Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Naturen netop nu

Smukke sangfugle i knibe

Fugletræk er en barsk affære i dårligt vejr for de små sangfugle.

For at klare sig gennem vinterkulden færdes halemejsen i flok døgnet rundt i hele vinterhalvåret. Foto: Naturhistorisk Museum

I den forløbne uge var jeg på Anholt sammen med en håndfuld lidelsesfæller udi fuglekigningens kunst. Vi var på jagt efter sjældne fugle, som vi desværre ikke fandt nogen af. Til gengæld mødte vi i titusindvis af trætte sangfugle, som under trækket over Kattegat havde slået sig ned på øen i det mildest talt elendige vejr. Nu prøvede de at hutle sig igennem, indtil vejret blev bedre.

Det var tydeligvis en hård opgave for fuglene, som i kuling og vandret slagregn flokkedes på steder med læ. Ikke nok med, at der var langt mellem de insekter, som fuglene lever af; den kraftige vind havde også en stærkt kølende effekt, som virker mest voldsomt på de små fuglearter som fuglekonger, gærdesmutter, rødhalse, mejser og jernspurve.

De store fugle har det generelt fint, selv i dårligt vejr. Selv om en stor fugl har brug for meget mad, har den omvendt også større depoter og kan godt klare sig en time eller to uden mad. Men sådan går det ikke for de helt små fugle. Jo mindre man er, des mere varme afgiver man i forhold til sin vægt. For at opretholde en kropstemperatur på godt over 40 grader midt i vinterkulden kræves der rigtig meget brændstof – hele tiden.

Det kan man godt se på gærdesmutten, når den utrætteligt drøner rundt på jagt efter mad inde midt i buske og krat, hvor den fanger smådyr med sit fine, tynde næb. På Anholt var der gærdesmutter i hybenkrattene, nede i lyngen, i brændestablerne, og der var gærdesmutter ude i strandens græsser. Tusindvis af gærdesmutter fanget på trækket på en ø midt i Kattegat.

Territoriale fugle deler seng

Normalt er gærdesmutter yderst territoriale fugle, som højt oplader deres røst, hvis der er artsfæller i nærheden, og to stridende gærdesmutter kan endog gribe til korporligheder, hvis det skal være. Men gærdesmutterne er også godt klar over, at det kan være problematisk at være en lille fugl i en stor, sort og kold vinternat. Når natten stunder til, bider fuglene derfor hovedet af al skam, spørger: »Hvor skal vi sove i nat?« og ender i seng med hinanden – ofte i en fuglekasse eller et hult træ. Her kan 5, 10 eller 15, ja, i enkelte tilfælde helt op til 90 gærdesmutter, holde på varmen natten igennem.

En anden fugl, der tyr til kollektiv overnatning, er den smukke halemejse, som i disse uger trækker igennem landskabet i tætte, knitrende flokke. Denne sorthvide snebold af en fugl er faktisk mindre end fuglekongen, hvis man ser bort fra den enormt lange hale. Halemejserne har taget konsekvensen af det permanente behov for sengekammerater, og de færdes derfor i flok dagen lang. Hele vinterhalvåret igennem. Flokke af halemejser, som er blevet ringmærket på så fjerne steder som Värmland og Litauen, er blevet genfanget hver og en på Christiansø. En halemejse uden sine artsfæller er altså en død halemejse, når sneen dækker mark og mose.

Skal, skal ikke

Selv om meteorologerne lige nu lover en relativt hård vinter, er det langtfra alle halemejser og gærdesmutter, som er på vej til Sydeuropa. Mange bliver på vore breddegrader og prøver at stå vinteren igennem. Om man trækker bort eller bliver som standfugl er faktisk noget af et lotteri: Normalt er vintrene så milde, at det godt kan betale sig at blive på vore breddegrader. Så er man nemlig først på de gode territorier om foråret, og man får flest unger. Men i andre tilfælde er vintrene benhårde, og næsten alle standfuglene omkommer af sult. Trækfuglene vinder da i lotteriet – hvis de vel at mærke har overlevet de mange farer, de møder under trækket og overvintringen. Hvilket minder mig om, at jeg da hellere må indlede fuglefodringen. Det er jo ved at være vinter ...

Morten D.D. Hansen er cand.scient. og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Naturen netop nu

Museumsinspektør og naturvejleder Morten DD Hansen, Naturhistorisk Museum, er hver fredag fast klummeskribent for JP Aarhus

Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her