*

Dette er en kommentar: Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Aarhus sådan set

Søvngængere skal vækkes – især når forvilder sig langt ud over kanten

Endelig bliver der foretaget en nødvendig undersøgelse på rådhuset. Der var heller ingen vej udenom.

Morten Nystrup, JP Aarhus-redaktør.

Man siger, at man ikke må vække søvngængere. At det kan påføre den sovende en psykisk lidelse eller et skadeligt chok. Men det er en skrøne og heldigvis for det, for ellers ville der gå flere gakkede S-politikere og topembedsmænd rundt på rådhuset netop nu.

Endelig er det lykkedes at ruske og råbe så meget, at selv rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz og borgmester Jacob Bundsgaard (begge S), har fået øjnene op for, at det er helt nødvendigt og uundgåeligt at iværksætte en ny undersøgelse af, hvem der vidste hvad og hvor meget i skandalen om fusk og frås i Center for Byens Anvendelse.

Der var brug for, at de vågnede op til en virkelighed, hvor en milliondyr revisionsrapport om forholdene i Center for Byen Anvendelse ikke har bidraget til den afklaring, man med rimelighed kunne forvente. Tværtimod.

Drømmescenariet ville være, at vi med den første rapport i hånden stod tilbage med et dækkende og præcist billede af, hvem der var bekendt med hvad i sagerne om manglende udbud, private indkøb og horrible sommerhusture med kilovis af kød.

Sådan gik det ikke. Alligevel var Kristian Würtz og Jacob Bundsgaard hurtigt ude at glæde sig over, at skandalen nu var undersøgt til bunds, og Würtz præsenterede en række punkter, der skulle strammes op på, for at undgå noget lignende i fremtiden.

Men det var ikke kun regningen for rapporten, der steg i takt med, at revisorerne fik flere og flere dokumenter og mulige vinkler at undersøge.

Det gjorde mistroen også efter offentliggørelsen. Fra flere sider i byrådet, og ikke mindst hos borgerne, voksede tvivlen om, hvorvidt også toppen i Teknik og Miljø, såvel på politisk som på embedsmandsniveau, var blevet grundigt undersøgt. For rapportens konklusioner rettede sig udelukkende mod en mand, den nu fyrede chef Claus Pedersen.

Kan det virkelig passe, at han ene mand stod bag ugerningerne, spørger flere sig selv, og nu får vi forhåbentligt et entydigt svar, der ikke kan pakkes ind i et kommunalt kommunikationsslør.

Direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, har turneret med en forklaring om, at revisorerne i Ernst & Young ved bestillingen af den første undersøgelse fik carte blanche til at bruge alle de midler og søge alle de veje, de ville, for at komme til bunds i sagen. Den argumentation efterlod plads til fortolkning og dermed også tvivl.

Som det politiske pres steg fra byrådskolleger fra alle fløje i salen, voksede sagen sig større, end Kristian Würtz kunne bære og Bundsgaard acceptere. Det blev mere og mere usandsynligt, at sagen ville fordufte af sig selv.

Den ville, hvis der ikke blev iværksat en ny undersøgelse, kaste en uvant skygge over Bundsgaards valgkamp i efteråret.

På baggrund af den manglende håndtering kunne man rejse spørgsmålet om, hvorvidt byens borgmester var stærk nok til at gøre det nødvendige i en ubehagelig sag. Byrådsvalget ville komme til at handle om de skeletter, der voksede sig for store til at kunne gemmes væk i skabet. Jacob Bundsgaard har brug for, at der bliver ryddet op inden sommeren, og udviser nu endelig handlekraft ved at lade Würtz iværksætte en fornyet granskning.

Så der var ingen vej uden om en ny undersøgelse. Man må håbe, at der forinden er skabt fuld enighed om formen, processen, opgavebeskrivelsen, omfanget og mulige konsekvenser af en ny redegørelse.

Når rapporten er lagt åbent frem, må man forholde sig til den og respektere den, uanset hvilken konklusion den måtte drage, og uanset om resultatet er en drøm eller et mareridt.

Først når sagen er undersøgt – ikke til bunds, men til tops – kan Aarhus vågne op til en ny virkelighed, hvor vi kan begynde at genopbygge tilliden til kommunen og til de politikere, vi har valgt at sætte i spidsen for den.

Sandheden om folk, der går i søvne er, at de naturligvis bliver forvirrede, når de bliver hevet ud af deres søvn. De forstår ikke, hvor de er, og hvorfor de ikke er dér, de troede, de ville være.

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Aarhus sådan set

Morten Nystrup er redaktør for JP Aarhus og skriver om byen, borgere og politik.

Annonce
Annonce
Kommentar
Annonce
Annonce
For 10. år i træk kan Aarhus bryste sig af at have landets bedste sygehus
Aarhus Universitetshospital er kåret som Danmarks bedste store sygehus af fagbladet Dagens Medicin. Det er resultatet af en holdindsats, siger både medarbejdere og ledelse om placeringen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her