Annonce

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Ordet er frit

Iværksætter: Lyt til din mavefornemmelse

Du har før stolet på den og gået andre veje end flertallet.

Tegning: Niels Bo Bojesen

Når jeg nærmest dagligt i aviserne læser om succesfulde nystartede firmaer og menneskene bag, der har været dygtige til at skabe, drive og måske sælge en virksomhed, varmer det mit eget iværksætterhjerte.

Jeg fryder mig over den virkelyst, vi har i vores lille land, og jeg glæder mig over, hvor ofte den bærer frugt. Samtidig er jeg så heldig at møde mange af de mennesker, der har kastet liv og sjæl i projekter, de inderligt har brændt for; som har arbejdet utrætteligt for at nå deres mål, og som måske i årevis har kæmpet og satset alt for at lykkes.

Du har skabt et liv og en karriere på at løbe en risiko, fordi det føltes rigtigt. Det mindset skal du holde fast i

Når det hårde arbejde har båret frugt, og man går fra at være en idealistisk ildsjæl til succesfuld forretningsmand eller -kvinde, sker der noget interessant.

Pludselig står banker, kapitalforvaltere og private banking-afdelinger i kø for at hjælpe én med den formue, man ikke havde tidligere.

Jeg skal ikke pege fingre. Jeg er selv rådgiver og investeringsmand, og møder jeg nogen med en formue, de skal have placeret, skal jeg gerne komme med mine anbefalinger.

Men jeg er også iværksætter. Jeg ved, at selv om penge er penge, så er værdien af dem lidt højere, når de er skabt med hjerteblod. Netop derfor er det også så afsindigt vigtigt, at man vælger det rigtige.

Hvad man lader sig friste af og i sidste ende vælger at gøre med sin formue, må være helt op til den enkelte. Nogle forsøger selv at gentage succesen på de finansielle markeder, mens andre trygt kaster sig i armene på rådgivere i diverse private banking-afdelinger, der lokker med specialister, eksklusive tilbud og diverse fine betalingskort.

På den anden side tilbyder andre kapitalforvaltere mere simple løsninger, hvor der primært fokuseres på at holde prisen i bund, og hvor afkastet i mange tilfælde så også bliver derefter. Det er der heller intet i vejen for, for når det kommer til investering, findes der ingen one size fits all-løsninger.

For en velhaver, der pludselig står med en likvid formue, er det efter 30 år i den finansielle sektor min erfaring, at indgående information og dokumentation er afgørende, inden man begiver sig ud på de finansielle markeder. På godt dansk skal man sørge for, at man har en god mavefornemmelse for, hvad man går ind til med hensyn til risiko og afkast.

Men endnu vigtigere er det, at man finder en løsning, der tager højde for de forhold, der er relevante for én selv. Har du for eksempel husket at overveje, hvad dit mål med formuen er? Hvad skal du bruge den til og hvornår? Hvordan ser dine familieforhold ud? Eller hvad med pensionsordninger, låneforhold, generationsskifte og muligheder for succession?

Derudover kan der være en række personspecifikke forhold, der skal inddrages, og som bør have afgørende betydning for den løsning, man i sidste ende vælger. Alt sammen med det mål at skabe et så totalt overblik over de forhold, der spiller ind på økonomien.

Så kære succesfulde iværksætter. Gør det, der føles rigtigt. Du har før stolet på din mavefornemmelse og måske gået i en anden retning, end det dine omgivelser anbefalede dig. Du har skabt et liv og en karriere på at løbe en risiko, fordi det føltes rigtigt. Det mindset skal du holde fast i, men lad dig ikke forblænde, og pas på, at den risiko, du ender med at tage, ikke bliver for stor – uanset om du gør det selv eller overlader dine investeringer til andre.


Claus Hommelhoff er formuerådgiver, stifter og medejer af Formuepleje A/S.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Ordet er frit

Et panel bestående af otte aarhusianere leverer hver onsdag klummen Ordet er frit i JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her