugt børn i årevis – og nu også en dansk præst, der er dømt for seksuelle overgreb.

TV 2 har tidligere i programmet "Moskeerne bag sløret" afdækket en afgrundsdyb uvidenhed og ligegyldighed hos otte danske imamer, når det drejer sig om dansk lovgivning, ret og moral.

Man kan ikke blive taxachauffør uden et erhvervskørekort; man kan ikke blive læge uden en medicinsk eksamen; man kan ikke blive kaptajn uden skippereksamen eller jæger uden jagttegn – men man kan godt blive præst eller imam

Listen af selvbestaltede prædikanter, guruer, imamer, præster, lamaer er endeløs, og tilsyneladende har ingen politikere hverken lyst, indsigt eller vilje til at gøre noget ved sagen.

Jeg er selv præst i den danske folkekirke og samtidig præst i Kirkens Korshær. Jeg har først læst teologi på Aarhus Universitet i seks år og derefter taget et halvt års praktisk præsteuddannelse på pastoralseminariet i Aarhus for at opnå den nødvendige tilladelse til at kunne søge embede i folkekirken.

Ingen uden uddannelse kan søge præsteembede i den danske folkekirke, men havde jeg valgt en anden kirke, så kunne jeg i værste fald helt uden uddannelse have fået et job som præst, forkynder eller kirkehyrde, og ingen myndighed ville nogensinde kontrollere, om jeg overhovedet havde de nødvendige faglige kompetencer.

Mange af de danske imamer kommer til landet uden nogen form for dokumenteret uddannelse, og kan frit medbringe til deres opholdsland kultur, regler og moral, som de så overfører til deres tvivlsomme teologi og religiøse lære.

Hvis jeg stillede mig op på en prædikestol og forkyndte, at Jesus helst så alle jøder døde – så ville jeg omgående af biskoppen få frataget min præstekjole og retten til at være præst. Hvis jeg opfordrede mine sognebørn, som kommer til mig med store personlige problemer, til at snyde i skat, snyde med overførselsindkomster etc., så ville det ligeledes føre til omgående påtale og i sidste instans afskedigelse.

Men det, der gælder for præster i den danske folkekirke, gælder ikke for andre præster, imamer og religiøse ledere, og det er uholdbart og forkert.

Der er en del såkaldte eksperter, der fremhæver, at det ikke er muligt med en dansk imam-uddannelse, fordi der er så mange forskellige retsskoler indenfor Islam, ligesom der er så mange forskellige retninger indenfor kristendom. Men det er noget vrøvl.

Koranen, Bibelen, Buddhas skrifter er de samme, uanset hvilken retning man tilhører – og kendskab til originalsprog, historisk viden, religionskritisk indsigt, eksegese (faglig forsvarlig fortolkning af tekster), etik osv. er fælles akademiske principper inden for alle religioner.

Tegning: Niels Bo Bojesen

At der oven i en grundig basisuddannelse så er brug for særlig viden om f.eks. den danske folkekirkes praksis og lutherske udgangspunkt, er på ingen måde en hindring for en anstændig grunduddannelse.

Man kan ikke blive taxachauffør uden et erhvervskørekort; man kan ikke blive læge uden en medicinsk eksamen; man kan ikke blive kaptajn uden skippereksamen eller jæger uden jagttegn – men man kan godt blive præst eller imam.

Det bør der snarest laves om på, for også denne erhvervsgruppe har brug for beskyttelse og kontrol. Verden er fuld af religiøse mennesker, og religion rummer mulighed for det bedste, men desværre også det værste.

Der er blevet udført fantastiske næstekærlige og kloge bedrifter i religionens navn, men også de allerværste forbrydelser. Religion og menneskers religiøse længsel er kommet for at blive, og går ikke væk af sig selv.

Derfor skal de dygtige, gode og ordentlige præster og imamer beskyttes mod den svovlsø af religiøse ledere, der desværre også findes her i landet – og det gøres bedst gennem uddannelse og kontrol.

Uddannelse og indsigt er det bedste værn mod radikalisme, intolerance og dumhed – og kontrol er nødvendigt for at finde og fjerne de brodne kar.

Derfor: Stil uddannelsesmæssige krav, og kontroller alle forkyndere i Danmark. Det er den bedste beskyttelse og sikkerhed for, at religion positivt kan bidrage til at gøre menneskelivet og samfundet godt, smukt og meningsfyldt!

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her