*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus sådan set

Rammer en kugle hårdere i København?

Landspolitikerne sommeridyl blev først afbrudt, da de selv kunne høre et skud.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

I sidste uge kom to personer i direkte skudlinje i den bandekonflikt, der nu også er blusset op i København. Det er foruroligende, at helt uskyldige borgere på den måde risikerer liv og helbred i en konflikt, som vi desværre også kender alt for godt i Aarhus.

Gennem de seneste mange måneder har dele af byen dannet ramme om særdeles ubehagelige tilstande. Gudskelov er ingen uskyldige endnu blevet ramt af bandernes kugler. Det må vist betegnes som et mirakel, da de rivaliserendes skydefærdigheder ikke virker overbevisende.

Alligevel bliver uskyldige ramt – også i Aarhus.

En aften i juni løb to fremmede mænd op på siden af en bil på Ringvejen. De åbnede dørene og tvang den kvindelige bilist til hurtigt at køre dem videre. Ved Åby Ringvej kørte en anden bil ind foran hende og hentede de to uønskede passager ud af bilen. Det må have været en overordentlig chokerende oplevelse for den sagesløse borger.

De lokalt valgte folketingsmedlemmer har måske også i denne sag mistet følingen med tingenes sande og sørgelige tilstand ”ovre i Aarhus”.

Derudover vidner gentagne skyderier, uro og masseanholdelser desværre om, at vi også i Aarhus står med en kæmpe udfordring, som ingen kan løse alene, men som i hvert fald kræver opmærksomhed og handlekraft på Christiansborg.

Bragende fra pistolerne og ekkoet fra politiets sirener når desværre ikke så langt, for landspolitikerne synes slet ikke at være klar over, at vi i månedsvis har været plaget af bandeuroen i Aarhus, og at også politiet i den grad har brug for ressourcer og i det hele taget bedre forhold.

I sidste weekend foreslog den radikale retsordfører Sofie Carsten Nielsen, at netop de københavnske betjente skulle trækkes hjem fra grænsekontrollen for at sikre ro i hovedstadens gader og ghettoer.

Det snæversynede forslag kan bunde i flere ting. Uvidenhed, manglende udsyn og københavneri kan være nogle af forklaringerne på, hvorfor en landspolitiker i den grad kan ignorere, at man også andre steder end i København har brug for flere ressourcer i eget distrikt frem for udstationeringer ved grænsen.

Århus Stiftstidende kunne i denne uge berette, at hver anden betjent hos Østjyllands Politi ikke vender tilbage efter en orlov, og at ældre medarbejdere i stigende grad undersøger muligheden for at forlade korpset så tidligt som muligt, og at der kæmpes for at få vagtplanen til at hænge sammen.

Naturligvis er der også det menneskelige aspekt, at alting virker vigtigere og mere vedkommende, jo tættere det kommer på. Landspolitikere er dog forpligtet til også at kigge ud over nærmeste café-distrikt.

Det gælder også de politikere, vi i Aarhus-området har valgt til Christiansborg. Heller ikke i denne sammenhæng hører man meget til dem, selv om såvel politi, lokalpolitikere, myndigheder, foreninger og ikke mindst borgere har brug for dem netop nu.

Mens den konservative partiformand og landets justitsminister, Søren Pape Poulsen, afsøger muligheden for at få banden Loyal to Familia forbudt med henvisningen til uro i København, har den lokalt valgte partifælle Naser Khader foreslået, at Københavns Politi henter forstærkning fra andre politikredse, som det sker i Aarhus Vest. Det lyder mere som en definition på dominoeffekt end en løsning på de aarhusianske problemer.

De lokalt valgte folketingsmedlemmer har måske også i denne sag mistet følingen med tingenes sande og sørgelige tilstand ”ovre i Aarhus”. Det er komplekse mønstre og ikke altid logistiske årsagssammenhænge, der har drevet bandekonflikten. Dermed er der ingen lette løsninger, men landspolitikerne – og især de lokalt valgte – må vågne op, inden den første kugle rammer ”den forkerte” i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Aarhus lige nu

Det skal handle om at hjælpe andre

52-årige Charlotte Hold havde en succesfuld karriere inden for logistik og administration. Men en dag skiftede hun kurs. Hun ville lave noget, der gav mening. I dag arbejder hun for folk, der er ramt af den sjældne hjernesygdom Huntingtons Sygdom.
Forsiden lige nu
Aarhus sådan set

Morten Nystrup er redaktør for JP Aarhus og skriver om byen, borgere og politik.

Annonce
Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her