Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Naturen netop nu

Sort-hvide dejligheder – brogede fluesnappere i frit fald

Den smukke fugl er nærmest udraderet i Danmark. Men på Anholt ”faldt” de i hundredvis.

Når man har kigget på fugle i mere end 30 år, er der længere mellem de store aha-oplevelser og erkendelser, end der var til at begynde med.

Men jeg har lige været på Anholt, og her skete der noget. Vi oplevede nemlig den art, der hedder broget fluesnapper. Ikke bare en enkelt, men hundredvis af den smukke fugl, hvis hanner er pragtfuldt sort-hvide, mens hunnerne er mere brun-hvide. Det er en virkelig dejlig fugl!

Fluesnappere hedder de, fordi de fra en udkigspost kaster sig ud i luften og snapper fluer, bier og andet godt. I modsætning til de fleste sangfugles tynde næb har fluesnappere et fladt, trekantet næb, som er velegnet til netop fluefangst i luften.

Og fange fluer gjorde de så sandelig. Når solen om morgenen bagte ind på en læfyldt plet ude på den forblæste Kattegat-ø, var luften fyldt af fluesnappere, som ideligt snappede små snacks, som tilsammen gerne skulle give tilstrækkeligt med energi til næste etape på rejsen.

Fuglene på Anholt var nemlig bare i transit. De har fløjet hele vejen fra det centrale Afrika, som er stedet at være, når man skal finde insekter i vinterhalvåret.

Trækket foregår om natten, og når daggryet melder sig efter en lang nats træk, har de brug for et godt sted at finde føde.

Det kan være en udfordring, når man befinder sig midt ude over Kattegat, men heldigvis ligger der en ø midt i det hele.

Anholt drager derfor fugle til sig fra et stort område, og koncentrationen af småfugle på øen kan være ganske overvældende.

Det er det, som ornitologerne kalder ”fald”. Fald af småfugle. Og der var som sagt hundreder af fluesnappere. Blandt lige så mange rødstjerter, løvsangere og munke, som udviser samme adfærd.

Faktisk var der flere brogede fluesnappere, end jeg har set i resten af mit liv tilsammen. Den brogede fluesnapper er nemlig blevet en sjælden ynglefugl herhjemme. Den yngler i gamle spættehuller, andre hulheder samt i redekasser, og i gamle dage var den vildt almindelig og ynglede i mange haver, parker og skove.

Når man tager til Sverige, møder man den stadig overalt. Det var uden tvivl nogle af de flere millioner svenske ynglefugle, som vi mødte på Anholt.

Men i Danmark er arten kollapset. I det nye atlasprojekt, som forestås af Dansk Ornitologisk Forening, er der nu langt færre ynglefund af broget fluesnapper end af rød glente.

Og deri bestod erkendelsen: Vis mig en fugl, som lever af flyvende insekter, og som yngler i hule træer, og jeg skal vise jer en art i frit fald!

Vi mangler nemlig hule træer, og insekter er der heller ikke så mange af længere. Faktisk går det generelt skidt med den del af vores biodiversitet, der handler om insekter og gamle træer.

Det er lidt trist, for broget fluesnapper er en fantastisk fugl. Og det endda blot i sort-hvid!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Naturen netop nu

Museumsinspektør og naturvejleder Morten DD Hansen, Naturhistorisk Museum, er hver fredag fast klummeskribent for JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her