*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus sådan set

Lad bare julen komme til Aarhus

Et internationalt julemarked i Aarhus er før gået i vasken. Nye tanker er alletiders, hvis de følges op af en helhjertet indsats.

Tivoli Frihedens julemarked trak sidste år over 100.000 gæster.

Før vi ved af det, begynder de første tegn på julen at være synlige i butiks- og gadebilledet.

I år er der tilsyneladende en ekstra god grund til at glæde sig til julen i Aarhus. Aarhus City Forening har annonceret, at der kommer et stort, internationalt julemarked på Lille Torv og Store Torv efter udenlandsk forbillede. Det krydres med skuespiller og zirkusdirektør Søren Østergaards nyskabte ”Hjule-by” på Bispetorvet, og nostalgien synes sikret. Med gamle bygninger og ikke mindst domkirken som kulisse er rammerne perfekte for endelig at skabe noget succesfuldt på torvene, der gennem årtier har savnet eksistensberettigelse.

Hvis man virkelig giver den en skalle med iscenesættelsen, er der store chancer for, at Aarhus kan cementere sig som et sted, hvor der virkelig sker noget – også i perioder, hvor man kan håbe på sne, men hvor det nok igen bliver regn og rusk.

Hidtil har julen i midtbyen været præget af de forblæste hytter på bl.a. Clemens Bro, der har forsøgt sig med et broget udvalg af varer, men kæmpet med vinden, underskriftindsamlere, et glat underlag og en halvhjertet idé.

Har man én gang besøgt et tysk julemarked, er det tydeligt, at der skal helt andre ambitioner, kræfter og investeringer til for at skabe en egentlig attraktion. Skal man tro meldingerne fra Aarhus City Forening, er ambitionerne på plads denne gang. Nu skal de føres ud i livet, og kommunen må vise sig som medspiller, når praktikken skal gå op, godkendelserne falde på plads og planerne realiseres.

Det er dog ikke første gang, der barsles med planer om et stort internationalt julemarked i Aarhus. I 2015 tog cityforeningen initiativ til et marked i Rådhusparken. Det faldt dog til jorden på grund af manglende reel opbakning og fælles fodslag blandt byens turistaktører. Man frygtede kannibalisering.

For julemarkeder er ikke bare hyggelige. De kan også være en god forretning. I Tyskland har julemarkederne udviklet sig til landets største turistattraktion med over 160 millioner besøgende til de 2.500 julemarkeder og menes at have en værdi af 35 mia. kr.

I næsten alle andre sammenhænge er den såkaldte gode smag sat på stand by i december, og et ukontrolleret julemarked kan alt for nemt udvikle sig til Hjallerup Marked by Christmas. Ingen ønsker vel et blinkende og støjende lyshelvede af et pariserhjul, som i 2015 skæmmede Nytorv i København, men hyggeligt kitsch skal der være plads til. Så kom endelig med alpehytter, bjældeklang og varme alkoholiske drikke, der klædeligt kan løsne op i enhver vinterstivnakket aarhusianer. Det vil ikke udkonkurrere, men fint supplere byens vinter-stolthed: Den historiske jul i Den Gamle By. Det er en fast tradition for såvel mange borgere som turister. Man må heller ikke glemme Byens Kunst- og Julemarked i Ridehuset, og sidste år åbnede Tivoli Friheden portene til et julemarked, som ikke færre end 103.000 gæster fandt frem til. Flere af dem havde ikke tidligere besøgt Friheden.

Hvis midtbyen, der på mange måder er den største turistattraktion af alle, kan opleve noget af det samme, kan det ikke undgås at smitte af på butikker, restauranter og overnatningssteder.

Det er glædeligt, at både nye og gamle aktører som Tivoli Friheden og Den Gamle By nu åbner armene og tager vel imod nyskabelsen i midtbyen. Ingen anden dansk by har for alvor taget patent på julehyggen i en grad, som Aarhus nu har alle tiders chance for at gøre det. Også Salling har luftet planer om juleaktiviteter på toppen af stormagasinet – det lyder i sig selv som ideen til en tv-julekalender.

Man kan håbe, at aarhusianerne og turisterne vil tage godt imod julemarkedet omkring domkirken, hvis det viser sig at være andet end en trailerpark med det efterhånden temmelig trættende streetfood. Mange danskere grinede sikkert af juletræet, da det kom til landet fra Tyskland i 1800-tallet. I dag er det svært at forestille sig en dansk jul uden, og med tiden hører masser af julemarkeder sig forhåbentlig til en ægte aarhusiansk jul.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Aarhus sådan set

Morten Nystrup er redaktør for JP Aarhus og skriver om byen, borgere og politik.

Annonce
Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her