*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus sådan set

Pinen i Teknik og Miljø er forstærket af dårlig dømmekraft og handlingslammelse

Der er nok at tage fat på, når tilliden til kommunen og dens toppolitikere skal genopbygges.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Det er ualmindelig svært at forestille sig, at skandalen i Teknik og Miljø kunne føre til andet end direktør Erik Jespersens afgang. Gennem måneder har byens to aviser afsløret, hvordan der under hans administration er fiflet med bl.a. udbud, overpriser, sponsoraftaler og private indkøb for offentlige midler.

Der skulle dog desværre hele to revisorundersøgelser til, før det nødvendige skridt blev taget. Selv om den seneste rapport, der blev fremlagt på rådhuset mandag, bekræfter det rystende billede, der allerede er afdækket i aviserne, er håndteringen af sagen ikke mindre skræmmende.

Rapporten cementerer, at man på rådhuset har fejlvurderet denne sag fra første færd. Dømmekraften har været svag og hverken rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), borgmester Jacob Bundsgaard (S) eller stadsdirektør Niels Højberg kan være tilfredse med et så langstrakt forløb i en sag af så store dimensioner med så vidtrækkende konsekvenser. Det undrer, at det kan ske i en stor, offentlig forvaltning, der burde være godt hjulpet af juridisk bistand og almindelig rådgivning.

Selv da eksperter her i avisen sammenlignede skandalen med Farum-sagen og samtidig slog fast, at det er lige så svigagtigt, hvis man som topleder ikke evner at gennemskue fusk og svigt i sin organisation, som det er at være bekendt med det. Alene det faktum burde have fået konsekvenser langt tidligere.

Troen på, at vi i kommunen har handlekraftige toppolitikere, der også tør tage fat om stinkende sager i egen rede, har lidt et knæk.

Først senere hyrede man kommunens egne revisorer, Ernst & Young, til at kigge på sagen, men mandatet var uklart og konklusionerne ubrugelige. Det var ikke bare pinligt. Det forstærkede mistanken om, at noget var, som det ikke skulle være.

Alligevel udtalte Würtz dengang, at han var tilfreds med, at man nu var kommet til bunds i sagen. I dag står det klart, at det var man ikke. Der skulle graves dybere, for den øverste ledelse var, måske belejligt, ikke gransket. Det blev den i anden undersøgelse, og det er resultatet af disse undersøgelser, der mandag førte til fyringen af Erik Jespersen.

Både rådmanden og borgmesteren erkender, at man nu står foran et stort arbejde med at genvinde både de ansattes og borgernes tillid til Teknik og Miljø.

I den forbindelse er man nødt til at undersøge afskedigelserne af en række medarbejdere, der givetvis blev fyret, fordi de råbte op om forholdene i Teknik og Miljø. Det er eneste vej frem, at deres sager bliver taget op igen. Afskedigelserne kan vise sig helt reelle. Så længe det ikke er undersøgt, efterlader skandalen i Teknik og Miljø og den manglende håndtering af den ringe tro på, at det skulle være tilfældet. Hvis ikke man undersøger disse fyringssager, udstilles igen ringe dømmekraft.

Derudover står Würtz og Bundsgaard med en personlig udfordring. Det er ikke kun tilliden til kommunen som forvaltning og arbejdsplads, der er smuldret. Troen på, at vi i kommunen har handlekraftige toppolitikere, der også tør tage fat om stinkende sager i egen rede, har lidt et knæk, der skal genoprettes inden valgkampen til efteråret.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Aarhus sådan set

Morten Nystrup er redaktør for JP Aarhus og skriver om byen, borgere og politik.

Annonce
Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her